Αντρέ Καλαντζόπουλος: Ωρα για επενδύσεις στην επιστήμη και την τεχνολογία στην Ελλάδα

Όροι όπως καινοτομία, γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, αντιμετώπιση της ανισότητας του εισοδήματος κυριάρχησαν στην ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit. O Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε και απάντησε σε ιδέες, προτάσεις και προβληματισμούς που κατέθεσαν Έλληνες που κατέχουν θέσεις - κλειδιά σε διεθνή επιχειρηματικά κέντρα αποφάσεων.

«Θα ελέγξουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας»

«Η πανδημία είναι δραματικός καταλύτης αλλαγών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά

το δεύτερο κύμα, αλλά προχωράμε με επιθετικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει, χωρίς να χάνουμε χρόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι ακόμα και σ′ αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά την πανδημία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τις χρήσεις γης.

PMI Science & Παπαστράτος

Απαντώντας σε ερώτηση για το όραμα τη Philip Morris International στο μέλλον και σε ποιους τομείς σκοπεύει να επενδύσει, ο κ. Καλαντζόπουλος αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο της εταιρείας: «Υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που καπνίζουν σήμερα στον κόσμο και όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί ασθένειες και πρόωρους θανάτους. Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στους ενήλικες καπνιστές που δεν επιλέγουν να σταματήσουν το κάπνισμα, προϊόντα που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα τσιγάρα. Επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα και στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε πλήρως τα τσιγάρα και να τα καταργήσουμε το συντομότερο δυνατό».

Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι το προϊόν στο οποίο έχει επενδύσει η εταιρεία, το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού, αδειοδοτήθηκε πρόσφατα ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. «Ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια είναι η αδειοδότηση που έλαβε το κορυφαίο προϊόν μας, τον Ιούλιο του 2020, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως το πρώτο και μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν «διαφοροποιημένου κινδύνου» σε σχέση με το τσιγάρο και κατά συνέπεια καλύτερο για τη δημόσια υγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλαντζόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ελληνική θυγατρική της PMI, την εταιρεία «Παπαστράτος», τονίζοντας ότι δραστηριοποιείται 90 χρόνια στην Ελλάδα και είναι κομμάτι της οικονομίας και του κοινωνικού ιστού της χώρας: «Η Παπαστράτος, η θυγατρική της PMI στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας εδώ και 90 χρόνια. Ως PMI έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα σε φυσικές εγκαταστάσεις, με την τελευταία μας επένδυση να ξεκίνησε το 2017 όταν μετατρέψαμε ένα ολόκληρο εργοστάσιο τσιγάρων σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, με εξαγωγική δραστηριότητα σε 6 χώρες. Καθώς το προϊόν μας μεγαλώνει, αυξάνονται οι δυνατότητες επέκτασης και για το εργοστάσιο. Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο προϊόν και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι τόσο όσον αφορά τους ελέγχους ποιότητας όσο και την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης παραγωγής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την συνεισφορά της «Παπαστράτος»

Η «Παπαστράτος» έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης με σημαντική δωρεά ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία, κάτι που επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ανδρέα Καλαντζόπουλο για τη βοήθεια που προσέφερε η εταιρεία: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την PMI και την φανταστική ομάδα σας στην Ελλάδα για το γεγονός ότι βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την ενεργή συνεισφορά σας και την βοήθεια που μας δώσετε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μπορεί αυτό να αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου κοινωνικής αλληλεγγύης που πρέπει να διαχειριστεί οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά εσείς κάνατε την παρουσία σας πολύ αισθητή στην Ελλάδα μέσω των συνεισφορών σας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος που είχε ρόλο συντονιστή στο πάνελ, έκαναν ειδική αναφορά για να συγχαρούν τον επικεφαλής της «Παπαστράτος», Χρήστο Χαρπαντίδη, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από τις υποδομές που αναπτύσει ο όμιλος στην Ελλάδα.

Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στους ενήλικες καπνιστές που δεν επιλέγουν να σταματήσουν το κάπνισμα, προϊόντα που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα τσιγάρα.Η σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την οικονομία της χώρας, κάνοντας τη σχετική ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυποργός απάντησε παρουσιάζοντας το πλάνο για την οικονομική διπλωματία της χώρας στο εξωτερικό.

Τέλος, μεταξύ άλλων, στην ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit έγινε αναφορά στην έξαρση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου προϊόντων, με τον Ανδρέα Καλαντζόπουλο να εκφράζει την ελπίδα του να μην παρουσιαστεί ανάλογο πρόβλημα με το εμπόριο του εμβολίου.

Αλβέρτος Μπουρλά: Να μη χαλαρώσουμε μετά το εμβόλιο

«Οι κυβερνήσεις αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή, και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με έναν στρατηγικό τρόπο, ακούγοντας τους ειδικούς, για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό», ανέφερε από την πλευρά το ο CEO της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ.

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολίου τόνισε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά δεν είναι τώρα», προτρέποντας τις κυβερνήσεις να μην βιαστούν για το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως ένα εργαλείο. Επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση της Pfizer να προχωρήσει σε μία νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη, για ένα κέντρο υπηρεσιών που θα ενώνει τα κέντρα καινοτομίας της εταιρείας ανά τον κόσμο και που θα στελεχωθεί με 350 άτομα.

Στο ίδιο πάνελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ανδρέα Καλαντζόπουλο και τον Αλβέρο Μπουρλά, συμμετείχαν επίσης ο CEO της Deloitte Global Punit Renjen και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ και νυχτερινά καταστήματα μέχρι να έρθει το εμβόλιο Κορονοϊός - Εμβόλιο: Πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες θα καλύψει η Pfizer το 2021 Το Netflix κερδίζει και τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς
Keywords
Τυχαία Θέματα