Μητσοτάκης στους ομογενείς: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του Ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη και στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα με πιο «ηχηρό» αυτό προς την Άγκυρα.
Αφού τόνισε ότι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα αφιερώσει χρόνο για την κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμμαχία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο και ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Λίγο νωρίτερα, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί ο Πρόεδρος Πούτιν, όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, «αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα της ΟμογένειαςΕλλάδα και ΗΠΑ είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ομογενείς που συνέβαλαν στο επιτυχημένο ταξίδι που είχε κάνει στην Ουάσινγκτον και εξέφρασε τη χαρά του γιατί βλέπει πως «η Ελληνοαμερικανική κοινότητα ασχολείται και πάλι με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και νομίζω πως ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή η Ελλάδα όντως τα πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια».
Ο πρωθυπουργός εστίασε και στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας για τις δύο χώρες ότι «ακολουθούν ένα παράλληλο μονοπάτι, πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μαχόμαστε για τις ίδιες αξίες που τίθενται υπό αμφισβήτηση στον εξαιρετικά ταραχώδη σημερινό κόσμο».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία σημειώνοντας «πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δίκιο όταν τοποθετεί τον σημερινό διχασμό του κόσμου σε ένα πλαίσιο στο οποίο μάχονται από την μια δημοκρατίες και από την άλλη, απολυταρχικά καθεστώτα», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύπρου.
«Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να στηρίξουμε τους πολίτες μας και τις επιχειρήσεις αυτό το δύσκολο χειμώνα»
Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, έχει δεκαπλασιάσει τις τιμές και έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ώστε να κάμψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για την υποστήριξή προς την Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις και για να μειώσει το υπέρογκο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Παράλληλα, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την ΕΕ, ώστε «να καταλήξει σε μια πιο εποικοδομητική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή γεωπολιτική κρίση».
Μιλώντας γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πηγαίνει πολύ καλύτερα. Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,3% για το 2022, η οποία θα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε ότι θα αποφύγουμε την ύφεση το επόμενο έτος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτηση του μιλώντας για τις προοπτικές της Ελλάδας και απευθύνοντας κάλεσμα στην Ομογένεια: «Νομίζω ότι δεν υπάρχουν όρια, όταν σκεφτόμαστε τις δυνατότητες που πραγματικά έχει αυτή η χώρα. Και, φυσικά, για να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτές τις δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της απίστευτα ταλαντούχας, ευημερούσας και δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας».
Ο πρωθυπουργός στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η ΟμογένειαΑκολουθεί όλη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του γεύματος:
Σεβασμιότατε, κύριε Πρέσβη, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ George (Marcus),
Καταρχάς σάς ευχαριστώ πολύ για τα τόσα ευγενικά λόγια που είπατε στην εισαγωγή σας. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Με τιμά πραγματικά η παρουσία σας. Σάς ευχαριστώ για τον θερμό χαιρετισμό σας και τα τόσα ευγενικά σας λόγια.
Πράγματι, η επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται μόλις λίγους μήνες ύστερα από μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη - όπως απεδείχθη - στην Ουάσιγκτον.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους εσάς. Ιδίως κάποιους που εργάστηκαν πολύ σκληρά για να γίνει αυτή η επίσκεψη και να πραγματοποιηθεί αυτή η ομιλία. Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συνέβαινε όταν ξεκινήσαμε να την σχεδιάζουμε και να την συζητάμε με την εξαιρετική μας Πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Σας παρακαλώ ένα θερμό χειροκρότημα για την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Αλλά τελικά τα καταφέραμε και όντως ήταν τεράστια τιμή για μένα να μιλήσω ενώπιον της Κοινής Συνόδου του Κογκρέσου και να αναφερθώ στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας. Να αναφερθώ στην παράλληλη ιστορία της Δημοκρατίας, που θεμελιώθηκε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και άντλησε την έμπνευση της από την Κλασική Ελλάδα. Να αναφερθώ επίσης στην Ελληνική Επανάσταση που με τη σειρά της άντλησε έμπνευση από όσα συνέβησαν εδώ, τέσσερις δεκαετίες πριν ξεκινήσει η Επανάσταση στην Ελλάδα.
Έκτοτε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ακολουθούν ένα παράλληλο μονοπάτι, πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μαχόμαστε για τις ίδιες αξίες που τίθενται υπό αμφισβήτηση στον εξαιρετικά ταραχώδη σημερινό κόσμο.
Παράλληλα ήταν και μια ευκαιρία για εμένα να επισημάνω την συναρπαστική ιστορία της ελληνοαμερικανικής Κοινότητας σε αυτή την σπουδαία χώρα. Και όντως πιστεύω πως η ιστορία σου George, η ιστορία του πατέρα σου, το γεγονός ότι ήρθε από την Εύβοια, ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, όπως και τόσοι ακόμα από εσάς, όπως και τόσοι άλλοι που έκαναν αυτό το Υπερατλαντικό ταξίδι αναζητώντας ένα νέο σπίτι εδώ στις ΗΠΑ, όλες αυτές είναι ιστορίες που εμπνέουν.
Και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω πως η Ελληνοαμερικανική κοινότητα ασχολείται και πάλι με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και νομίζω πως ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή η Ελλάδα όντως τα πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Και είναι πάντα πιο εύκολο για τους Ελληνοαμερικανούς να ασχολούνται με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα, παρά όταν η χώρα παλεύει να ορθοποδήσει.
Αλλά νομίζω ότι η ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν σημαντική γιατί πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται εκείνες οι αξίες που έχουν τόσο μεγάλη σημασία για εμάς. Βρίσκομαι και πάλι εδώ - στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών - και θα απευθυνθώ στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή σε μια περίοδο που και πάλι η Ευρώπη βυθίζεται σε πόλεμο.
Κάτι που εθεωρείτο αδιανόητο πριν από έναν χρόνο, έχει γίνει πραγματικότητα. Και είμαστε πάλι αντιμέτωποι με μια κατάσταση, στην οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των δημοκρατιών μας. Και πιστεύω πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Πρόεδρος Biden έχει δίκιο όταν τοποθετεί τον σημερινό διχασμό του κόσμου σε ένα πλαίσιο στο οποίο μάχονται από την μια δημοκρατίες και από την άλλη, απολυταρχικά καθεστώτα. Και δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο προκειμένου να λάβουμε την απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικά μέσα και να συνταχθούμε με όλες εκείνες τις χώρες που αντιλήφθηκαν πως το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες.
Και φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ. Θα πρέπει να ανησυχεί εμάς τους Έλληνες, θα πρέπει να ανησυχεί τους αδελφούς μας στην Κύπρο. Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πληγή της Κύπρου είναι ακόμη ανοιχτή και ότι 48 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, το πρόβλημα της ενοποίησης του νησιού, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιλυθεί.
Είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος Putin να ηττηθεί στην Ουκρανία, όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.
Γνωρίζω ότι μάλλον αναμένετε να μιλήσω εκτενώς για την κατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Θα αποφύγω να μιλήσω γι’ αυτό. Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτό το θέμα όταν θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας.
Η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε μπροστά μας μια περίοδο πολύ μεγάλων προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, έχει δεκαπλασιάσει τις τιμές και έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στην προσπάθειά της να κάμψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θα το πετύχει και δεν θα το πετύχει γιατί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα. Θα τους στηρίξουμε οικονομικά. Θα θέσουμε σε εφαρμογή προγράμματα μέσω των οποίων θα ανακυκλώνουμε τα απροσδόκητα κέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας, θα τα τοποθετούμε σε ειδικά ταμεία για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να μειώσουμε το υπέρογκο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Και είναι σημαντικό να το κάνουμε και να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να θέσουμε σε κίνδυνο τη συνοχή των δημοκρατιών μας και των κοινωνιών μας. Αυτό το χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθειά μας δεν θα κλονιστεί. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όπως διαβεβαίωσα και τον ελληνικό λαό, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού μας, για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα, να καταλήξει σε μια πιο εποικοδομητική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή γεωπολιτική κρίση. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε κρίση παρουσιάζει και νέες ευκαιρίες.
Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, δεν υπολογίζαμε τότε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ επιθετικό γείτονα που θα εργαλειοποιούσε το μεταναστευτικό, ότι θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια εκτίναξη των τιμών παρόμοια με την οποία δεν έχουμε δει για περισσότερο από 40 χρόνια. Νομίζω ότι καταφέραμε να οδηγήσουμε το πλοίο με ασφάλεια μέσα σε αυτά τα πολύ ταραγμένα νερά. Και η Ελλάδα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια.
Η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλύτερα. Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,3% για το 2022, η οποία θα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε ότι θα αποφύγουμε την ύφεση το επόμενο έτος. Προσελκύουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Για όσους από εσάς επισκεφθήκατε την Ελλάδα το καλοκαίρι, ξέρετε πως είχαμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, η οποία συνεχίζεται, δόξα τω Θεώ, καθώς προσπαθούμε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο.
Και καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες και την εστίαση της προσοχής μας καθημερινά, στη διαχείριση κρίσεων, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολυάριθμους σημαντικούς τομείς δημόσιας πολιτικής. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα, τι κάνουμε με την εκπαίδευση. Είμαι τόσο χαρούμενος που ψηφίσαμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο-ορόσημο, απελευθερώνοντας ουσιαστικά την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, επιτρέποντας στα πανεπιστήμιά μας να δημιουργήσουν περισσότερες συνεργασίες με ξένα ιδρύματα, προωθώντας καινοτομίες που θα περίμενε κανείς να συναντήσει στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Και τον Νοέμβριο, θα υποδεχτούμε 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, προκειμένου να σφυρηλατήσουμε επιπλέον συνεργασίες με τα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Παρόμοιες μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.
Πριν από τρία χρόνια, αν κάποιος έπρεπε να κάνει συναλλαγές με το κράτος, αναγκαζόταν να σταθεί σε μια ουρά και να παλέψει με την καθημερινή ελληνική γραφειοκρατία. Τώρα, για όσους από εσάς έχετε βρεθεί στην Ελλάδα, ξέρετε ότι πολλά από αυτά που απαιτούσαν φυσική παρουσία στο παρελθόν, μπορείτε να τα κάνετε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου, μέσω της εφαρμογής gov.gr. Και σε μια εποχή που στις Η.Π.Α. έχετε ακόμα μια μικρή χειρόγραφη κάρτα εμβολιασμού, στην Ελλάδα πρωτοστατήσαμε με το ψηφιακό πιστοποιητικό και ήμασταν μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τέτοιου είδους ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Και φυσικά, οι μεγάλοι επενδυτές το έχουν προσέξει.
Έχουν προσέξει το γεγονός ότι η κατάσταση αλλάζει πράγματι στην Ελλάδα. Ότι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις, και όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά και σε νέους καινοτόμους τομείς όπως η τεχνολογία. Και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις όχι μόνο επειδή πιστεύω ότι διαθέτει μια ικανή κυβέρνηση που μειώνει το φορολογικό βάρος. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις γιατί διαθέτει καταπληκτικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα και δημιουργούν εταιρείες είναι η απίστευτα ταλαντούχα δεξαμενή νέων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ελλήνων που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και αναζητούν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας ώστε να πειστούν να μην εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά να μείνουν και να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και να κάνουν οικογένεια στην Ελλάδα.
Και πιθανόν, το πιο ενθαρρυντικό πράγμα το οποίο συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ένα πράγμα το οποίο με κάνει χαρούμενο και υπερήφανο, όταν μιλάω σε νέους ανθρώπους, που άφησαν τη χώρα, κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων χρόνων της κρίσης- αναφέρομαι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε στην Ελλάδα «γενιά του Βrain drain» - και βλέπω ότι πραγματικά, αρχίζουν να γυρνάνε πίσω. Αρχίζουν να επιστρέφουν γιατί ξέρουν ότι μπορούν να βρουν καλύτερες δουλειές. Αλλά αρχίζουν να επιστρέφουν επίσης, επειδή θεωρώ ότι πιστεύουν στη μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας.
Και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Μάς κάνει να δουλεύουμε καθημερινά ακόμα πιο σκληρά για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο που, παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει, είναι ημιτελές. Και γι′ αυτό το λόγο, οι επόμενες εκλογές είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικές, από πολιτικής πλευράς, γιατί και οι επιλογές είναι πολύ σαφείς. Είναι μια επιλογή μεταξύ της διατήρησης της πορείας, της συνέχισης των σημαντικών αλλαγών που έχουμε εφαρμόσει, της προώθησης μεταρρυθμίσεων, της παραμονής στο δρόμο της εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στις ισχυρές περιφερειακές μας συμμαχίες. Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τον David Harris, ο οποίος είναι εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας εκ μέρους της Αμερικανικής Εβραϊκής Κοινότητας (AJC) και να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει και για τη σημαντική συμβολή σας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Εννοώ, λοιπόν, ότι ο δρόμος είναι πολύ ξεκάθαρος, αλλά πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στις κακές μας συνήθειες και να αναιρέσουμε όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει. Δεν θέλω να μετατρέψω την κουβέντα σε πολιτική συζήτηση, αλλά θα έχουμε εκλογές το 2023. Και νομίζω ότι το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός θα είναι πολύ ξεκάθαρο.
Πιστεύω, ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Και πάλι, όπως σας είπα, το έργο της μεταρρύθμισης της Ελλάδας από κάτω προς τα πάνω, όχι μόνο από πάνω προς τα κάτω, μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση του. Αλλά στο τέλος αυτής της διαδρομής, έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η Ελλάδα το 2030: μια εντελώς διαφορετική χώρα, μια ευημερούσα χώρα. Μια χώρα που έχει μειώσει την εισοδηματική ανισότητα, που είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά το ειδικό βάρος της στην Ευρώπη και στην περιοχή. Μια χώρα που είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα τεράστια συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όχι μόνο τους ταλαντούχους ανθρώπους της, αλλά και τη φυσική της ομορφιά, την πολιτιστική της κληρονομιά.
Μια χώρα που θα ευημερεί και που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη χώρα της οικονομικής κρίσης της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να ολοκληρώσω με το να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να σκεφτούμε φιλόδοξα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν όρια, όταν σκεφτόμαστε τις δυνατότητες που πραγματικά έχει αυτή η χώρα. Και, φυσικά, για να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτές τις δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της απίστευτα ταλαντούχας, ευημερούσας και δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Ξέρω ότι νοιάζεστε πολύ για το τι συμβαίνει στην πατρίδα και μού δίνει τεράστια χαρά όταν νιώθετε περήφανοι για το τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Και σας ευχαριστώ, σας ευχαριστούμε για τη υποστήριξη που προσφέρετε στην πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Έντονο το ενδιαφέρον των ομογενών για την ομιλία ΜητσοτάκηΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη με αντιπροσωπείες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεωνToυρκία: Αναβλήθηκε για το Νοέμβριο η δίκη του Ιμάμογλου, κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα κοινάΔέκα αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία και έφτασαν στη Σαουδική Αραβία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα λίστα-σοκ με ανατιμήσεις στα προϊόντα σούπερ μάρκετ
- Αρτηριακή πίεση: Αυτά είναι τα σημάδια ότι βρίσκεται «εκτός ελέγχου»
- Τι σημαίνει για την εξέλιξη του πολέμου η ρωσική επιστράτευση
- Κρατερός Κατσούλης για Κατερίνα Καραβάτου: «Είναι κάτι που πιστεύω ότι θα πρέπει να ανακοινώσει η ίδια»
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε σε κλίμα έντασης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
- Συνελήφθη Αλβανός σκληρός ληστής τραπεζών
- Θεσσαλονίκη – Ληστεία μετά φόνου σε ψιλικατζίδικο: «Να καούν στη φωτιά, τότε θα ηρεμήσω»
- Ελένη Φουρέιρα: Η ολόσωμη φωτογραφία ως εγκυμονούσα
- Η πολυθρύλητη Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Τι ήταν η «λαβίδα» ανέμου που εγκλώβισε τον Περσικό στόλο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η Dacia έβγαλε το δικό της Manifesto
- Garage sale για τους σκοπούς της Μέριμνας
- Η διάσημη πινακίδα του «Χόλιγουντ» γίνεται 100 χρονών: Αυτή είναι η ιστορία της
- Αγρότες στην Ιταλία αποθηκεύουν τις σοδειές μήλων σε σπηλιές για μείωση του ενεργειακού κόστος
- Συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη με αντιπροσωπείες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων
- Πόσο κακό κάνουν τελικά τα αναψυκτικά διαίτης στον οργανισμό μας
- Μητσοτάκης στους ομογενείς: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας»
- Σύστημα ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό από ερευνητές του ΜΙΤ
- Το Μέγαρο Μουσικής στη βόρεια Εύβοια με Πορτοκάλογλου, Ιωαννίδη σε καφενεία και πλατείες
- Ερευνητές στην Κίνα κλωνοποίησαν αρκτικό λύκο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Μητσοτάκης στους ομογενείς: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας»
- Garage sale για τους σκοπούς της Μέριμνας
- Πόσο κακό κάνουν τελικά τα αναψυκτικά διαίτης στον οργανισμό μας
- Η διάσημη πινακίδα του «Χόλιγουντ» γίνεται 100 χρονών: Αυτή είναι η ιστορία της
- Το Μέγαρο Μουσικής στη βόρεια Εύβοια με Πορτοκάλογλου, Ιωαννίδη σε καφενεία και πλατείες
- Φυγάς συνελήφθη όταν μπήκε σε αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει αίτηση για εργασία
- Η Dacia έβγαλε το δικό της Manifesto
- Ερευνητές στην Κίνα κλωνοποίησαν αρκτικό λύκο
- Σύστημα ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό από ερευνητές του ΜΙΤ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Καπόπουλος: Σύγκρουση μακράς διαρκείας
- Γιώργος Μπαλάφας: Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με χώρες βαθιά διχασμένες
- Απόστολος Παπατόλιας: Η απειλή του πρωθυπουργοκεντρισμού
- Χτύπησαν και λήστεψαν 13χρονο σε σχολείο
- Ζελένσκι στον ΟΗΕ: «Η Ρωσία δεν θέλει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» - Ζητά την τιμωρία του Πούτιν
- Θόδωρος Μαργαρίτης: Ας μην κλείνουμε τα μάτια μας!
- Η Γεωπολιτική, η Γεωστρατηγική και η ευκολία της κριτικής
- Το Μέγαρο πάει στη Β. Εύβοια - Πορτοκάλογλου και Αλκίνοος στην πλατεία και το καφενείο του χωριού
- Ο Romain Gavras "φέρνει" στην Αθήνα σέρφερ, αντάρτες και τη Charlize Theron
- Εισφορά αλληλεγγύης: Τι ισχύει για τα εισοδήματα του 2022