Ο COVID 19 Δούρειος Ίππος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης

Αυτήν τη στιγμή, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον εισβολέα COVID19 επί ίσοις όροις. Οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου δεν έχουν ανοσία σε σχέση με τις χώρες του υπανάπτυκτου, είναι μια κατάσταση ισότητας που πλήττει όλους το ίδιο, φτωχούς-πλούσιους, μορφωμένους-αναλφάβητους, βασιλικούς και κοινούς θνητούς. Κανείς δεν γλίτωσε επειδή ταξίδεψε αεροπορικώς business class και όχι Τρίτη θέση σε ινδικό τρένο, επειδή πιστεύει στο Μωάμεθ αντί στον Χριστό ή επειδή είχε την τύχη να ζει

στη Νέα Υόρκη και όχι στo Shiraz.

Η ανθρωπότητα περνάει δύσκολα αλλά καμία επανάσταση δεν ήρθε χωρίς απώλειες! Για την ιστορία, στην 1η βιομηχανική επανάσταση στο τέλος του 18ου αιώνα, που αφορούσε στην εκβιομηχάνιση της παραγωγής, οι εργάτες πέθαιναν από φυματίωση και χολέρα λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής. Στην 2η βιομηχανική επανάσταση στο τέλος του 19ου αιώνα, που χαρακτηρίστηκε από την χρήση του ηλεκτρισμού στην παραγωγή, περιθωριοποιήθηκαν αλλοτινές ισχυρές δυνάμεις, όπως η Ισπανία και η Ρωσία, ενώ ξεσπιτώθηκαν εκατομμύρια μετανάστες. Στην 3η βιομηχανική επανάσταση, που ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες και αφορούσε στην αυτοματοποίηση και στη χρήση Η/Υ, υπήρξαν σημαντικές απώλειες σε παραδοσιακά χειρωνακτικά επαγγέλματα που αντικαταστάθηκαν από τους υπολογιστές.

Την τελευταία πενταετία, κατά τη διάρκεια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της Ψηφιακής, η αγορά είχε κρούσει εκ νέου τον κώδωνα της εξαφάνισης συμβατικών επαγγελμάτων και της ευκαιρίας για νέες δουλειές βασισμένες στην ψηφιακή εργασία. Όλοι οι ομιλητές στα διεθνή fora μιλούσαν για ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Παρόλα αυτά, theInternetofThings, όπου όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, ήταν μια πραγματικότητα που κατανοούσε μόνον η ελίτ του μορφωτικού και χρηματικού πλούτου. Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για την ψηφιακή επανάσταση. Η συνεχής διαδικασία εκπαίδευσης που αυτή απαιτούσε, καθώς και το γεγονός ότι έπρεπε όλοι να συνηθίσουμε τη νέα πραγματικότητα μας έκανε διστακτικούς και ωχαδερφιστές. Μπορεί να παίζαμε το Facebook στα δάχτυλα αλλά να μην ξέραμε να επισυνάψουμε ένα αρχείο στο email. Κι αυτό δεν είναι οξύμωρο. Έχει παρατηρηθεί, πως η αντίδραση σε κάθε αλλαγή είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Συναντάται εξάλλου σε όλες τις μορφές οργάνωσης και διοίκησης. Όμως, στον επόμενο τόνο, αλλάζει ο χώρος, ο χρόνος και η δράση κάθε παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Και να που τώρα, με την αιτιολογία του κορονοϊού, ως Δούρειο Ίππο, επιβλήθηκε βάναυσα ένα κανονιστικό πλαίσιο. Καλεστήκαμε όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας, γενιάς, οικονομικού status και μόρφωσης να υιοθετήσουμε το «ηλεκτρονικό ζην» εάν θέλαμε να μη ζούμε στο περιθώριο. Η πρόκληση της ψηφιοποίησης έπαυσε ξαφνικά να αφορά τους προγραμματιστές, τους ειδικούς δεδομένων, τους γνώστες της ρομποτικής και τους εξπέρ της τεχνητής νοημοσύνης. Η εξοικείωση με την τεχνολογία μας αφορά όλους, όπου και εάν εργαζόμαστε. Ακόμα και εάν δεν εργαζόμαστε.

Οι κυβερνήσεις ήδη αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν επειγόντως ψηφιακές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική με θετικό πρόσημο για τους πολίτες όπως η άυλη συνταγογράφηση. Οι Βρυξέλλες καλούνται να εφαρμόσουν δραστικές πολιτικές για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχουν μείνει ασκήσεις επί χάρτου και έρευνες επί ερευνών, καθώς ο πλανήτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και μας έφερε προ τετελεσμένου κάνοντας Auto-Pause.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, άτακτα και αναγκαστικά, αποδέχεται κάθε λεπτό και περισσότερο την ψηφιακή εποχή. Η τεχνολογία κινείται με υψηλές ταχύτητες και κανείς κλάδος δεν μένει ανέπαφος. Η μετεκπαίδευση γίνεται μέρος της ρουτίνας καθώς απαιτείται να γνωρίζουμε τις ενημερωμένες εκδόσεις σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας που μεταλλάσσεται καθημερινά και δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε δια ζώσης. Η αντίληψη, η επινόηση και η δημιουργικότητα είναι οι ικανότητες που έχουν σημασία, καθώς τώρα που μένουμε σπίτι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να γεμίσουμε το χρόνο μας , να διατηρήσουμε το ηθικό ακμαίο και να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Όλοι πια ξεΖΟΟΜιζόμαστε στα webinars και τα Live.

Η κοινωνία επιβάλλεται να εξοικειωθεί και στην ψηφιακή εκπαίδευση στα σχολεία γλιτώνοντας τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και προετοιμάζοντας τα παιδιά μας για το μέλλον που ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περιμέναμε. Το homeschooling όχι μόνο αποενοχοποιείται αλλά και επιβάλλεται για να μείνουν τα παιδιά σε ένα δημιουργικό πρόγραμμα μάθησης και όχι σε παρατεταμένες διακοπές.

Ο τρόπος της ζωής και της δουλειάς μας αλλάζει εξ’ ολοκλήρου την επόμενη μέρα. Το κινητό τηλέφωνο θα συνεχίσει να δίνει εναλλακτικές για δουλειές του ποδαριού μέσω apps όπως delivery, μεταφράσεις και ξεναγήσεις με ΙΧ. Όσες επιχειρήσεις το είχαν προβλέψει και είχαν ασχοληθεί με ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεδιασκέψεις, tracing αγροτικών προϊόντων, συστήματα βιώσιμης ανάπτυξης είναι απλώς ένα βήμα μπροστά. Όλες ανεξαιρέτως θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην τεχνολογία αλλά με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και να προσαρμόζονται κάθε λεπτό.

Φωνές επιστημόνων στην Ελλάδα που πρότειναν να γίνει η Κρήτη ,ως έδρα της FORTH, διεθνές hub πληροφορικής και έρευνας θα πρέπει τώρα να εισακουστούν καθώς το μοντέλο ανάπτυξης με το 80% να προέρχεται από τον τουρισμό και το 20% από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φαίνεται να μην ταιριάζει στη νέα τάξη πραγμάτων όπου έστω και βραχυπρόθεσμα η αγοραφοβία έχει δώσει τη θέση της στα όνειρα για το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ «Μεγάλος Περίπατος»: Ο μεγάλος διάλογος της HuffPost Οι 10 κορυφαίες τάσεις της τεχνολογίας που θα επαναπροσδιορίσουν τον κόσμο μετά τον COVID-19
Keywords
Τυχαία Θέματα