Μητσοτάκης σε Πούτιν: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών μας σχέσεων

Η ενεργειακή συνεργασία βρίσκεται στην κορυφή της ελληνορωσικής ατζέντας, όπως επιβεβαιώνεται από τις κοινές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την συνάντηση που είχαν στο Σότσι.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στις διακρατικές συμφωνίες για τέσσερις τομείς, την ασφάλεια στη θάλασσα, τον τουρισμό, τα οικονομικά και την υψηλή τεχνολογία. Επίσης μίλησε για την αύξηση που καταγράφεται στο διμερές εμπόριο, στις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα οι οποίες

αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια, στην ευρύτερη επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ενώ μίλησε και για τον τομέα της ενέργειας. Όπως είπε, η Ρωσία εκπληρώνει με καλή πίστη τις υποχρεώσεις της στο θέμα της προμήθειας ενέργειας στην Ευρώπη, θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ελλάδα και διαβλέπει περιθώρια αναβάθμισης της συνεργασίας Αθήνας – Μόσχας στα ενεργειακά.

Επίσης ανακοίνωσε ότι τα αρχεία εβραϊκών κοινοτήτων που έχει στην κατοχή της η Ρωσία από το τέλος του Β΄ Π.Π. θα επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ θα επεκταθεί το έτος Ελλάδας-Ρωσίας έως τα μέσα του 2022.

Στήριξη Πούτιν στο Κυπριακό 

Αναφερόμενος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι για το Κυπριακό η θέση της Ρωσίας είναι προς την εύρεση μία συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του προβλήματος, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ.  

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπου η Ρωσία ενίσχυσε την Ελλάδα για την πυρόσβεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης μεταξύ των δύο λαών και ευκαιρία διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων».

Στην κορυφή της ατζέντας η ενέργεια

Για τα ενεργειακά και την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου αλλά και η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. ”Η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο Πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει προσωπικά μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης μίλησε για τις προοπτικές περισσότερων επενδύσεων από τη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα του τουρισμού και στην προσπάθεια αύξησης Ρώσων επισκεπτών προς την Ελλάδα. Όπως ενημέρωσε ο κ. Μητσοτάκης, συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και το τι συμβαίνει στην Ανατολική μεσόγειο. «Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφορικά με το Κυπριακό, εξέφρασε ην εκτίμησή του στην συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας. ”Πρόκειται, εξάλλου, για ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα. Επανέλαβα τη θέση μας για το στόχο μίας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά τα οποία είπε ο Πρόεδρος. Μία λύση η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας, διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Και ως προς το ζήτημα των Βαρωσίων μάλιστα επισήμανα πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δυστυχώς, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσο για τις σχέσεις Ρωσίας –ΕΕ που επίσης συζητήθηκαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. ”Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας και ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Πιστεύω, ότι, η συνομιλία μας υπήρξε πολύ ευθεία και πολύ ειλικρινής. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω, όμως, την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Γιατί η έλλειψη επικοινωνίας είναι, τελικά, χειρότερη από τη διαφωνία καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Συνεπώς μια λειτουργική σχέση τελικά συμφέρει όλες τις πλευρές. Και η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις και για αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι μια σύγκρουση εκεί δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους. Για αυτό και θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ αλλά και η επαναδραστηριοποίηση του σχήματος της Νορμανδίας μας δείχνουν τον δρόμο. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς λόγω της ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Διάλογο» με την Τουρκία 

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να εκφράσει σαφή θέση για τα ελληνοτουρκικά και αρκέστηκε να απαντήσει ότι ο ίδιος προκρίνει το διάλογο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην ίδια ερώτηση σημείωσε ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. ”Το πλαίσιο το οποίο έχουμε προσδιορίσει είναι πολύ σαφές και οι διαφορές μας, η σημαντικότερη διαφορά, το ζήτημα της διευθέτησης, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης. Το έκανε με την Ιταλία, το έκανε με την Αίγυπτο και η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή. Ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ευθεία ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ρωσία σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε ότι «η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» ενώ συμπλήρωσε ότι μετά από πρόταση του Τζο Μπάϊντεν την οποία και δέχθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, θα συσταθεί μία επιτροπή που θα δει λεπτομερειακά το θέμα και θα προχωρήσει σε προτάσεις.

