Ντόναλντ Τουσκ: Πρέπει να λάβουμε άμεσα δράση για να προφυλάξουμε την Συνθήκη Σένγκεν

Τον κίνδυνο κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την μεταναστευτική κρίση στη Βαλέτα της Μάλτας την Πέμπτη.

«Η διάσωση της συνθήκης Σένγκεν είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο και είμαστε διατεθειμένοι να νικήσουμε αυτό τον αγώνα», είπε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά από συνάντησή του με Ευρωπαίους και Αφρικανούς ηγέτες.

«Πρέπει να βιαστούμε αλλά χωρίς πανικό», πρόσθεσε.

Ταμείο για την Αφρική

Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ήρθαν μετά την συμφωνία να εφαρμοστεί το σχέδιο της Κομισιόν για Ταμείο 1,8 δισ. ευρώ για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης στην Αφρική, ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Με αυτό το Ταμείο χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το αρχικό αυτό κεφάλαιο προέρχεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ισόποσα κονδύλια καλούνται να συνεισφέρουν από την πλευρά τους και οι χώρες μέλη της Ένωσης, εντούτοις μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι πενιχρή. Σύμφωνα με την Κομισιόν μόλις 25 από τις 28 χώρες μέλη έχουν προσφέρει προς το παρόν μόλις 78,2 εκατομμύρια.

Πέρα από το ταμείο βοήθειας, το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Βαλέτα με τις αφρικανικές χώρες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το συντονισμό των δράσεων στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους, οι οποίες δεσμεύονται να εντείνουν τον αγώνα κατά των διακινητών.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι δυνατότητες νόμιμης εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τόσο ατόμων που αναζητούν εργασία όσο και φοιτητών και καθηγητών που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής.

Οι διαδικασίες χορήγησης βίζας αναμένεται να απλοποιηθούν. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια στενότερη συνεργασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η πολιτική σταθεροποίηση χωρών της Αφρικής και να καταπολεμηθούν τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ταμείο για την Τουρκία και Σύνοδος Κορυφής με Ταγίπ Ερντογάν τέλη Νοεμβρίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν στην Βαλέτα της Μάλτας για την μεταναστευτική κρίση, ενδεχομένως να προσκαλέσουν τον Ταγίπ Ερντογάν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 22 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος είναι μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για την σωστή διαχείριση των μεταναστευτικών εισροών στις χώρες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, πολλοί ηγέτες εκφράζουν επιφυλάξεις στο κατά πόσο η Ευρώπη θα πρέπει να δεχτεί να συνομιλήσει επισήμως με την Τουρκία για το εν λόγω ζήτημα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για την διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο Ταμείο για την Τουρκία ή θα εξαιρεθεί, όπως ακριβώς και στο Ταμείο για την Αφρική.

Συνθήκη Σένγκεν πεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Περαιτέρω, στις 19 Ιουνίου 1990 υπεγράφη εκ νέου στο Σένγκεν η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική Συμφωνία. Η εν λόγω συνεργασία κινούνταν σε καθαρά διακυβερνητικό επίπεδο και εκτός του θεσμικού πλαισίου των ΕΚ, μέχρι τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης του Άμστερνταμ. Στην Ελλάδα η Συνθήκη του Σένγκεν, η Σύμβαση Εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν και τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες προσχώρησης των νέων κρατών (μεταξύ 1990 και 1996) κυρώθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2514/1997.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα