Νέο ατσάλινο κέλυφος τοποθετήθηκε πάνω από τον αντιδραστήρα Νο4 του Τσερνόμπιλ

Ο αντιδραστήρας Νο4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ καλύπτεται πλέον από ένα ατσάλινο κατασκεύασμα, σχεδιασμένο για την αποφυγή διαρροών ραδιενεργού υλικού. Το ίδιο προστατεύει και την ήδη υπάρχουσα σαρκοφάγο που είχε κατασκευαστεί πριν από τριάντα χρόνια και η οποία κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Το νέο ατσάλινο κέλυφος κατασκευάστηκε από τον όμιλο γαλλικών εταιρειών Novarka και κόστισε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία κάλυψαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα
Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και διεθνείς χορηγοί. Πριν την τοποθέτησή του πάνω από τον αντιδραστήρα, δεκάδες χιλιάδες τόνοι ραδιενεργού χώματος απομακρύνθηκαν από την περιοχή και στο σημείο τοποθετήθηκε νέο, καθαρό χώμα.

«(Η σαρκοφάγος) σχεδιάστηκε πριν από 30 χρόνια για να προστατεύει το Κίεβο, την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο από την πυρηνική μόλυνση. Τριάντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε εδώ, σε απόσταση 100 μέτρων από τον αντιδραστήρα Νο. 4 και μπορούμε να πούμε ότι αυτή η νέα ιστορική κατασκευή ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986 στην κωμόπολη Πρυπιάτ της Ουκρανίας, όταν σημειώθηκαν εκρήξεις στον αντιδραστήρα Νο4. Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά τμήμα του εργοστασίου και να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών ουσιών.

Στο σημείο πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού, ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Ακόμα, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα