«Ο άνδρας με τα τρία πρόσωπα»: Ο πρώτος ασθενής που υπεβλήθη σε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου

Για τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο 43χρονος Ζερόμ Αμόν είναι «ο άνδρας με τα τρία πρόσωπα»... Το δικό του που «χάθηκε» ανάμεσα σε όγκους εξαιτίας της νευροϊνωμάτωσης (NF1) από την οποία έπασχε, το πρόσωπο εκείνο που απέκτησε μετά την πρώτη μεταμόσχευση και το τρίτο που προσπαθεί να κρατήσει σήμερα μετά και τη δεύτερη μεταμόσχευση στην οποία υπεβλήθη.


Για την ιατρική κοινότητα το γεγονός ότι ο 43χρονος ασθενής από τη Γαλλία υπεβλήθη σε μία επιτυχημένη μεταμόσχευση προσώπου αποτελεί ιστορικό γεγονός. Κι αυτό

γιατί για πρώτη φορά ίδιος ασθενής υποβάλλεται εκ νέου σε μία ίδια τέτοια εγχείριση.

Το μόσχευμα το οποίο έλαβε με επιτυχία το 2010 απορρίφθηκε από τον οργανισμό του όταν αρρώστησε με κρυολόγημα. Τα αντιβιοτικά τα οποία έλαβε αντέδρασαν με τη θεραπεία που λάμβανε για το μόσχευμα. Ως αποτέλεσμα, ο Αμόν έζησε για εβδομάδες χωρίς πρόσωπο καθώς το μόσχευμα έπρεπε να αφαιρεθεί αφού υπέστη το πρόσωπο νέκρωση. Δεν μπορούσε να δει, να ακούσει ή να μιλήσει μέχρι να λάβει χώρα και η δεύτερη μεταμόσχευση.

Ο δότης ήταν μόλις 22 ετών.

«Έχω γίνει 20 χρόνια νεότερος» λέει ο Αμόν στο Associated Press και δηλώνει πως «στιγμές-στιγμές αισθάνομαι εξουθενωμένος αλλά σε γενικές γραμμές αισθάνομαι καλά».

Για το αν έχει αποδεχθεί το νέο του πρόσωπο ο ίδιος απαντά «το να μην είχα αποδεχθεί το νέο μου πρόσωπο θα ήταν κάτι το απαίσιο. Θα επρόκειτο για αμφισβήτηση ταυτότητας. Το πρόσωπο αυτό είμαι εγώ».

Από την πλευρά του, ο επιβλέπων ιατρός σε ερώτηση του ίδιου μέσου για την επιτυχία και αυτής της προσπάθειας τόνισε ότι «ο χρόνος θα στέψει με επιτυχία την επέμβαση». Πρόσθεσε δε, στο Le Parisien πως «σήμερα, γνωρίζουμε ότι η διπλή μεταμόσχευση προσώπου είναι εφικτή».

Σε ό,τι αφορά στη διάρκεια αντοχής των μοσχευμάτων για το πρόσωπο ο πλαστικός χειρουργός Bohdan Pomahac από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είπε στο AP ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς αλλά προβλέπουν πως τα μοσχεύματα αυτά αντέχουν για 10 με 15 χρόνια όπως τα νεφρά.

(με πληροφορίες από AP, BBC, The Washington Post και Le Parisien)

Keywords
Τυχαία Θέματα