Μητσοτάκης: «Οι πολίτες πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες και την επιστήμη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. Ένα από αυτά είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εποχή του κορονοϊού, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «αυτές οι θεμελιώδεις ελευθερίες διασφαλίζονται μόνο από ισχυρά και δημοκρατικά πολιτικά συστήματα».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η πανδημία επέβαλε στους πολίτες ίσως τους αυστηρότερους περιορισμούς στην 70ετή ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη η Ευρώπη

«να διαχειριστεί μια άνευ προηγουμένου, θανατηφόρα -και δυστυχώς συνεχιζόμενη- υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομευθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες».

Κυρίως όμως εστίασε στο ρόλο που έχουν οι ίδιοι οι πολίτες στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς παρατηρείται έντονη παραπληροφόρηση και πολλά fake news σχετικά με την πανδημία. «Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε παντού στην Ευρώπη. Βλέπουμε τις ίδιες τάσεις: ανθρώπους που αμφισβητούν βασικά επιστημονικά στοιχεία ή αμφιβάλλουν ακόμη και για την ύπαρξη του ιού και πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι. Ευτυχώς αποτελούν μειονότητα, μικρή μειονότητα. Αλλά πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς στους πολίτες -που είναι φυσικό να αισθάνονται κόπωση όσο περνάει ο καιρός και παλεύουμε με την πανδημία- ότι πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες και την επιστήμη. Και να τους υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας θανατηφόρος ιός. Ότι αν αφεθεί εκτός ελέγχου μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες του συστήματος υγείας ακόμη και των πλέον προηγμένων χωρών» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της μετάδοσης, στο γεγονός ότι μπήκαν οι επιστήμονες στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης των κυβερνητικών αποφάσεών μας, στα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη της οικονομίας, στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και στο ότι διασφαλίζεται η συμβατότητα των έκτακτων μέτρων με τις καθιερωμένες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με την επισήμανση ότι συνεχίζουν δυστυχώς να καταγράφονται στις κοινωνίες περιστατικά βίας, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας κατά μειονοτήτων και ομάδων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σημείωσε ότι ο κορονοϊός δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις και τόνισε ότι τα μέτρα που επιβάλλονται πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία. «Πρέπει να είναι αναλογικά. Πρέπει να έχουν σαφή χρονικό ορίζοντα, δεν μπορούν να επιβάλλονται επ’ αόριστον. Βεβαίως δεν πρέπει να εισαγάγουν διακρίσεις. Και η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή αναθεώρηση και παρακολούθηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ταυτόχρονα, πρέπει να εστιάσουμε έντονα στους πλέον ευάλωτους, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Αυτή ήταν και παραμένει η πυξίδα μας κατά την ανάπτυξη πολιτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη τη χώρα», ανέφερε ως βασικό στοιχείο της μάχης κατά του κορονοϊού ο κ. Μητσοτάκης.

Τη Σύνοδο άνοιξε με ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και συμμετείχαν με φυσική παρουσία στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Marija Pejcinovic Buric, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Robert Spano, o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Rik Daems και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic. Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, η συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των 47 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Τι απαντά η κυβέρνηση για τις αστικές μεταφορές Πληροφορίες Huffpost: Eτοιμότητα για γενικό lockdown εντός 24ωρων Καταδικάστηκε η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που δεν φορούσε μάσκα στην τάξη
Keywords
Τυχαία Θέματα