Νέο έτος, νέοι στόχοι: Εύχρηστος οδηγός για να γίνουν πραγματικότητα

Οι πιο συνηθισμένοι στόχοι των ανθρώπων είναι η επαγγελματική αλλαγή ή καταξίωση και η βελτίωση της εικόνας τους. 

«Να έχεις έναν στόχο για όλη σου τη ζωή, έναν στόχο για ένα μέρος της ζωής σου κι έναν στόχο για κάθε χρόνο. Έναν στόχο για κάθε μήνα, έναν στόχο για κάθε εβδομάδα, έναν στόχο για κάθε μέρα, έναν στόχο για κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Και να θυσιάζεις τον μικρότερο στόχο για τον μεγαλύτερο». Αυτά έγραφε ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι παροτρύνοντας τους αναγνώστες του να στοχεύουν τα μικρά ή μεγάλα «θέλω» τους. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Τολστόι. Η ανθρώπινη φύση, όσο

κι αν εξελίσσεται, διακατέχεται από το ένστικτο της κατάκτησης μεταφραζόμενο σαν μια μορφή προόδου, ανεξάρτητα αν κάποιοι στην πορεία απογοητεύονται και χάνουν τον αρχικό ενθουσιασμό. Οι στόχοι ποικίλουν, εξελίσσονται κι αλλάζουν όπως οι επιθυμίες και τα όνειρα. Υπάρχουν στόχοι που μένουν στα λόγια και στόχοι που ακολουθούνται με σχέδιο και προγραμματισμό μέχρι να επιτευχθούν. Οι άνθρωποι αγαπούν να θέτουν στόχους κι οι περισσότεροι εξ αυτών «γράφονται» κάθε αρχή του έτους. Είναι αυτές οι μέρες που αισθανόμαστε την ανάγκη να σβήσουμε ότι μας απογοήτευσε, μας δυσκόλεψε ή μας στεναχώρησε και να μπούμε σε μια πορεία επαναπροσδιορισμού, αναζητώντας κάτι μεγαλύτερο πιο επουσιώδες και πιο σημαντικό. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν να γράφουν τους στόχους τους στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς. 

Μιλήσαμε με την κα Ευαγγελία Γαλανοπούλου, Business & Neuroagility Coach, η οποία ως σύμβουλος συνεργάζεται με ανθρώπους που θέτουν συνεχώς νέους και συχνά δύσκολους στόχους. Όπως η ίδια μας εξήγησε, η αρχή κάθε νέας χρονιάς είναι μια καλή αφορμή για να οριοθετήσουμε τη συνέχεια της πορείας μας, επαγγελματικής και προσωπικής. Το νέο έτος παρουσιάζεται σαν μια ευκαιρία να διαγράψουμε πιθανά σφάλματα και να κάνουμε πιο ευδιάκριτο το όραμά μας. Είναι η χρονική στιγμή που θέτουμε ευκολότερα νέες βάσεις και ορίζουμε τη σημαντικότητα των στόχων μας.

Τι είδους στόχους όμως θέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι; Σύμφωνα με την κα Γαλανοπούλου οι στόχοι των περισσοτέρων είναι πολύ συγκεκριμένοι και αφορούν επαγγελματικά και προσωπικά θέματα. Στην κορυφή των επαγγελματικών στόχων βρίσκεται η αλλαγή της εργασιακής εστίας και η ανάγκη για εξέλιξη, ενώ στους προσωπικούς στόχους τα ηνία κρατούν η καλύτερη εμφάνιση, η ανάγκη για μείωση βάρους, η αυτοβελτίωση, η συντροφικότητα και η επιθυμία για απόκτηση παιδιού.

Ο στόχος μας πρέπει να έχει κατεύθυνση και πρόγραμμα, διαφορετικά θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός. 

Είναι όλοι οι στόχοι ρεαλιστικοί; Πως μπορούμε να διαχωρίσουμε τα όνειρα και τους ανέφικτους στόχους από τους μελλοντικά πραγματοποιήσιμους;

Όπως η κα Γαλανοπούλου επισημαίνει, τα όνειρα γίνονται από τον καναπέ, ενώ ο στόχος έχει δράση. Σε αυτή την περίπτωση το κίνητρο παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο. Όσο πιο σημαντικός για εμάς είναι ο στόχος που θέτουμε τόσο πιο πολύ κινητοποιούμαστε και προσπαθούμε για την επίτευξή του. Κάποιοι στόχοι μπορεί να είναι δυσκολότεροι και μεγαλεπίβολοι, αλλά όταν υπάρχει σωστή κατεύθυνση και προορισμός τότε βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο καθορισμός των στόχων μας μεταφράζεται σε προοπτική ανάπτυξης, αυξημένη παραγωγικότητα και πληρότητα. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει κατεύθυνση και πρόγραμμα, ο στόχος ξεθωριάζει και μας δημιουργεί αισθήματα ματαίωσης, αποτυχίας και απαισιοδοξίας.  

Τελικά πως θα πετύχουμε τους στόχους μας;

Σύμφωνα με τη σύμβουλο, τους μεγάλους στόχους τους «σπάμε» σε μικρούς. Για την επίτευξή τους καταγράφουμε τις ενέργειες μας ανά εβδομάδα και αναπροσαρμόζουμε την επόμενη εβδομάδα το πλάνο μας με βάση αυτά που πετύχαμε. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, εφικτοί και μετρήσιμοι. Κάθε μικρή επίτευξη, κάθε πραγμάτωση στόχου είναι και μια ικανοποίηση, ένα μεγαλύτερο βήμα προς το επιδιωκόμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι επιτυχίες τις περισσότερες φορές δεν προέρχονται από καλή τύχη, αλλά από μια συνεχή προσπάθεια, από ένα αποτέλεσμα μικρών βημάτων βελτίωσης που γίνονται κάθε μέρα.

Rted...Παιδιά και Αϊ Βασίλης: Διατήρηση ή κατάρριψη του μύθουΕπτά πολύτιμα μυστικά τοποθέτηση της μάσκαρα ώστε να λάμψουμε την παραμονή της ΠρωτοχρονιάςΤο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι της HuffPost
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Εύχρηστος,neo, efchristos