Νέο σύστημα πανελλαδικών το 2018: Μεταβατικό θα είναι το σύστημα του «4 συν 1» για το 2016

Για πειράματα χωρίς αιτία κάνει λόγο σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή της Κυριακής, καθώς όπως τονίζει, μια διετία θα ισχύσει το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά του 2016.

Σύμφωνα με την Κ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται άμεσα να ξεκινήσει διάλογο για (ακόμη) ένα νέο σύστημα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη
φορά το 2018, κατά την πάγια τακτική οι αλλαγές να πρωτοεφαρμόζονται από την εισαγωγική τάξη κάθε βαθμίδας. Έτσι, πρώτοι ενδιαφερόμενοι θα είναι οι μαθητές της φετινής Β' Λυκείου όταν θα είναι τελειόφοιτοι το 2016 και κατόπιν -το 2017- οι μαθητές της φετινής Α' Λυκείου.

Η αλλαγή στην οποία θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας αφορά στο σύστημα εξετάσεων που καθιερώθηκε το 2013. το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνει τα εξεταζόμενα μαθήματα από 6 σε 4 (άρα το φόρτο των μαθημάτων και το κόστος της προετοιμασίας) αλλά και το μειονέκτημα ότι περιορίζει τον αριθμό των σχολών που μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι. Ενδεικτικό της διαφοράς του επόμενου (από το 2016) με το ισχύον σύστημα (έως και φέτος) είναι ότι με το σημερινό οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν από 60 έως 250 σχολές, ενώ με το επόμενο το κατώφλι είναι στις 40 σχολές.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προσθέσει ένα επιπλέον εξεταζόμενο μάθημα - «μπαλαντέρ» η εξέταση στο οποίο θα διευρύνει, με βάση του επιστημονικό κλάδο, τις επιλογές κάθε υποψηφίου στις 140 σχολές. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του νέου συστήματος αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Βασικές προβλέψεις του:

Θα υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις (θεωρητική, θετική, οικονομική).
Ως 5ο μάθημα θα οριστούν η Βιολογία, τα Μαθηματικά, οι Αρχές Οικονομικής θεωρίας, η Ιστορία.
Keywords
Αναζητήσεις
εξεταστικο συστημα 4 απριλιου
Τυχαία Θέματα