Να ανοίξει δικαστική έρευνα ενάντια στην HSBC ζητούν Ελβετοί πολιτικοί και τραπεζίτες

Φωνές υψώθηκαν σήμερα στην Ελβετία οι οποίες ζητούν να ανοίξει δικαστική έρευνα σε βάρος της τράπεζας HSBC (Ελβετία), η οποία βρίσκεται στο κέντρο ενός εκτεταμένου σκανδάλου φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρημάτων και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ η Ελβετική Ένωση Τραπεζιτών (ASB) δήλωσε πως οι ελβετικές τράπεζες που "δεν σέβονται τους νόμους πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες".

Το
άνοιγμα μιας έρευνας "θα ήταν το λιγότερο", δήλωσε σήμερα το πρωί η Μισλίν Καλμί-Ρέι, μια σοσιαλίστρια πρώην υπουργός της ελβετικής κυβέρνησης, η οποία ήταν ως το 2011 αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Μέχρι σήμερα, η εισαγγελία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας δεν έχει ανοίξει έρευνα παρά μόνο σε βάρος του Ερβέ Φαλσιανί, ενός πρώην συνεργάτη της HSBC στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος απέσπασε φακέλους της τράπεζας, από τους οποίους προέρχονται οι αποκαλύψεις που δημοσιεύονται σήμερα από τον διεθνή Τύπο με την ονομασία "SwissLeaks". Σύμφωνα με την Καλμάν-Ρέι, η οποία ερωτήθηκε από ελβετικό ραδιοσταθμό, η υπόθεση αυτή βλάπτει σοβαρά την εικόνα της Ελβετίας.

"Είμαι θυμωμένη, η Ελβετία έχει καλή φήμη για τις προσπάθειές της υπέρ της ειρήνης, για την οικονομία της και εδώ μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πονηροί άνθρωποι που κάνουν πράγματα" στα κρυφά, που βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της χώρας.

"Είχα διαπραγματευθεί τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για να μπει τέλος στη διαμάχη με την UBS" σε μια υπόθεση φορολογικής απάτης και με τις αποκαλύψεις από την επιχείρηση SwissLeaks "αντιλαμβανόμαστε πως αυτό δεν έχει τελειώσει", πρόσθεσε.

Εξάλλου η Ελβετική Ένωση Τραπεζιτών (ASB), η οποία αντιπροσωπεύει το τραπεζικό επάγγελμα στη χώρα, δήλωσε σήμερα πως οι ελβετικές τράπεζες που "δεν σέβονται τους νόμους πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες".

Η ASB προσθέτει ωστόσο πως "τα παραδείγματα που αναφέρονται αφορούν στο παρελθόν", επειδή "εδώ και πολλά χρόνια, οι τράπεζες στην Ελβετία υιοθετούν μια στρατηγική φορολογικής συμμόρφωσης".

Το σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο βάζει τέλος στο τραπεζικό απόρρητο, πρόκειται να εισαχθεί το 2018, προσθέτει η ASB, αφού υπενθυμίζει πως υφίσταται ήδη ένα σύστημα παρακράτησης στην πηγή επί κεφαλαίων τα οποία κατέχουν πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελβετίας.

"Οι τράπεζες οφείλουν πάντα να σέβονται τους ισχύοντες νόμους μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, αυτό ισχύει τόσο για τους νόμους της χώρας προέλευσής τους όσο και για αυτούς των χωρών στις οποίες επιχειρούν και αν οι τράπεζες δεν σέβονται αυτούς τους νόμους, πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες", αναφέρει ακόμη η ASB.

H ASB εξηγεί επίσης πως "οι τράπεζες δεν είναι υπεύθυνες για τη φορολογική συμμόρφωση των πελατών τους".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα