Μουντιάλ: Διά πυρός και σιδήρου οι φίλαθλοι για ένα ποτήρι μπύρας

Σε μια παραμελημένη γειτονιά στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Κατάρ, φρουροί στέκονται έξω από μια υπηρεσία, σε μια περιοχή περιφραγμένη περιοχή με κοφτερό συρματόπλεγμα, ελέγχοντας προσεκτικά τα διαβατήρια και τις ταυτότητες προτού επιτρέψουν στον οποιονδήποτε να εισέλθει. Κι όμως, δεν πρόκειται για μια φυλακή ή μια περιοχή υψίστης ασφαλείας που σχετίζεται με το Μουντιάλ.Πρόκειται απλώς για ένα ποτοπωλείο.

Τα αυστηρά όρια στο αλκοόλ αποτελούν ζήτημα ζωής και θανάτου στο συντηρητικό μουσουλμανικό έθνος της Αραβικής Χερσονήσου. Ωστόσο, οι φίλαθλοι γεμίζουν

τα ποτήρια τους με λίτρα μπύρας σε δεκάδες μπαρ και νυχτερινά κέντρα ξενοδοχείων, πάντα με την απαραίτητη άδεια, ενώ οι πωλήσεις παραμένουν αμείωτες.

Εκτός από τα μπαρ ωστόσο, υπάρχει και ένα κατάστημα ποτών όπου όσοι δεν είναι μουσουλμάνοι, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να αγοράσουν το σχεδόν απαγορευμένο «νέκταρ», αφού υποβάλουν αίτημα για άδεια, η οποία εκδίδεται από την κυβέρνηση.

Το εν λόγω κατάστημα βρίσκεται δίπλα σε μια γειτονιά της Ντόχα, και διευθύνεται από την Qatar Distribution Co., μια κρατική επιχείρηση υπό την ομπρέλα της Qatar Airways, η οποία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής αλκοόλ και χοιρινού κρέατος στη χώρα.

Το κατάστημα λειτουργεί μόνο με ραντεβού, στα πλαίσια των αυστηρών κανόνων για την πρόληψη της Covid-19. Oποιαδήποτε κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση της άδειας αλκοόλ.

Εκτός από αλκοόλ, ένα μικρό τμήμα του καταστήματος προσφέρει κατεψυγμένες πίτσες και κονσέρβες με χοιρινό και φασόλια. Σε ολόκληρο τον ευρύτερο Περσικό Κόλπο, το αλκοόλ παραμένει απαγορευμένο στο Ιράν, το Κουβέιτ και στη Σαουδική Αραβία, καθώς η κατανάλωση θεωρείται απαγορευμένη στο Ισλάμ.

Οι ιμάμηδες μάλιστα επισημαίνουν ένα εδάφιο από το Κοράνι που αποκαλεί το κρασί «έργο του Σατανά». Τόσο το αλκοόλ όσο και το χοιρινό κρέας υπόκεινται σε εισαγωγικό δασμό 100%. Το Κατάρ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τα φορολογικά έσοδα για να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη, τις υποδομές, την εκπαίδευση και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, ακόμη και υπό αυτούς τους περιορισμούς, μόνο μέσα στο 2021 το Κατάρ πούλησε 23,2 εκατομμύρια λίτρα αλκοολούχων ποτών.

Πηγή: Αssociated Press

Πριν φύγετε...Μουντιάλ: Ο Λιβάκοβιτς έστειλε την Κροατία στα προημιτελικά (Βίντεο)Γουίλ Σμιθ: Τί είπαν οι κολλητοί του για το «Emancipation» στην ιδιωτική προβολή στο σπίτι του
Keywords
Τυχαία Θέματα