Ναουρού: Η τελευταία περιοχή του πλανήτη που θα πλήξει ο κορονοϊός

Στις 12 του περασμένου Ιανουαρίου, τρεις περίπου μήνες πριν, ο κορονοϊός περιοριζόταν στην Κίνα. Κανένα κρούσμα εκτός της χώρας δεν είχε κάνει την εμφάνισή του.

Μία ημέρα αργότερα, στις 13, τα πρώτα σημάδια πως θα γίνει τελικά παγκόσμιο πρόβλημα, είχαν εμφανιστεί. Μία περίπτωση ασθενή καταγράφηκε στην Ταϊλάνδη πριν συμβεί το ίδιο και στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και

τις ΗΠΑ.

Μέσα στους επόμενους μήνες, η εξάπλωση του Covid-19 ήταν πρωτοφανής. Τα περιστατικά που καταγράφονται παγκοσμίως ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ενώ άνθρωποι έχουν νοσήσει παντού, από το Νεπάλ μέχρι την Νικαράγουα.

Υπάρχει άραγε περιοχή που δεν έχει φτάσει και είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει ο κορονοϊός; Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κατά του κορονοϊού – Αποτελέσματα σε 15 λεπτά Η ζωή στην πανδημία γρίπης του 1918 και οι ομοιότητες με το σήμερα Ζαχάρα ντε λα Σιέρα: Το Ισπανικό φρούριο που κρατάει μακριά τον κορονοϊό

Μέχρι τις 2 Απριλίου, 19 χώρες δεν είχαν αναφέρει κανένα κρούσμα του κορονοϊού, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται για τις: Κιριμπάτι, Κομόρες, Λεσότο, Μαλάουι, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναουρού, Βόρεια Κορέα, Παλάου, Σαμόα, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Νήσοι Σολομώντα, Νότιο Σουδάν, Τατζικιστάν, Τόνγκα, Τουρκμενιστάν, Βανουάτου, Υεμένη και Τουβαλού.

Πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για απομονωμένα μικρά νησιά με λίγους επισκέπτες τον χρόνο. Στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι τόποι αυτοί κατάφεραν ότι δεν καταφέραμε όλοι οι άλλοι. Να προστατευτούν.

Ο πρόεδρος όμως του Ναουρού, δεν είναι καθόλου εφησυχασμένος. Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος λέει στο BBC, ήδη η περιοχή είναι σε συναγερμό για την εμφάνιση ενδεχόμενου κρούσματος.

To Nαουρού βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και απέχει σχεδόν 320 χιλιόμετρα από οποιαδήποτε άλλη στεριά. Η Μπανάμπα Νήσος, τμήμα του Κιριμπάτι, είναι το πιο κοντινό μέρος. Η πλησιέστερη μεγάλη πόλη με απευθείας πτήση είναι το Μπρίσμπεϊν που βρίσκεται 2.500 μίλια νοτιοδυτικά.

Είναι το δεύτερο μικρότερο κράτος στην γη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 10.000 κατοίκους. Ως εκ τούτου, είναι και το δεύτερο μικρότερο από άποψη πληθυσμού.

Το Ναουρού παράλληλα είναι ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα μέρη στον πλανήτη. Ταξιδιωτικά πρακτορεία αναφέρουν πως μόλις 160 τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τα τελευταία δε χρόνια, εκεί λειτουργεί και κέντρο κράτησης προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που έφταναν στις ακτές της Αυστραλίας. Επρόκειτο για την περίφημη «Λύση του Ειρηνικού».

Στις 2 Μαρτίου στο νησί απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις τουριστών από την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ιταλία. Πέντε ημέρες αργότερα το Ιράν προστέθηκε στον κατάλογο.

Στα μέσα του ίδιου μήνα, η Νauru Airlines διέκοψε τις πτήσεις προς Κιριμπάτι, Νήσους Μάρσαλ και Φίτζι ενώ αυτές προς το Μπρίσμπεϊν μειώθηκαν σημαντικά.

Μετά από τα μέτρα αυτά, όλοι όσοι έφταναν από την Αυστραλία, κυρίως οι μόνιμοι κάτοικοι που επέστρεφαν από κάποιο προορισμό, τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών σε τοπικά ξενοδοχεία.

Και οι άνθρωποι όμως που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης έχουν τεθεί σε καραντίνα για διάστημα δύο εβδομάδων. Η πολιτική, σχολιάζει ο δήμαρχος Λιονέλ Εντζιμέα, λέγεται «σύλληψη και περιορισμός».

Αυτοί που βρίσκονται σε καραντίνα ελέγχονται καθημερινά για τυχόν συμπτώματα, συμπληρώνει ο δήμαρχος, ενώ τονίζει πως όσοι ανεβάζουν πυρετό ελέγχονται απευθείας για τον Covid-19. Tα τεστ στέλνονται στην Αυστραλία, αλλά μέχρι στιγμής όλα έχουν επιστρέψει πίσω αρνητικά.

Ο Εντζιμέα επισημαίνει πως οι κάτοικοι του Ναουρού είναι ήσυχοι και συγκεντρωμένοι, ενώ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στις άλλες χώρες, κυρίως για την Ταϊβάν και την Αυστραλία, για την βοήθεια τους.

«Κάθε φορά που κοιτάζουμε τον παγκόσμιο χάρτη για τα κράτη που πλήττονται από τον ιό, τρομάζουμε, αφού παντού υπάρχουν κόκκινες κουκίδες. Είμαστε τυχεροί. Πιστεύουμε ότι οι προσευχές μας θα βοηθήσουν ολόκληρο τον κόσμο», λέει.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κατά του κορονοϊού – Αποτελέσματα σε 15 λεπτά Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 50.000 οι νεκροί και το 1 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως Πώς παραλαμβάνουμε και ανοίγουμε τα πακέτα εν μέσω πανδημίας
Keywords
Τυχαία Θέματα