Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι του φαινομένου

ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Τοποθέτηση ειδικού διχτυού- πλέγματος στο λιμάνι του Βόλου για να συγκρατούνται τα νεκρά ψάρια που ξεβράζει η θάλασσα ήταν σε εξέλιξη την Πέμπτη, ωστόσο πολλά σκάφη- τουριστικά και άλλα- είχαν αποχωρήσει λόγω της μυρωδιάς.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ως το πρωί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 τόνοι νεκρών ψαριών για καύση σε συμβεβλημένη με την Περιφέρεια

εταιρεία στη Λάρισα. Η κ. Παπαδημητρίου είπε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για να αποφευχθεί το φαινόμενο και η περισυλλογή γινόταν με ευθύνη της περιφέρειας που θα πληρώσει τους εργολάβους με κωδικό της πολιτικής προστασίας, γιατί δεν υπάρχει κάποιος που να έχει την ευθύνη διαχείρισης του Παγασητικού.

Το ειδικό δίκτυ που τοποθετήθηκε στον Ξηριά κατέστη δυνατό να τοποθετηθεί διότι μειώθηκε η ροή του αρδευτικού νερού καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ποτισμάτων των αγροτικών εκτάσεων: «Μιλήσαμε με τον ΤΟΕΒ και έκοψε το αρδευτικό νερό. Αυτή τη στιγμή πάνω από το θυρόφραγμα, επειδή κόπηκε το νερό και είναι ελάχιστο πλέον, υπάρχει μια περιοχή σε μήκος 20 χλμ. με νεκρά ψάρια, όλα αυτά που έρχονται από τον Πηνειό και από τα κανάλια που είχαν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της άρδευσης», είπε η κ. Παπαδημητρίου.

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Η κ. Παπαδημητρίου είπε επίσης πως «μίλησα και με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και μου είπαν ότι είχαν δημιουργηθεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των ψαριών καθώς είχαμε ήπιο χειμώνα, η στάθμη των νερών είχε πέσει και αυτά αναπτύχθηκαν σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαν αρκετό οξυγόνο και πέθαναν και έρχονταν κάποια ζωντανά η νεκρά στον Παγασητικό». Επίσης πρόσθεσε ότι καμία υπηρεσία δεν ειδοποίησε την άλλη για το φαινόμενο που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. «Ούτε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθηγητές ιχθυολόγοι πήγαν να δουν το φαινόμενο, ούτε από τον ΤΟΕΒ στη Λάρισα, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ αρμοδίων» είπε, ενώ τόνισε δε ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει ποιος ευθύνεται και σε ποιο κομμάτι.

ΟΚωνσταντίνος Βουδούρης,καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκτίμησε, μιλώντας στο ΕΡΤNews, πως «τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούςκαι δεν έχει καταγραφεί», αποκαλύπτοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι. Από την πλευρά της η Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής ΝΔ και απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών έκανε λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις».

«Είναι πράγματι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Βλέπουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της κακής διαχείρισης των συστημάτων νερού,πρόκειται για την λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράνθηκε και λόγω της φυσικής καταστροφής που έγινε από τις πλημμύρες, επανήλθε στο φυσικό της και τώρα με την μείωση της έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με την θερμοκρασία των θαλασσών». Και όπως ανέφερε «κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».

Με αφορμή τη μόλυνση του Παγασητικού αλλά και τα προβλήματα της λειψυδρίας η κ. Αυγερινοπούλου είπε «η επιτροπή υδατικών πόρων θα κάνει επίσκεψη στον Βόλο τις επόμενες μέρες ακριβώς για αυτό το ζήτημα». Παράλληλα δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τους υδατικούς πόρους».

Από την πλευρά του ο κ. Βουδούρης επισήμανε ότι η λειψυδρία δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι «σχετίζεται με την ανομβρία των τελευταίων ετών και την κακή διαχείριση, αλλά και με την απουσία έργων υποδομής». Ο καθηγητής προειδοποίησε πως η έλλειψη νερού θα είναι ένα πρόβλημα που θα εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Αναφέρθηκε επίσης στη σπατάλη νερού λόγω κακής διαχείρισης, όπως η άρδευση αγροτικών περιοχών κατά τη διάρκεια της ημέρας με υψηλές θερμοκρασίες, που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες.

Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου υπέβαλε την Τετάρτη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού σύνεργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης, του άρθρου 15 ΠΚ ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη,  στην Εισαγγελεία Πλημμελειοδικών Βόλου. Προς αντίστοιχη κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα