Ναυάγιο στην Πύλο: Συνεχίζονται οι έρευνες, σε εξέλιξη η προανάκριση για εντοπισμό διακινητών

Νέα φωτογραφία ντοκουμέντο από το μοιραίο σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες, λίγο πριν βυθιστεί στα ανοιχτά της Πύλου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε νύχτα από κάποιο παραπλέον σκάφος που είχε προστρέξει σε βοήθεια και δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα.

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά τη χθεσινή τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, με τις σορούς που έχουν ανασυρθεί να ανέρχονται στις 78, ενώ είναι σε εξέλιξη παράλληλα η προανάκριση. Οσο περνούν οι ώρες τόσο εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα βρεθεί κάποιος

ζωντανός. Από τα ξημερώματα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο συγγενείς των αγνοουμένων.

.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, και επιχειρούν ένα περιπολικό και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννιά παραπλέοντα πλοία και τρία ελικόπτερα- ένα του Λιμενικού, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eμπειρογνώμονας για ναυάγιο στην Πύλο: Την κλίση την προκάλεσαν οι διακινητές

Οι διασωθέντες από το ναυάγιο του σκάφους με τους μετανάστες ανέρχονται στους 104. Πρόκειται για 43 Αιγύπτιους, εκ των οποίων 5 ανήλικοι, 12 Πακιστανούς, 47 Σύριους, εκ των οποίων 3 αγόρια, και 2 από την Παλαιστίνη. 

Σε ειδικό χώρο στο Σχιστό μεταφέρονται οι σοροί, για νεκροτομή και ταυτοποίηση. Στην Μαλακάσα μεταφέρονται οι επιζώντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονιστικές εικόνες από το ναυάγιο της Πύλου: Μαύροι σάκοι, μεσίστιες σημαίες και εθνικό πένθος Διασωθέντες υπέδειξαν μέλη κυκλώματος, από 4.000-6.000 η «ταρίφα» για το δρομολόγιο

Τους διακινητές αναζητούν οι Αρχές, ανάμεσα στους διασωθέντες. Οχτώ άτομα -όλοι Αιγύπτιοι- ανακρίνονται ως ύποπτοι, στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες. Από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο, για τη μεταφορά.

Συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με δάκρυα στα μάτια οι συγγενείς των αγνοουμένων ρωτούν τους λιμενικούς αν υπάρχει κάποιο ίχνος από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουν έρθει από την Κύπρο, από την Ολλανδία, από τη Γερμανία. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ενός ατόμου του Κάρεμ ο οποίος ήρθε από το Αμβούργο. Μέσα στο πλοίο επέβαινε η γυναίκα του, 21 ετών, και ο αδερφός της 19 ετών. Με δάκρυα στα μάτια ρωτούσε τους λιμενικούς αν υπάρχει κάποια ελπίδα για αυτούς, ενώ στον αντίποδα ο Ταρίκ, ο οποίος βρήκε σώους τους δύο συγγενείς του, δύο ξαδέρφια του τα οποία νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Από χθες μέχρι και σήμερα (15/6) πάνω από 10 άτομα έχουν οδηγηθεί εδώ στο Κεντρικό Λιμεναρχείο στο πλαίσιο της προανάκρισης και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν 8 συλλήψεις. Έχουν «δεθεί» δηλαδή οι κατηγορίες για οκτώ άτομα και περιμένουν να δουν τι θα γίνει και με ένα ένατο. Μετανάστες τους υποδεικνύουν ως μέλη του κυκλώματος των διακινητών. Οι λιμενικοί αλλά και οι γιατροί στα νοσοκομεία που συνομίλησαν με τους μετανάστες φέρεται να είπαν ότι έδινε ο καθένας από αυτούς από 4.000- 6.000 δολάρια για το ταξίδι της φρίκης. Μάλιστα φέρεται να ψάρευαν πελάτες μέσα από ένα σάιτ που είχαν στο Facebook και τους δελεάζουν ουσιαστικά με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 78 σορών ήταν μόνο μία γυναίκα κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι οι υπόλοιπες γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια.

Όσον αφορά στην προανάκριση, λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις από διασωθέντες οι οποίες πρέπει να διασταυρωθούν πριν γίνουν ενδεχόμενες συλλήψεις διακινητών. Ο πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, είπε πως το Λιμενικό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το ίδιο το ναυάγιο αν είχε επέμβει ενώ το σκάφος, στα καταστρώματα του οποίου ήταν στοιβαγμένοι εκατοντάδες, έπλεε κανονικά και με καλές καιρικές συνθήκες. Ερωτηθείς για το αν το ναυάγιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, είπε ότι 10 λεπτά πριν βυθιστεί έχασε τη μηχανή του και αν δεν είχε συμβεί αυτό ίσως να μην είχαν μετακινηθεί. Παράλληλα τόνισε πως το σκάφος είχε προσεγγιστεί, ωστόσο αρνήθηκαν βοήθεια: δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:«Ανατροπή εντός δευτερολέπτων»: Ο καθηγητής ΕΜΠ Γρηγόρης Γρηγορόπουλος αποκωδικοποιεί το ναυάγιο

O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, όρισε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να εποπτεύσει τις έρευνες.

.

Όσον αφορά στον αριθμό των επιβαινόντων, ποικίλλουν: Στο σκάφος εκτιμάται πως μπορεί να υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι- αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 400, ενώ έχουν υπάρξει εκτιμήσεις και για 700. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής είπε πως «οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί ”συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ναυάγιο στην Πύλο: Οι έρευνες για τους μετανάστες συνεχίζονται αλλά οι ελπίδες σβήνουνΛιμενικό για ναυάγιο στην Πύλο: Η απώλεια μηχανής και η μετακίνηση επιβατών έφεραν το μοιραίοΣακελλαροπούλου σε διαδηλωτές (βίντεο): Ηρθα να μιλήσουμε γιατί έχω δημοκρατική προσέγγιση
Keywords
Τυχαία Θέματα