Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν στο Κολωνάκι!

Ένα παράθυρο ξεπροβάλλει μέσα από τον τοίχο, παίρνοντας «στριμωγμένο» μια θέση για να μπορέσει να ξεδιπλώσει τον κόσμο που απλώνεται πίσω του. Ένα καλοριφέρ μοιάζει χωνεμένο μέσα στο μπετό, ενώ άλλο κομμάτι τοίχου μοιάζει κυριολεκτικά να αιωρείται στο πουθενά. Αυτά και άλλα παράδοξα συμβαίνουν σε ένα μικρό υπόγειο του Κολωνακίου, στη νεόφερτη από τη Θεσσαλονίκη γκαλερί Nitra (Αλωπεκής 34).

Παρά την κρίση και τη δοκιμασία που περνάνε στον τόπο οι αίθουσες τέχνης, η Αλίκη Τσιρλιάγκου συνεχίζει την

οικογενειακή παράδοση, με εξωστρέφεια και δυναμισμό. Και ο μικρός χώρος που έπιασε με τους συνεργάτες της δείχνει ικανός για μεγάλα πράγματα. Μετά τα μυθολογικά πλάσματα του Βίκτωρα Κοέν, του πολυβραβευμένου Έλληνα δημιουργού που συνεχίζει με επιτυχία στο εξωτερικό, η Nitraέφερε στην Αθήνα τον Γερμανό Michel Lamoller.

Μετά την ατομική του έκθεση στο Direktorenhaus Museum στο Βερολίνο, ο Μίχελ Λαμόλερ – με καλή γνώση της γλώσσας μας, καθώς είναι παντρεμένος με Ελληνίδα – φέρνει κυριολεκτικά τα μέσα-έξω στο «Depthless World».

Όπως φανερώνει ο τίτλος, η προοπτική στο έργο του γίνεται εύπλαστη, τα αντικείμενα ανακατασκευάζονται και ο χώρος προσλαμβάνει νέο νόημα. Κι έτσι προκύπτει το ερώτημα: άραγε κανείς εισέρχεται σε αυτόν τον κόσμο ή θα μπορούσε ήδη να τον κατοικεί; Το έργο του Lamoller προκαλεί τον θεατή να ελέγξει τα όρια ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό και να εξερευνήσει το βάθος του κόσμου του.

Στις εικόνες που κατασκευάζει ο Lamoller, η φωτογραφία λειτουργεί ως υλικό προς κατασκευή, αντικειμένων και ψευδαισθήσεων. Άλλοτε πλαισιωμένες, δημιουργώντας περισσότερη θεατρικότητα, καθώς λειτουργούν ως μικρές μακέτες καθημερινών σκηνών, άλλοτε τοποθετημένες ελεύθερες στο χώρο με στόχο να φαίνονται και να λειτουργούν ως πραγματικά αντικείμενα.

Και στις δύο περιπτώσεις οι εικόνες του προκαλούν την περιέργεια καθώς δημιουργούν ένα μικρό σκηνικό, αλλάζοντας στιγμιαία την κλίμακα ανάμεσα στο θεατή και στην εικόνα, ενώ λειτουργούν με τρόπο παράδοξο ορίζοντας έναν κόσμο βαθύ και παράλληλα επιφανειακό. Για παράδειγμα, το γυαλί μιας κορνίζας μοιάζει σπασμένο χωρίς αυτό να έχει ποτέ συμβεί, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα ιμπρεσιονιστικό.

Γεννημένος το 1984, ο Μίχελ Λαμόλερ έζησε στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε την πρακτική του στο διάσημο πρακτορείο Magnum Photos. Εκτός από την Γερμανία, όπου ζει και εργάζεται, έχει εκθέσει στην Αγγλία, την Ισπανία, την Κορέα, κ.α.

Nitra Gallery - Αθήνα, Αλωπεκής 34, Κολωνάκι, τηλ: 2130436697.

Διάρκεια έως 10 Μαρτίου 2018.

LamollerLamollerLamollerLamollerLamollerLamollerLamollerLamoller
Keywords
Τυχαία Θέματα