Ο ακανθώδης δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε.
Οι διαδηλώσεις στη Βόρεια Μακεδονία την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν δεκάδες τραυματίες. Στο επίκεντρο της αναταραχής βρίσκεται η μακροχρόνια προσπάθεια της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Eνωση - μια διαδικασία που έχει αντιμετωπίσει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο.
Το πιο πρόσφατο είναι το βέτο από τη Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ. Μια γαλλική πρόταση για συμβιβασμό έχει διχάσει τη Βόρεια Μακεδονία, πυροδοτώντας βίαιες διαμαρτυρίες. Το σχέδιο της Γαλλίας
Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. εδώ και 17 χρόνια. Η χώρα αναδύθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990 και προσπάθησε να σφυρηλατήσει μια ισχυρή εθνική ταυτότητα. Αλλά σε μια περιοχή όπου τα σύνορα και οι εθνότητες έχουν μετατοπιστεί και αλληλοεπικαλυφθεί με την πάροδο των αιώνων, ήταν εξαρχής πλαισιωμένη από προβλήματα.
Η ονομασία χώρας ως «Μακεδονία» μέχρι πρόσφατα είχε προκαλέσει την οργή της Ελλάδας, λόγω της προσπάθειας σφετερισμού της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Η Αθήνα είχε μπλοκάρει την υποψηφιότητα ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για χρόνια, έως ότου επιτεύχθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών το 2019 με το συμβιβαστικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Ομως, ένα χρόνο αργότερα η γειτονική Βουλγαρία μπλόκαρε εκ νέου τις προσπάθειες του μετονομασμένου πλέον έθνους να ενταχθεί στην ΕΕ, κατηγορώντας τα Σκόπια ότι δεν σέβονται τους κοινούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Βουλγαρίας είναι η επίσημη παραδοχή ότι η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας προέρχεται από τα βουλγαρικά.
Το μέγεθος της βουλγαρικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία είναι επίσης ένα θέμα διαμάχης. Τα επίσημα στοιχεία από την απογραφή του 2021 την υπολόγισαν σε 3.504 άτομα, ή περίπου το 0,2% του πληθυσμού. Η Βουλγαρία αμφισβήτησε αυτόν τον αριθμό, σημειώνοντας ότι περίπου 90.000 από τον πληθυσμό των περίπου 2 εκατομμυρίων της Βόρειας Μακεδονίας έλαβαν διπλή υπηκοότητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες με βάση τις οικογενειακές τους ρίζες. Εκκρεμούν περίπου 53.000 αιτήσεις ακόμη.
Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασίαΗ ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ συνδέεται με μια παρόμοια προσπάθεια της Αλβανίας. Και οι δύο χώρες βλέπουν την ένταξη στο μπλοκ των 27 εθνών ως μέσο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο.
Η ευρωπαϊκή προοπτική αμφότερων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, στον απόηχο των προσπαθειών του μπλοκ των 27 να φέρει πιο κοντά του την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Η γαλλική πρότασηΗ Γαλλία είχε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου και έτσι έχει εμπλακεί βαθιά στις διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου. Οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποίησαν Σύνοδο Κορυφής με κράτη των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο μήνα, την ίδια εβδομάδα που έκαναν την Ουκρανία και τη Μολδαβία υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ήλπιζε να παρουσιάσει ως «μεγάλη επιτυχία» την απεμπλοκή των αιτημάτων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ . Την Πέμπτη, η γαλλική πρεσβεία στα Σκόπια δημοσίευσε ένα μήνυμα του Μακρόν.
«Για άλλη μια φορά, η Βόρεια Μακεδονία έφτασε σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της. Δεκαεπτά χρόνια μετά τη λήψη του καθεστώτος υποψηφίου, άνοιξε μια ιστορική ευκαιρία:... Η επιλογή είναι δική σας», ανέφερε.
Η πρόταση Μακρόν προβλέπει παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση των Σκοπίων θα δεσμευτεί να αλλάξει το Σύνταγμά της για να αναγνωρίσει τη βουλγαρική μειονότητα, να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να διώξει ποινικά τη ρητορική μίσους.
Ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι η πρόταση αυτή δεν αμφισβητεί την επίσημη ύπαρξη μιας «βορειομακεδονικής» γλώσσας, αλλά σημείωσε ότι, όπως όλες οι συμφωνίες, «στηρίζεται σε συμβιβασμούς και σε μια ισορροπία».
Πρόταση που έφερε ρήξειςΟι συμβιβασμοί που πρότεινε η Γαλλία προκάλεσε ρήξεις και στις δύο χώρες.
Η κεντρώα κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Κίριλ Πεκτόφ, ανατράπηκε με ψήφο δυσπιστίας στις 22 Ιουνίου. Ενας μικρότερος κυβερνητικός εταίρος αποχώρησε από τον εύθραυστο τετρακομματικό συνασπισμό, περιγράφοντας την προθυμία του Πετκόφ να άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία ως «εθνική προδοσία». Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ισχυρότερη παρουσία εθνικιστών και φιλορώσων βουλευτών στο κοινοβούλιο της χώρας.
Η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη εγκρίνει την πρόταση, αλλά οι βουλευτές έθεσαν πρόσθετους όρους για να συμφωνήσουν στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Αυτοί περιλαμβάνουν κατάλληλη συνταγματική προστασία για τους Βούλγαρους που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία και καμία αναγνώριση μιας «βορειομακεδονικής» γλώσσας ως ξεχωριστή από τη βουλγαρική.
Στη Βόρεια Μακεδονία, τόσο ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι όσο και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι υποστήριξαν την πρόταση ως «εύλογο συμβιβασμό». Η αποδοχή του «δεν θα είναι ούτε ένας ιστορικός θρίαμβος, όπως λένε στο ένα στρατόπεδο, ούτε μια ιστορική αποτυχία ή καταστροφή, όπως λένε όσοι είναι στο άλλο στρατόπεδο», είπε ο Πεντάροφσκι.
Η κυβέρνηση τόνισε ότι η πρόταση δεν θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα ή την ταυτότητά του έθνους. Αλλά το κεντροδεξιό VMRO-DPMNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και άλλα κόμματα, διαφωνούν, λέγοντας ότι η συμφωνία ευνοεί τις βουλγαρικές απαιτήσεις, που αμφισβητούν την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Βόρειας Μακεδονίας.
Τι έπεταιΗ Βουλγαρία αποδέχθηκε εν τέλει τη γαλλική πρόταση, η οποία τώρα χρειάζεται και την υποστήριξη του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας.
Το κείμενο της πρότασης βρίσκεται τώρα σε επίπεδο επιτροπής στο Κοινοβούλιο ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί σύγκληση της Ολομέλειας.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤο τουρκικό πρόβλημα της εθνικής στρατηγικήςΑι Ειδοί του Μαρτίου για τον ΤζόνσονΟι διαδοχικές κρίσεις και το αύριο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνταξιούχοι: Αναδρομικά 2.500.000 συνταξιούχων-Η τελική απόφαση του ΣτΕ
- 15 αγαπημένοι διάσημοι της Ιστορίας, που αποδείχτηκαν ελεεινοί άνθρωποι - Από τον Έλβις στη Μητέρα Τερέζα και στον Τσάρλι Τσάπλιν
- Μετάλλαξη Όμικρον 4/5: Πότε εκδηλώνεται το πρώτο σύμπτωμα και πότε μεταδίδουμε τον ιό
- Μωβ μέδουσες: Οι παραλίες που είναι απλησίαστες το Σαββατοκύριακο
- Κυκλώνει την Αττική η κακοκαιρία – Προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα - Ξημερώματα «χτύπησε» και την Αθήνα – Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες
- Τι θα συμβεί αν ξεκινήσει πυρηνικός πόλεμος;
- Θρήνος στο Χόλιγουντ – Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Lenny Von Dohlen
- Ώρες αγωνίας για τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη
- Κακοκαιρία: Πού και πότε αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Αναλυτική πρόγνωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ο ακανθώδης δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε.
- Καναδάς: Μαζική διακοπή κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου
- Ελλάδα: Αύξηση 2- 5 βαθμούς Κελσίου στην θερμοκρασία ως το τέλος του αιώνα
- Πέθανε ο δικηγόρος και πρώην υπουργός, Θανάσης Δημητρακόπουλος
- Πέθανε η ηθοποιός Αννέζα Παπαδοπούλου
- Πανελλαδικές 2022: Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής
- Πυροσβεστικό Σώμα: Σε κεραυνούς αποδίδονται πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη σε Αγίους Θεοδώρους και Περαχώρα Λουτρακίου
- Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προκρίθηκε στον τελικό του Γουίμπλεντον όπου θα αντιμετωπίσει τον Νίκ Κύργιο
- ΕΟΔΥ: Πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Τόνι Σιρίκο από τους θρυλικούς «Sopranos»
- Kοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες
- Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Συγκλονίζει με το μήνυμα για τον ανιψιό του που παλεύει για τη ζωή του – ΦΩΤΟ
- Ουκρανία: «Αδιάκοπος» βομβαρδισμός του Ντονέτσκ από τους Ρώσους, νέα αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο
- Emma Corrin: Μετά το The Crown δηλώνει μέλος της queer κοινότητας
- Ποια κακοκαιρία; Ο Αρκάς μας στέλνει για μπάνιο το σαββατοκύριακο
- Eισφορά αλληλεγγύης: Η κατάργησή της από το 2023- Ποιές αυξήσεις θα φέρει σε μισθούς και συντάξεις
- Η επιστροφή του μίνι μπαρ και δέκα ιδέες για το σπίτι σου
- Οφθαλμαπάτη ή άγνωστη υπερκατασκευή; Το πρόσωπο του Δία στην κορυφή του Ολύμπου- Bίντεο
- Πανελλήνιες 2022: Τα «μυστικά» για τη σωστή υποβολή των Μηχανογραφικών- Πότε λήγει η προθεσμία