Οικονομική συνεργασία και αναφορά στο 1821

Νωρίτερα, υπήρξε ο ακόλουθος διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο μπροστά στους δημοσιογράφους, πριν αρχίσει η συνάντηση.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας στη Ρωσία. Στην αρχή θα ήθελα να σταθώ σε ζητήματα παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά, τα οποία σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις, με τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με την ιστορία και το έτος ιστορίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος. Και ακριβώς αυτό το έτος ιστορίας Ρωσίας - Ελλάδας συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Και όπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έθεσε ο ελληνικός λαός.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι και σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά. Αν πέρσι είχαμε πτώση στο διμερές εμπόριο περίπου κατά 35% φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2009. Ξέρω ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, μεταξύ των κυβερνήσεων έχουν επιτευχθεί σημαντικές, καλές συμφωνίες, και ετοιμάστηκε ένα πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκε. Όλα αυτά, αλλά και άλλα ζητήματα θα τα συζητήσουμε κατά τη σημερινή μας συνάντηση, σε τυπική συνάντηση, σε τυπικές συνθήκες, αλλά και σε ανεπίσημες συνθήκες με γεύμα εργασίας. Καλώς ορίσατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για την πρόσκληση και για τη θερμή σας υποδοχή. Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη Ρωσική Ομοσπονδία σε μία χρονιά η οποία είναι τόσο σημαδιακή και για την ελληνική ιστορία αλλά και για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση η οποία οδήγησε τελικά στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και δεν ξεχνάμε, ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των μεγάλων δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα τελικά κατέκτησε την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της. Και ήταν σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το έτος ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2021 και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας με την οικονομία.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών μας σχέσεων και ως προς το διμερές μας εμπόριο αλλά και ως προς τον τουρισμό. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής ασφάλειας, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πραγμάτων έχει βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Και πάλι σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Σότσι, μία περιοχή στην οποία εξάλλου κατοικούν πάρα πολλοί συμπατριώτες σας ελληνικής καταγωγής και την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια όταν συνόδευα τον πατέρα μου, τότε Πρωθυπουργό που είχε επισκεφθεί την Ανάπα και το Γκελεντζίκ. Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ούτε που συζητήθηκε μεταξύ Πούτιν-Μπάιντεν θέμα εισβολής στην Ουκρανία, λέει το ΚρεμλίνοΓερμανία: Εξελέγη καγκελάριος ο Όλαφ ΣολτςΦινλανδία: Η πρωθυπουργός ζητά συγγνώμη επειδή πήγε σε κλαμπ κατόπιν επαφής με κρούσμα Covid
Keywords
μητσοτακης, πουτιν, ευχαριστώ πολύ, σας ευχαριστώ, ελλαδα, ρωσία, αθηνα, κυπρος, οηε, υφιστάμενη, λύση, νατο, αιγαιο, αιγυπτος, οφείλεται, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, πυρκαγιες, νικητη, χωρες, ρωσία, το θεμα, θαλασσα, θεμα, ιθαγενεια, ιταλια, κυπρου, οηε, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, σημερινη, αυξηση, βρισκεται, γεγονος, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωσεις, ευκαιρια, ειλικρινης, ειπε, εκτιμηση, ελευθερια, ελλειψη, επενδυσεις, ετος, εναυσμα, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, τεχνολογια, ζητα, ιδια, καχυποψια, λύση, λογο, νατο, νομικη, παντα, οφείλεται, πιστη, ρητορικη, σας ευχαριστώ, σιγουρα, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, σοτσι, τουρκια, υλοποιηση, υφιστάμενη, υψηλη, φτανει, φορα, χαρα, ασφαλεια, ευθεια, ιδιαιτερο, κυριακου, μπροστα, πακετο, θεματα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα