Ντάισλεμπλουμ: Στα πρώτα μνημόνια έγιναν λάθη με στόχο να σωθούν επενδυτές εκτός Ελλάδας

Φόρο τιμής» στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει από το 2015 απέτισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο βασικός στόχος, κυρίως, του πρώτου ελληνικού μνημονίου ήταν να «σωθούν» επενδυτές εκτός Ελλάδας.

Αυτό παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον της Ευρωβουλής, απαντώντας σε ερωτήσεις

του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά. Έτσι, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στα «λάθη» του παρελθόντος.


«Τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός. Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και γι′ αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in, έτσι ώστε να μην διασωθούν επενδυτές με χρήματα φορολογουμένων» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας στο κ. Μαριά, ενώ σημείωσε ότι επρόκειτο για μια τεράστια κρίση, καθώς κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αφήνοντας πολλές χώρες με υψηλό χρέος.


Ωστόσο, ανέφερε ότι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα χρειάστηκαν μόνο 4,5 δισ. για τις τράπεζες, καθώς είχε μεγάλη συμμετοχή ο ιδιωτικός τομέας. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι «βρισκόμαστε κοντά» σε μια ιδιωτική λύση, έτσι ώστε να μη επιβαρυνθούν και πάλι οι φορολογούμενοι. Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνονται τα απαραίτητα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα είναι αυτές τα θύματα των πλειστηριασμών.


Αναφορικά με το αν είναι δυνατή η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, με τα χρήματα του προγράμματος που απομένουν, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι από οικονομικής άποψης είναι λογικό, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιο ακριβά από τα ευρωπαϊκά. Από πολιτικής απόψεως, ωστόσο, το Eurogroup επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και με δικές του ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν αργότερα, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, οπότε θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μακροπρόθεσμα.


Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης έθεσε το ζήτημα της λογοδοσίας του Eurogroup στο Ευρωκοινοβούλιο, σε σχέση και με τις προτάσεις της Επιτροπής για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Ο απερχόμενος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η διακυβερνητική μέθοδος και ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται ένα συνδυασμός κοινοτικής και διακυβερνητικής μεθόδου. «Οι δύο μέθοδοι θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν και θα υπάρχουν και τριβές» ανέφερε.
Κληθείς δε να σχολιάσει την εκλογή του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο ως διαδόχου του, αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα της Πορτογαλίας για την έξοδο της από το μνημόνιο, κάνοντας λόγο για «συμβολική ανταμοιβή» της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανόν να απορρίψουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθεί μια θέση υπουργού Οικονομικών της ΕΕ που να συνδυάζει τους ρόλους του επιτρόπου και του προέδρου του Eurogroup.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων με στόχο την ενίσχυση της 19μελούς ευρωζώνης, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα στο τέλος του 2019. «Πιστεύω πως το Eurogroup θα επιμείνει να έχει τον δικό του πρόεδρο», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απορρίπτοντας την ιδέα της διπλής ιδιότητας.


«Υπάρχει έντονα το αίσθημα στο Eurogroup ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στον ρόλο του Eurogroup, που είναι μια ομάδα υποιυργών, και τον ρόλο της Κομισιόν, η οποία είναι ο φύλακας των συνθηκών», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, τον οποίο θα διαδεχθεί στα μέσα Ιανουαρίου ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα