Ντόμινο στα Βαλκάνια; Σε αχαρτογράφητα ύδατα μετά το ευρω-μπλόκο σε Β.Μακεδονία - Αλβανία
Η φράση με την οποία κατέληξε η συζήτηση που είχα με δύο Έλληνες διπλωμάτες πριν από ένα μήνα, για το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο η Γαλλία - και να μπλοκάρει έτσι την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, ήταν μία τρομακτική πρόβλεψη: «Ναι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για απόπειρες αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και πιθανόν για νέο πόλεμο!»
Ακούγοντας την εκτίμηση από
Στην ίδια συζήτηση, μέσα στον Σεπτέμβριο του 2019, ο συνομιλητής μου υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι η χώρα που προβάλει τις ισχυρότερες αντιρρήσεις απέναντι στην προοπτική έναρξης ενταξιακών συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους δύο βόρειους γείτονές μας. «Τους τελευταίους μήνες οι Γάλλοι έφτασαν στο σημείο να καταγράφουν την διαφωνία τους ακόμα και σε επίσημα έγγραφα της Ενωσης... Μην ακούτε τα σενάρια για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», έλεγε.
Και ως επόμενη εξέλιξη, προέβλεπε την αποσταθεροποίηση, καθώς αυτό είναι ένα πλήγμα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση των κυβερνήσεων Ζάεφ (στα Σκόπια) και Ράμα (στα Τίρανα).
Εδώ και 48 ώρες το μπαλάκι έχει περάσει στα χέρια των γειτόνων μας και ο Ζάεφ έριξε ήδη το δικό του χαρτί στο τραπέζι, δείχνοντας τον δρόμο προς τις κάλπες ως μοναδική διέξοδο. Είναι όμως;
Το ντόμινο: «Όταν συναντιούνται δύο δράματα»Ο μεσότιτλος «Όταν συναντιούνται δύο δράματα» είναι δανεισμένος από ένα άρθρο του Opendemocracy.net. Αποδίδω σε ελεύθερη μετάφραση τον επίλογο αυτού του άρθρου, το οποίο θα χαρακτήριζα απλώς «αποκαλυπτικό».
Το υπογράφει ο Τίμοθι Λες, ο οποίος διευθύνει το ερευνητικό κέντρο New Intermarium στο Κέντρο Γεωπολιτικής και Υψηλής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Στο πρόσφατο παρελθόν, υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Λες, αυθεντία στην σύγχρονη βαλκανική πραγματικότητα, θεωρεί ότι αυτές τις ώρες συναντιούνται δύο διεθνή δράματα στα Βαλκάνια - ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος και το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Συμμερίζομαι στο μέγιστο βαθμό τις κεντρικές σκέψεις του για τις χώρες - παίκτες των Δυτικών Βαλκανίων και τις κωδικοποιώ. Αν τις βάλουμε στη σειρά, έχουμε μπροστά μας το επικίνδυνο «ντόμινο»:
- Με ορατή την αποτυχία στο σχέδιο προσχώρησής της στην ΕΕ, η Αλβανία δεν έχει τίποτα να χάσει από την επιδίωξη του εναλλακτικού στόχου της εθνικής ενοποίησης. Δηλαδή...η ”Μεγάλη Αλβανία” επιστρέφει στην ατζέντα πιο ζωντανή από ποτέ, εάν λάβει κανείς υπ′ όψιν και τα δημογραφικά δεδομένα, που δείχνουν ότι οι Αλβανοί είναι οι μόνοι που αυξάνονται πληθυσμιακά - την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι (των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων) λιγοστεύουν.
- Ούτε η Σερβία, έχει πολλές εναλλακτικές εάν δει να τοποθετείται στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ. Θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή να παίξει και εκείνη το χαρτί του εθνικισμού, που άλλωστε παραμένει διαχρονικά αγαπημένο στις πολιτικές ηγεσίες των Βαλκανίων. Η Σερβία είναι εύκολο να προσαρτήσει τον σερβικό θύλακα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να εμποδίσει την ενσωμάτωσή του σε ένα μελλοντικό αλβανικό εθνικό κράτος.
- Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους Σέρβους της Βοσνίας, να προσπαθήσουν να αποσχιστούν, προσφέροντας την επικράτειά τους στη Σερβία ως «αποζημίωση» για την απώλεια του Κοσσυφοπεδίου.
- Μια ενωμένη Αλβανία, όμως, θα δημιουργήσει μια νέα γεωπολιτική ευκαιρία και για τους Αλβανούς της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι πιθανότατα θα θελήσουν να προσδέσουν την επικράτειά τους σε αυτό το νέο κράτος.
Η δική μου απορία είναι: Πόσο βίαιη θα είναι αυτή η διαδικασία;
Γιατί η ιστορία (και η πρόσφατα) μας έχει διδάξει, ότι τέτοιες αλλαγές δεν γίνονται ειρηνικά στα Βαλκάνια.
ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...Η πιο παράξενη ναυμαχία της ελληνικής ναυτικής ιστορίας«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΧΑΝΤΑΚΙ...» Ο Τζόνσον έστειλε στις Βρυξέλλες ανυπόγραφο το αίτημα για παράταση του Brexit ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας και Β.Μακεδονίας ΕΕ: «Βαρύ ιστορικό λάθος» το βέτο στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας Ο Ρόλος της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια στον 21ο Αιώνα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η βαλίτσα της ήταν υπέρβαρη – Αυτό που έκανε άφησε άφωνους όσους ήταν στο αεροδρόμιο (φώτο)
- Τραγωδία: Μοιραίο λάθος από γιατρό - Η γέννα κατέληξε σε θρήνο (pics)
- Οικογενειακό δράμα: Αδερφός πυροβόλησε αδερφό - Τραγικές στιγμές στην Αργολίδα (pics)
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις στο Δημόσιο - Οι προκηρύξεις που τρέχουν τώρα σε ΔΕΗ, ΟΣΕ και ΕΛΓΟ - Δήμητρα
- Η άσκηση «φάρμακο» κατά του καρκίνου
- Φωτεινή Αθερίδου: Η τρυφερή φωτογραφία της μητέρας της με το νεογέννητο
- Συγκλονιστικό βίντεο από τη διάσωση της 18χρονης στην Κρήτη – Πάλευε με τα κύματα για 12 ώρες
- Η H&M προσαρμόζει την υψηλή ραπτική στον καθημερινό τρόπο ντυσίματος
- Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας: Οι νέοι μισθοί από τον Ιανουάριο (πίνακας)
- 2.500 video games των 80s και των 90s διαθέσιμα δωρεάν στον υπολογιστή σας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ντόμινο στα Βαλκάνια; Σε αχαρτογράφητα ύδατα μετά το ευρω-μπλόκο σε Β.Μακεδονία - Αλβανία
- Μπαράζ κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
- Ιταλία: Συγκέντρωση χιλιάδων δεξιών και ακροδεξιών κατά της κυβέρνησης
- Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας και Β.Μακεδονίας
- Ερντογάν: Η Τουρκία θα «σπάσει τα κεφάλια» των Κούρδων στη βόρεια Συρία
- Εξάρχεια: Γιατί το Airbnb έχει εξαγριώσει τους αναρχικούς
- «Γυρίστε πίσω»: Η απάνθρωπη εντολή των υπευθύνων της Amazon μετά τον θάνατο εργάτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί θα πρέπει να έχεις πάντα λίγο… οδοντικό νήμα στην κουζίνα
- Συνταγή: Σπαγγέτι ολικής με τραγανά λαχανικά και σουσάμι
- Nissan Charge: Νέος τρόπος φόρτισης από τη Nissan
- Το γονίδιο που μας κάνει να κοιμόμαστε λιγότερο μας... προστατεύει
- Ο πιο γρήγορος τρισδιάστατος εκτυπωτής του κόσμου!
- Οι τρεις παγίδες που έστησε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα
- Σαν σήμερα – 20 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Δημόσια Νοσοκομεία: Γραφειοκρατία και ανεπαρκής οργάνωση «θάβουν» τις κλινικές μελέτες