Νίκη Μακρόν. Τι ξημερώνει η νέα εποχή για τη Γαλλία και την Ευρώπη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, της 48χρονης Μαρί Λεπέν.

Ο Μακρόν, τα κατάφερε με το 66,01% των ψήφων έναντι 33,99% της Λεπέν, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στις 02:40 (ώρα Ελλάδας).

Η υψηλή αποχή θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορα αίτια όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο
που δεν ήταν ποτέ στην εξουσία και ο Εμανουέλ Μακρόν μέχρι μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν άγνωστος για τους πολλούς. Το άλλο στοιχείο είναι ότι τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα είχαν αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο, με συνέπεια να μη δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και οι μηχανισμοί τους για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων .Θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ο Μακρόν, ως ένα «χαμηλά» εκλεγμένος πρόεδρος.

Πολλοί τον ψήφισαν όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει αλλά για να μπει φραγμός στην Λεπέν.

Από αυτή την προεκλογική εκστρατεία φάνηκε ότι η Γαλλία έχει βγει διαιρεμένη καθώς τα τέσσερα πολιτικά μπλοκ Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν,έχουν αποδειχθεί ασυμφιλίωτα.

Για παράδειγμα ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Μαρί Λε Πεν πέρασε το όριο των 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, ποσοστό ρεκόρ για το Εθνικό Μέτωπο, ενώ το ένα τρίτο των ψηφοφόρων ψήφισε άκυρο, λευκό ή απήχε. Εκτιμάται ότι τα λευκά και τα άκυρα ανήλθαν σε 4 εκατομμύρια και 12 εκατ. ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή πορείας του «Εθνικού Μετώπου» προανήγγειλε η Λεπέν μετά την ήττα της

Έτσι όση δυναμική έχει κερδίσει ο Μακρόν από τη σημερινή εκλογή, θα πρέπει να τη διατηρήσει και αξιοποιήσει άμεσα, για τον λεγόμενο «τρίτο γύρο» των βουλευτικών στις 11 και 18 Ιουνίου. Με τη ελπίδα ότι οι Γάλλοι θα έχουν τα ίδια αντανακλαστικά που έχουν γενικά επιδείξει σε κάθε προεδρική εκλογή, και που είναι να προσφέρουν στον νέο Πρόεδρο την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα πρώτα βήματα και την εφαρμογή του προγράμματός του.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τα γνωρίζει όλα αυτά και φάνηκε και από τις πρώτες του δηλώσεις λίγο μετά την διαβεβαίωση της εκλογής του.

Ευχαρίστησε τους πολίτες της Γαλλίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα «ας αγαπήσουμε τη Γαλλία».

«Γνωρίζω τον θυμό, το άγχος, τις αμφιβολίες που εξέφρασαν πολλοί από εσάς», δήλωσε ο Μακρόν στο πρώτο του μήνυμα στον λαό και πρόσθεσε: «Η χώρα μας διαιρέθηκε σε πολλές διαφορετικές ψήφους. Ευθύνη μου να διασφαλίσω την ενότητα του έθνους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους» περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

«Σήμερα απευθύνομαι σε όλους σας. Είμαστε κληρονόμοι μιας μακράς ιστορίας κι ενός ουμανιστικού μηνύματος. Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και δεσμεύομαι να υπερασπιστώ την Ευρώπη, το κοινό πεπρωμένο μας» είπε και τόνισε ότι θα εργαστεί για να αναμορφώσει τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών».

Υπογράμμισε δε πως η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα, της ελπίδας και την νέας εμπιστοσύνης. Τίποτα δεν θα μπορέσει να με σταματήσει. Θα δράσω με αποφασιστικότητα, σεβόμενος όλους. Ευθύνη μου, να συστρατεύσω όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ας αγαπάμε τη Γαλλία. Από απόψε και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα την υπηρετήσω με ταπεινοφροσύνη και αφοσίωση» κατέληξε.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και όταν αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της "Ωδής στην Χαρά" του Μπετόβεν, όπου τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.

Εκεί δήλωσε πως «θα κάνει τα πάντα» προκειμένου να μην υπάρχει πλέον «κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους». «Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε» είπε και μεταξύ άλλων τόνισε πως «δεν θα είναι εύκολες οι επόμενες ημέρες που έρχονται» διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως θα λέει πάντα την αλήθεια.

Όπως και να έχει η νίκη του έδωσε μια ανάσα ανακούφισης στην ΕΕ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της πλειονότητας των ηγετών της, αφού η Μαρί Λεπέν είχε υποσχεθεί να αποχωρήσει από το ευρώ και πιθανότατα από την ΕΕ, κάτι που θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Οι Γάλλοι και οι ξένοι ηγέτες και πολιτικοί για την νίκη του Μακρόν

Βέβαια η νίκη του Μακρόν δεν σημαίνει και σωτηρία για την ενωμένη Ευρώπη που διέρχεται μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην 60χρονη πορεία της. Η Λε Πεν είναι ισχυρή, τα εθνικιστικά κόμματα στην Ευρώπη βρίσκονται σε άνοδο, οι συνέπειες του Brexit δεν έχουν ακόμη φανεί, όπως επίσης δεν είναι ξεκάθαρη η πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ και πώς αυτή θα επηρεάσει τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Μακρόν είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, πρώην στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Rothschild Bank και η ατζέντα του ενέχει τον κίνδυνο να αποξενώσει όσους νιώθουν ότι είναι παραγκωνισμένοι από μια διαρκώς κλιμακούμενη παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Χρονολόγιο της πορείας του Μακρόν: από τραπεζίτης, φαβορί για να κερδίσει την προεδρία

Η περιθωριοποιήση της εργατικής τάξης, των μεσαίων στρωμάτων και η συντριβή του κοινωνικού κράτους, δεν είναι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μόνο ο Μακρόν, αλλά και οι Βρυξέλλες. Η νίκη του δεν είναι μια υπέρβαση, αλλά μια ανάγκη αποφυγής των χειρότερων, δηλαδή της Λεπέν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έπονται χειρότερα. Οι πολιτικοί χειρισμοί και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να έχουν ως γνώμονα τον παραμελημένο Ευρωπαίο πολίτη, να είναι ενάντια στις επιβληθείσες πολιτικές λιτότητας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με την κυρίαρχη Γερμανία. Όσον αφορά στην τρομοκρατία, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή της, επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό της αναμέτρησης δυνάμεων και όχι προτάσσοντας το πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης:

Blog- Η Σώτη Τριανταφύλλου αναλύει της γαλλικές εκλογές: Manu President

Οι πρώτες 100 ημέρες του Μακρόν. Οι προτεραιότητές του

Διαβάστε πως εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία (Liveblog)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα