Μητσοτάκης: Πυλώνας της στρατηγικής μας να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας πιο ανοιχτά στον κόσμο

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Pharos Summit 2022»

Στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αμερικής, δηλώνοντας ότι είναι «ενθουσιασμένος για αυτή τη συνεργασία και για το πόσο αφοσιωμένοι είμαστε στο να διασφαλίσουμε ότι τα πανεπιστήμιά μας ανοίγονται στον κόσμο και είναι σε θέση να συνεργαστούν με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως».

Όπως εξήγησε, τα ελληνικά πανεπιστήμια θα εισέλθουν σε μια απολύτως

νέα εποχή και αποτελεί κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής «να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας πιο ανοιχτά στον κόσμο, να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες που συζητάτε σήμερα», τονίζοντας παράλληλα την πίστη του για τη δυνατότητα ενίσχυσης των ακαδημαϊκών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

«Πολλοί από εσάς έχετε συνδέσει την Ελλάδα με μία χώρα που βρισκόταν διαρκώς σε κρίση. Και ήταν δικαιολογημένο που κάνατε κάτι τέτοιο, καθώς η χώρα μας πραγματικά αντιμετώπισε δυσκολίες την τελευταία δεκαετία. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015.

Είναι μια χώρα (που βρίσκεται) στο σωστό δρόμο, μια χώρα που εξελίσσεται, με μία αναπτυσσόμενη οικονομία, μία δυναμική κοινωνία και ταλαντούχους ανθρώπους που επιδιώκουν συνεχώς το κάτι καλύτερο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να έχουν οι μαθητές και οι φοιτητές, στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας.

«Προκειμένου να το κάνουμε αυτό, φροντίσαμε δια νόμου τα πανεπιστήμια να έχουν πραγματικά την ελευθερία που πάντα αποζητούσαν, ώστε να οικοδομήσουν ακριβώς τις συνεργασίες που συζητάτε αυτήν τη στιγμή. Και θεωρώ ότι μάλλον δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέρος για να έρθετε και να μελετήσετε αρχαιολογία, κλασικές σπουδές, ιστορία. Είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα.»

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη μεγάλη του χαρά επειδή το Columbia ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που θα εστιάζει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα προκύψουν πολλά καλά από αυτή τη συνεργασία ενώ μίλησε και για τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν Ελλάδα και Η.Π.Α.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας είναι οι άνθρωποί της, ιδίως η νεότερη γενιά, οι δημιουργικοί φοιτητές που αγωνίζονται για το καλύτερο, που αξίζουν το καλύτερο.

Στηρίζουμε το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα χρήματα των φορολογούμενων και έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και για να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...COP27: Αυλαία για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα - Οι μεγάλοι απόντεςΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Ο Πάστορας, ο σταρ του ποσοσφαίρου και ο Τούρκος τηλεγιατρόςΚατά 67% αυξημένοι οι λογαριασμοί ρεύματος στην ΕΕ, παρά τα μέτρα των κυβερνήσεων
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Πυλώνας,mitsotakis, pylonas