«Νέκρωσε» το νότιο Ιράκ από τις τεράστιες διαδηλώσεις - Στους 350 οι νεκροί διαδηλωτές

Σε δρόμους, μπροστά από κυβερνητικά κτίρια και κοντά σε ιερούς τόπους μεγάλες στήλες μαύρου καπνού υψώνονται στο νότιο Ιράκ όπου εντείνονται οι κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος παρά τα βίαια επεισόδια.

Οι Ιρακινοί κατηγορούν την πολιτική τάξη, την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη, ότι δεν έχει παρουσιάσει καμία σημαντική μεταρρύθμιση εδώ και δύο μήνες που διαρκεί το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο έχει αμαυρωθεί από τον θάνατο περισσότερων από 350 ανθρώπων.

Σήμερα για προληπτικούς λόγους οι θρησκευτικές αρχές της ιερής πόλης

των σιιτών Κερμπάλα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που διαχειρίζονται σε διάφορες πόλεις του νότιου Ιράκ. Εξάλλου κλειστές θα παραμείνουν για δύο ημέρες οι δημόσιες υπηρεσίες στη Νασιρίγια.

Διότι χθες Τρίτη υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην Κερμπάλα και αλλού. Πόλεις οι οποίες είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής από τη βία είδαν να ξεσπούν συγκρούσεις στη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύκτας. Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ένας στο ιστορικό κέντρο της Βαγδάτης, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, και ένας στην Κερμπάλα.

Στη Βαγδάτη επίθεση με παγιδευμένη με εκρηκτική μοτοσικλέτα προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων.

Ωστόσο σήμερα οι διαδηλωτές έκλεισαν ξανά δρόμους, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια με αίτημα την πλήρη αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο σε διάστημα 16 ετών έχει κατασπαταλήσει 410 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας.

«Δεν περιμένουμε τίποτα»

Από την 1η Οκτωβρίου περισσότεροι από 350 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους στο πρώτο αυθόρμητο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στο Ιράκ εδώ και δεκαετίες.

Χθες Τρίτη στη Χίλα η ειρηνική πολιτική ανυπακοή εξετράπη σε βίαια επεισόδια. Σε διάστημα δύο ημερών περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικέ πηγές, όλοι τους από τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις της τάξης.

Εκεί, όπως και στη Νατζάφ, την Κουτ και την Ντιοανίγια, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστά. Στις πόλεις αυτές όπως και στη Βασόρα δεν έχουν σημειωθεί βίαια επεισόδια.

«Η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίησή της, δεν τους θέλουμε, κάθε μέρα συνεδριάζουν για να συζητήσουν τα αιτήματά μας, όμως εμείς δεν περιμένουμε τίποτα από αυτούς», καταγγέλλει ένας διαδηλωτής από τη Βασόρα.

(Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Στους 30 οι νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία Ταϊλάνδη: Ελάφι βρέθηκε νεκρό με 7 κιλά «πλαστικές σακούλες και εσώρουχα» στο στομάχι Το καλύτερο εστιατόριο σούσι στον κόσμο μόλις έχασε τα τρία αστέρια Michelin
Keywords
Τυχαία Θέματα