Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ξεχωριστή ξενάγηση στο πιο φημισμένο ναυάγιο, αλλά και στα μυστικά της ενάλιας αρχαιολογίας, πραγματοποιεί το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο εμβληματικό μέγαρο που δεσπόζει στο λιμάνι Ζέας (2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου). Το βαρύτιμο φορτίο του πλοίου, που έχει χαρακτηριστεί «πλωτό μουσείο» της εποχής, δεν σταματά ακόμη και τώρα να εκπλήσσει τους ειδικούς με τα ευρήματα που ανακαλύπτουν στην περιοχή των Αντικυθήρων.

Το πλοίο που ναυάγησε γύρω στο 60 - 50 π.Χ. μετέφερε πολύτιμα έργα τέχνης, διαφορετικών μάλιστα περιόδων: ο γνωστός «Έφηβος» για

παράδειγμα, χρονολογείται στα 340 - 330 π.Χ., το κεφάλι του «Φιλοσόφου» στο 240 π.Χ., ο δε περίφημος «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» είναι μεταγενέστερος, μεταξύ του 150 και του 100 π.Χ. Επρόκειτο για θησαυρούς που είχαν λεηλατηθεί και μεταφέρονταν στη Ρώμη για να κοσμήσουν επαύλεις.

Τώρα, ένας χάλκινος δίσκος που «κρύβει» έναν ταύρο, ένα χρυσό δακτυλίδι, πήλινα ή εξαιρετικής ομορφιάς κομμάτια από γυάλινα αγγεία, αλλά και σπαράγματα από το ίδιο το σκαρί, έρχονται να προστεθούν στο μοναδικό πλούτο έργων τέχνης και τεχνολογίας που προσφέρει το ναυάγιο. Συνολικά, τριάντα επτά αντικείμενα παρουσιάζονται στην έκθεση του ιδρύματος Λασκαρίδη, μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον χώρο του ναυαγίου από το 2014, συντηρημένα πλέον, για να τα θαυμάσει το κοινό.

Δεν είναι όμως μόνο τα αντικείμενα που γοητεύουν. Το βλέμμα του θεατή αποσπά το πλούσιο εποπτικό υλικό και βίντεο από την υποβρύχια έρευνα, στην οποία χρησιμοποιείται κυριολεκτικά, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αν είστε λάτρης του Ιουλίου Βερν, ξεχωριστή αξία δίνει στην έκθεση το ανασκαφικό ημερολόγιο του Λάζαρου Κολώνα, αρχαιολόγου που συμμετείχε στην έρευνα του 1976 από τον Γάλλο ωκεανολόγο Ζακ-Υβ Κουστώ και Έλληνες αρχαιολόγους. Ο διάσημος Κουστώ πραγματοποίησε ανασκαφική τομή και ανέλκυσε και αυτός ορισμένα ευρήματα. Στο ημερολόγιο, λοιπόν, του Κολώνα συναντάμε λεπτομερέστατες περιγραφές των εργασιών και σχέδια της ανασκαφής και των ευρημάτων της.

Η ιστορία του περίφημου ναυαγίου πηγαίνει πολύ πιο πίσω, στην αυγή του περασμένου αιώνα. Μετά τον κατά τύχη εντοπισμό του από σφουγγαράδες της Σύμης το 1900, ακολούθησε ανέλκυση των πρώτων ευρημάτων από τον υποθαλάσσιο χώρο των Αντικυθήρων. Έκτοτε, έμπειροι δύτες με τη βοήθεια ρομποτικών μηχανημάτων, «σαρώνουν» τα τελευταία χρόνια τον βυθό, συμπληρώνοντας τα κομμάτια του ναυαγίου που στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει στην Ελλάδα η ενάλια αρχαιολογία. Κι όπως μας βεβαιώνουν οι οργανωτές της έκθεσης, ένα είναι σίγουρο: η περιπέτεια συνεχίζεται!

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται ξεναγήσεις κάθε σαββατοκύριακο, έως τις 15 Απριλίου. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στις 12.00 και 13.00 και για την παρακολούθησή τους δεν χρειάζεται κράτηση. Η συμμετοχή, όπως και η είσοδος στην έκθεση, είναι δωρεάν. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για τη συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα