Νέα ποινική δίωξη κατά Λιακουνάκου: Αυτή τη φορά για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα των Apache

Βαριές ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σήμερα από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και εναντίον επτά ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που επισύρει ακόμη και ποινές ισοβίων.

Η υπόθεση αφορά την σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων 22/2003, που συνδέονται με την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache,
από την εταιρία Βοeing, που κόστισε 594 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του προφυλακισμένου επιχειρηματία Θωμά Λιακουνακου, για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην υπόθεση, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Η έρευνα έγινε από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου, με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Στη διάρκεια της προκαταρκτικής έγινε ανάλυση των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και προέκυψε ότι, η σύμβαση υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των κατευθυντηρίων οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στην περιουσία του δημοσίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, στη σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο, η αξία του οποίου ήταν χαμηλότερη κατά 14 εκατομμύρια σε σχέση με αυτό που απαιτούσε ο νόμος, ενώ και η αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της ονομαστικής αξίας των αντισταθμιστικών ωφελημάτων έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκ δολάρια σε σχέση με αυτήν, που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

Παράλληλα τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που είχαν αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματός ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», εκτελέστηκαν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η άξια των υλικών και υπηρεσιών, που προσφέρθηκαν στο ελληνικό δημόσιο ήταν χαμηλότερη περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχτηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η τέταρτη, για την οποία ασκείται ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς και έχει εμπλοκή ο Θωμάς Λιακουνάκος, μετά από τις υποθέσεις του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης LEOPARDD2 HEL και του αερομεταφερομενου συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης ΕRIEYE, για τις οποίες είναι προσωρινά κρατούμενος στον Κορυδαλλό.

Η Εισαγγελία συνεχίζει τη διερεύνηση της σύμβασης για την κύρια προμήθεια των ελικοπτέρων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα