Ντάισελμπλουμ: «Έχουμε συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν»

Την επίτευξη συμφωνίας στα «βασικά στοιχεία» του πακέτου των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία».

«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις
και χρονοδιάγραμμα (σ.σ. για το ελληνικό πρόγραμμα). Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε εισαγωγικά στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup.

Mission teams can return to Athens for further technical work and to reach full staff level agreement as soon as possible #Greece #eurogroup

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) April 7, 2017

Όπως τόνισε, τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με τον κ.Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα 3,6 δισ. Αυτά αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ το 2019 και θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων και το άλλο 1% θα προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, υπό την αίρεση ότι οι στόχοι του 2018 θα επιτευχθούν στο ακέραιο.

Παράλληλα, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει αντίμετρα -υπό την προϋπόθεση ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική και τα δημοσιονομικά «είναι σε καλό δρόμο»- και θα χρησιμοποιεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τους θεσμούς να δουλέψουν με την κυβέρνηση για να τις τελευταίες απαιτούμενες λεπτομέρειες. Όταν υπάρξει SLA, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών θα επανέλθουν για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαϊου. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να το κάνουμε αυτό το συντομότερο», τόνισε.

Στο ερώτημα εάν το ΔΝΤ συναινούν στην κατ'αρχήν συμφωνία, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως δεν θα μπορούσε να μιλήσει για συμφωνία σε όλα αυτά τα ζητήματα, εάν δεν είχε ταχθεί υπέρ το ΔΝΤ. Ερωτηθείς γιατί δεν δίδεται σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να μην επιστρέψουν οι θεσμοί, αλλά εκείνοι θα κρίνουν την ακριβή ημερομηνία βάσει του προγράμματός του, των αργιών κλπ.

Μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανέφερε πως θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

After staff level agreement is reached #eurogroup will come back to the issue of medium term fiscal path and debt sustainability #Greece

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) April 7, 2017

Μοσκοβισί: «Ισορροπημένη» η συμφωνία επί της αρχής

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε με τη σειρά του πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και επεσήμανε την εντατικοποίηση των προσπαθειών τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Les conditions sont en place pour un retour prochain de la mission à Athènes pour conclure un accord, je l'espère, dans les meilleurs délais

— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) April 7, 2017

Χαρακτήρισε τη συμφωνία που επήλθε, ως «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Υπάρχουν πια οι προϋποθέσεις για επιστροφή τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ελπίζω το συντομότερο. #Eurogroup https://t.co/3GTafLdLgH

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) April 7, 2017

Κερρέ: Να ξεκινήσει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους

Παράλληλα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ανέφερε πως μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως τόνισε η Ελλάδα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή των prior actions, γιατί όσο περνά ο καιρός τα πράγματα γίνονται όλο και πιο κρίσιμα για την ελληνική οικονομία, και ειδικά στον τραπεζικό τομέα. «Είναι ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να προχωρήσουμε».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα