ΜΚΟ Αντιγόνη: Με τα παιδιά των προσφύγων στα Διαβατά



1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ λειτουργεί από το 1993 και σήμερα η δύναμή της είναι 15 μέλη και επιπλέον 60 εθελοντές και εθελόντριες.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

H ΑΝΤΙΓΟΝΗ αναπτύσσει έρευνα και δράση σχετικά με το ρατσισμό, τα δικαιώματα, την οικολογία και τη μη-βία. Οι δράσεις της απευθύνονται σε μετανάστες, αιτούντες άσυλο,
πρόσφυγες, Ρομά, άτομα με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά ή/και θρησκευτικές πεποιθήσεις, άτομα με αναπηρία και ανθρώπους κοινωνικά στιγματισμένους. Επίσης, η οργάνωση απευθύνεται σε παιδιά, νέους καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Συγκεκριμένα για ζητήματα προσφυγικά/μεταναστευτικά, η εμπειρία της οργάνωσης ξεκινά από την ίδρυση της, με ποικιλά προγράμματα εκπαίδευσης σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη.

Σήμερα συμμετέχουμε εθελοντικά (3-4 απογεύματα/εβδομάδα από 3 ώρες) στο πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών “Ο παιδότοπος” στο Κέντρο Προσφύγων στα Διαβατά, που συντονίζουν το ΑΠΘ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Επίσης παρέχουμε εθελοντικά, δωρεάν μαθήματα γλωσσών σε ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες/ριες.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Η χρηματοδότηση για έργα που υλοποιούμε είναι είτε ευρωπαϊκή είτε εθνική προερχόμενη από ιδιωτικούς φορείς. Προς το παρόν δε λαμβάνουμε χρηματοδότηση για τις δράσεις μας στο προσφυγικό.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Οι δράσεις μας αποφασίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες της προσφυγικής κρίσης βάσει κυρίως γεωγραφικών κριτηρίων. Προσπαθούμε ωστόσο να επεκτείνουμε τη δράση μας σε περισσότερα Κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, πέραν των Διαβατών. Η αξιολόγηση γίνεται μέσα στην ομάδα με εβδομαδιαίες συναντήσεις αλλά και σε ένα δίκτυο ομάδων και οργανώσεων με τους οποίους ανταλλάσουμε γραπτές αναφορές και εξετάζουμε συνολικά τις παρεμβάσεις μας.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Το Κέντρο Διαβατών είναι σε κοντινή απόσταση, με 2.200 πρόσφυγες και 480 παιδιά. Βρισκόμαστε σε αναζήτηση τρόπων μετακίνησης για να μεταβαίνουμε και σε άλλα Κέντρα.

Από τη δράση της οργάνωσης στο Κέντρο Προσφύγων στα Διαβατά

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Για την συγκεκριμένη δράση συνεργαζόμαστε με το ΑΠΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα. Ούτε είχαμε πρόβλημα αποδοχής μας στο Κέντρο.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Συνεχίζουμε με συνέπεια και αφοσίωση από την ομάδα. Είμαστε ευχαριστημένοι/ες βλέποντας τα προσφυγόπουλα να γίνονται σταδιακά πιο ήρεμα και συνεργάσιμα. Η θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής προσφοράς οργανώσεων και αλληλέγγυων ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά. Από κοινού εκπαιδεύουμε και ενδυναμώνουμε ομάδες εθελοντών που δρουν κατά τόπους.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Δεν θεωρούμε πως αναγνωρίζεται επαρκώς το έργο της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ από τη κοινωνία/δημόσια σφαίρα, καθώς δεν έχουμε τους πόρους να “διαφημίσουμε” τη δράση μας, να τη προβάλουμε, να την κοινοποιήσουμε κλπ. Στο πεδίο, η δράση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι πολύ περισσότερο γνωστή και εμφανής.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Οι ΜΚΟ έχουν στο σύνολό τους στιγματιστεί με σκάνδαλα για κρατικές χρηματοδοτήσεις χωρίς αξιόλογο έργο. Αυτό συμπαρασύρει και ορισμένες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ουσιωδώς και ειδικά την περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, όπως και πολλές άλλες οργανώσεις, δε λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, ενώ επίσης δεν μας έχουν ποτέ παραχωρηθεί χώροι για τη στέγαση των γραφείων ή κονδύλια για την πληρωμή των πάγιων εξόδων μας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα