Νέο ορόσημο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου

Να τρέξει τις διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει πρόοδο στα ανοιχτά μέτωπα μέχρι και το Eurogroup της 18 Ιουνίου επιθυμεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας η πολιτική προσέγγιση να μεταφραστεί και σε τεχνική.

Με δεδομένο ότι η ομάδα του Brussels Group έχει εδώ και μέρες σταματήσει τις διαβουλεύσεις, η διαπραγμάτευση μεταφέρεται σε υψηλότερο επίπεδο. Από την ελληνική πλευρά πρωταγωνιστικό
ρόλο έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαριάκης, ενώ από την πλευρά των δανειστών ρόλο διαπραγματευτή μέχρι τώρα έχει αναλάβει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Η περιθωριοποίηση των στελεχών του Brussels Group, άρα και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών αποτέλεσε άλλωστε και την αιτία αποχώρησης του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες το Ταμείο βρισκόταν «εκτός» διαπραγμάτευσης, εξαιτίας της επιλογής από την ελληνική κυβέρνηση να μην το περιλάβει στην πρόταση του.

Αυτή η στάση της Αθήνας οδήγησε στην έντονη αντίδραση από πλευράς ΔΝΤ, το οποίο μίλησε για αγεφύρωτες διαφορές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό, ζητώντας το συνταξιοδοτικό να λυθεί «εδώ και τώρα». Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι διαφορές μεγαλώνουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα το Ταμείο να αποφασίσει τα στελέχη του να φύγουν από τις Βρυξέλλες .

Τα μέτρα

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα επιπλέον μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να καλύψει τη διαφορά των 440 εκατ. ευρώ που προκύπτει από το νέο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 0,75% του ΑΕΠ που προέβλεπε η βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει πέρα από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 6,5%-7% χαμηλό συντελεστή, στο 13% μεσαίο, με την μεταφορά σε αυτόν των ξενοδοχείων και παραμονή του υψηλού συντελεστή στο
23%, καθώς και μετάταξη ορισμένων προϊόντων από το 13% στο 23%.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι μετατάξεις αυτές δεν θα αφορούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στον υψηλό συντελεστή, ενώ αντίθετα φαίνεται όλο και πιο πιθανό να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι «στοιχίζουν» 350 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα 700 εκατ. ευρώ ώστε να διατηρήσει το ΕΚΑΣ χωρίς καμία περικοπή, αλλά και το «πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές το οποίο υπολογίζεται στα 360 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμο Eurogroup

Η κυβέρνηση αναμένεται να έχει στο σημερινό (Παρασκευή) EuroWorking Group μια πρώτη εικόνα για τη στάση που θα κρατήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο επικείμενο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Η κατάσταση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και θεσμών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των επιτελών των υπουργών Οικονομικών ώστε να προετοιμαστεί το κρίσιμο Euorgoup.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με το Reuters, στην ατζέντα εντάσσεται πλέον και ένα ακόμη ζήτημα. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ στο πρακτορείο θα συζητηθεί και η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, μία αποχώρηση που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ταμείου πριν από λίγες ώρες.

Στο τραπέζι της συνεδρίασης αναμένεται να τεθεί και το αίτημα παράταση της δανειακής σύμβασης για 9 μήνες, έως και τον Μάρτιο του 2016 όταν λήγει η σύμβαση με το ΔΝΤ που φαίνεται πως έχει υποβάλει η κυβέρνηση.

Οι τεχνοκράτες του EuroWorking Group θα εξετάσουν το ενδεχόμενο, καθώς και την πρόταση της ελληνικής πλευράς η παράταση να περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για τον χρόνο αλλά και το τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα