Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Βουδαπέστη, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024.

«Ως Ευρωπαίοι και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή τη διατλαντική εταιρική σχέση από θέση αδυναμίας.Η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην 5η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Βουδαπέστη εκφράζοντας την αγωνία της πλειονότητας των μελών της ΕΕ, έπειτα και από την επανεκλογή Τραμπ,

για την επόμενη ημέρα των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Σήμερα περισσότεροι από 45 ηγέτες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο, οι «27» στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ένα 24ωρο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό βηματισμό, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της αυτονομίας της Ενωσης, δεδομένου ότι η αίσθηση είναι πως οι ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ επισπεύδουν την απομάκρυνσή τους από τη χρόνια εταιρική- συμμαχική σχέση τους με την Γηραία Ήπειρο.

Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας εξέφρασε όπως έκανε και χθες τα συγχαρητήριά του στον Πρόεδρο Tραμπ «για την εμφατική νίκη του» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διατλαντική σχέση θα παραμείνει ισχυρή προκειμένου να επιλύσουμε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα. 

«Βέβαια, πρέπει να είμαστε αρκετά ρεαλιστές ως Ευρωπαίοι και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή τη διατλαντική εταιρική σχέση από θέση αδυναμίας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι επόμενο βάσει αυτών των εξελίξεων «οι συζητήσεις που θα έχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ιδίως όσον αφορά στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες».

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας.  Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν αυτοί οι καιροί» κατέληξε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, έχει αναφερθεί στην έκθεση Ντράγκι ως ένα πολύ σημαντικό κείμενο, και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Αλλωστε αύριο Παρασκευή (8η Νοεμβρίου) οι ηγέτες θα εστιάσουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του προς τους «27» υπογραμμίζει ότι οι εκθέσεις των (Μάριο) Ντράγκι και (Ενρίκο) Λέτα καλούν για αφύπνιση και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να το δεχτεί αυτό.

«Διακυβεύεται η ανταγωνιστική επιβίωση της Ένωσης», αναφέρει ο Μισέλ.

Στην αυριανή άτυπη σύνοδο παρόντες θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι συζητήσεις μας, παρουσία του καθηγητή Ντράγκι και της προέδρου Λαγκάρντ, θα καλύψουν συγκεκριμένες στρατηγικές για να αντιστρέψουμε την τρέχουσα πορεία μας και θα επιτρέψουν στις εταιρείες μας να ευημερήσουν — στρατηγικές που προάγουν την καινοτομία, αξιοποιούν τα δυνατά σημεία της ενιαίας αγοράς μας και υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού αυτές αναμένεται μεταξύ άλλων να επικεντρωθούν στην ενέργεια, όπου εκτιμάται πως θα τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας - κάτι που αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι . Τη διάσταση αυτή είχε επισημάνει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς, ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στην ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει με την άμυνά της σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Τέλος θα αναφερθεί και στηυν ανάγκη η ΕΕ να κάνει περισσότερα όσον αφορά την προσαρμογή της Ένωσης στις ανάγκες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή φέρνοντας ως παράδειγμα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία και τα αντίστοιχα περιστατικά στη χώρα μας.

Related...Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το μέλλον τους στη Βουδαπέστη υπό τη σκιά του ΤραμπΜητσοτάκης: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικέςΟι Βρυξέλλες συγχαίρουν τον Τραμπ αλλά ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα
Keywords
Τυχαία Θέματα