Ο «Cheddar Man» μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τις βεβαιότητες περί των «φυλών». Και οι Βρετανοί είναι η απόδειξη

Όταν ο 10.000 ετών σκελετός γνωστός ως «Cheddar Man» ανακαλύφθηκε στη Βρετανία, οι ερευνητές υπέθεταν πως θα είχε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, βασιζόμενοι στην ευρέως αποδεκτή ιδέα ότι το χρώμα του δέρματός τους δεν μπορεί παρά να πλησιάζει σε αυτό των απογόνων τους. Η νέα έρευνα όμως έδειξε πως η επιδερμίδα τους ήταν σε σκούρα απόχρωση του καφέ.

Ο «Cheddar Man» είναι ο παλαιότερος πλήρης σκελετός που έχει βρεθεί στη Βρετανία και εντοπίστηκε σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Cheddar στη νοτιοδυτική Αγγλία το 1903. Οι επιστήμονες

μελετούν τον σκελετό από τότε. Και τώρα, με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών, οι ερευνητές του University College του Λονδίνου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μπόρεσαν να προχωρήσουν και σε γενετική ανάλυση χρησιμοποιώντας DNA που κατάφερε να εξαχθεί από το κρανίο του σκελετού και στη συνέχεια προχώρησαν σε μια αναδόμηση προσώπου.

Τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου, έδειξαν λοιπόν πως αυτός ο Βρετανός ηλικίας 10.000 ετών, κόντρα σε όλες τις μέχρι σήμερα κοινές πολιτισμικές υποθέσεις ή πεποιθήσεις -αναφορικά με το χρώμα του δέρματος και την γεωγραφική προέλευσης-είχε σκούρο καφέ δέρμα και μπλε μάτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, το γενετικό υλικό που έλαβαν οι ερευνητές ήταν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως ο σκελετός δεν ήταν εκτεθειμένος αλλά παρέμεινε για χιλιάδες χρόνια σε μια σπηλιά. Την εξασφάλιση του γενετικού υλικού ακολούθησε η ανάλυση του γονιδιώματος του «Cheddar Man» και στη συνέχεια οι ερευνητές «έχτισαν» ένα πρόσωπο με βάση τις γενετικές πληροφορίες και άλλα αρχαιολογικά στοιχεία.

«Το γενετικό προφίλ του «Cheddar Man» τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με με αρκετούς ευρωπαίους της Μεσολιθικής εποχής από την Ισπανία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο, των οποίων το DNA έχει ήδη αναλυθεί», εξήγησε ο καθηγητής γενετικής UCL Mark Thomas. «Αυτοί οι “Δυτικοί Κυνηγοί-Συλλέκτες” μετανάστευσαν στην Ευρώπη στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων και η ομάδα αυτή περιελάμβανε τους προγόνους του Cheddar Man».

Ο Tom Booth, αρχαιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος μετείχε στις έρευνες εκτιμά ότι τα ευρήματα που ήρθαν στο φως δεν αποκαλύπτουν μόνο το πώς ήταν οι πρώτοι Βρετανοί. Η ανακάλυψη της σκούρας επιδερμίδας «Cheddar Man» δείχνει ότι «αυτές οι φανταστικές φυλετικές κατηγορίες που έχουμε δεν είναι παρά σύγχρονες κατασκευές ή πολύ πρόσφατες κατασκευές που στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στο παρελθόν» δήλωσε στον Guardian.

Πράγματι, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν μερικές από τις τελευταίες γενετικές έρευνες για θέματα φυλής, υποδηλώνοντας ότι το χρώμα του δέρματος δεν μας αποκαλύπτει όσα νομίζουμε για το φυλετικό ή γεωγραφικό υπόβαθρο ενός ατόμου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science τον Οκτώβριο, αμφισβητεί πχ την τον παράγοντα του χρώματος του δέρματος ως ενδεικτική για την αντιστοίχηση/ταξινόμηση σε μια φυλή. Διαπιστώνει μάλιστα, ότι σε αντίθεση με την άποψη ότι η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα εμφανίστηκε όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται σε περιοχές εκτός της αφρικανικής ηπείρου, οι γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τις πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του δέρματος είχαν αναπτυχθεί πριν ο Homo Sapiens αρχίσει να μεταναστεύει εκτός Αφρικής. Τέτοιες παραλλαγές απαντώνται σε διάφορους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αφρικής.

Τώρα πια γνωρίζουμε και πώς μερικοί από τους πρώτους μετανάστες από την Αφρική διατηρούσαν πιθανώς μια πιο σκούρα επιδερμίδα για αρκετές χιλιετίες αφού έφυγαν από την εστία της ανθρωπότητας, και ταξίδεψαν στον τόπο όπου τώρα οι επιδερμίδα είναι ανοιχτόχρωμα και συχνά αποκαλείται «pale pink English rose».

Η ιστορία του «Cheddar Man» θα παρουσιαστεί σε ένα από τα προσεχή ντοκιμαντέρ του Channel 4, First Brit: Secrets of the 10.000 Year Old Man.

Πηγή: Quartz

Keywords
Τυχαία Θέματα