Ο αρχαιοκάπηλος «Κούπερ», η βίλα, οι θησαυροί και τα όπλα

Μία πολυτελή και χλιδάτη οικία, σε ένα απομονωμένο σημείο στην ευρύτερη περιοχή της Πέρδικας Θεσπρωτίας, έκρυβε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό θησαυρό. Για την ακρίβεια έκρυβε ένα παράνομο αρχαιολογικό μουσείο, με ιδιοκτήτη έναν 74χρονο υπήκοο Γερμανίας και την 71χρονο σύζυγο του.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν ο ιδιωτικής ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης πήρε μία πληροφορία για έναν Γερμανό ονόματι «Κούπερ» -ο οποίος για να δικαιολογήσει την οικονομική του επιφάνεια συστήνονταν ως μεγαλοεργολάβος-, ο οποίος διατηρούσε συλλογή αρχαίων αντικειμένων. Μετά από μία πρώτη έρευνα με τους

συνεργάτες του, Φώντα Βρόσγο και Γιώργο Μανίκα, κατάφερε να συλλέξει κάποια στοιχεία και ενημέρωσε τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου, υποστράτηγο Κώστα Σκουμα και τον διοικητή Ασφαλείας Ιωαννίνων, Βασίλη Μουσελιμη. Καθ’ όλο το διάστημα αστυνομικοί της Ασφάλειας έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση την πολυτελή κατοικία του ηλικιωμένου Γερμανού, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του.

«Στο πλαίσιο του αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας είχαμε άλλη μια μεγάλη επιτυχία. Ως σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για το ιδιαίτερο έργο το οποίο συντελείται και έχει σαν στόχο του τη διαρκή προστασία της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Unesco Πειραιώς και Νήσων Γιάννη Μαρωνίτη, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου υποστράτηγο Κώστα Σκούμα, τον διοικητή Ασφαλείας Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη και τους συναδέλφους Φώντα Βρόσγο και Γιώργο Μανίκα», δηλώνει στη HuffPost Greece ο Γιώργος Τσούκαλης.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες η υπόθεση «έδεσε» και το πρωί της Μ. Δευτέρας 2 Απριλίου αποφασίστηκε αστυνομική έφοδος, με τη συμμετοχή ανδρών από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Γερμανός έχει και διάφορα όπλα στην κατοχή του. Οι αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, μπήκαν στη βίλα και προχώρησαν στη σύλληψη του ζευγαριού. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί ραδιοσταθμών.

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

# άνω τμήμα αμφορέα, το οποίο χρονολογείται μεταξύ των ετών 200 π.Χ. έως 100 μ.Χ.,

# χοντροειδές αγγείο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ των ετών 500 π.Χ. έως 200 π.Χ.,

# ολόκληρος ακέραιος αμφορέας, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ των ετών 200 π.Χ. έως 100 μ.Χ.,

# ακέραιος αμφορέας με τις λαβές του εκ των οποίων η μία (1) είναι σπασμένη, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ των ετών 400 π.Χ. έως 200 π.Χ.,

# λαβή αμφορέα και τμήμα από λαιμό και λαβές μικρού αμφορέα,

# βάση ανοικτού αγγείου,

# θραύσμα λαιμού Πυθοαμφορέα, το οποίο χρονολογείται περίπου στο έτος 1000 μ.Χ.,

# δύο ασημένια νομίσματα Μακεδονικής Ελληνιστικής εποχής, τα οποία χρονολογούνται περίπου το έτος 400 π.Χ.,

# δερμάτινη ζώνη με ένθετα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, η οποία χρονολογείται μεταξύ των ετών 1800 έως 1900 μ.Χ.,

# μικρή μεταλλική κυλινδρική θήκη – μενταγιόν, η οποία χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

# δύο εξαρτήματα παραδοσιακής φορεσιάς, η οποία χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

# δύο βραχιόλια, τα οποία χρονολογούνται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

# μεταλλικό δαχτυλίδι, το οποίο χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

# δίκαννο λειόκαννο κυνηγετικό όπλο με προσαρμοσμένο φακό,

# πιστόλι beretta , διαμετρήματος 7,65 mm και δύο γεμιστήρες με (15) φυσίγγια,

# ραβδωτό τυφέκιο μάρκας erma - werke , διαμετρήματος 0,22΄’ long, με γεμιστήρα με τέσσερα φυσίγγια καθώς και σιγαστήρα και διόπτρα,

# εξήντα τρία (63) φυσίγγια, διαμετρήματος 7,65 mm,

# επτακόσια ενενήντα πέντε (795) φυσίγγια, διαμετρήματος 0,22 ιντσών, και

# φορητός ασύρματος –πομποδέκτης.

Επίσης, κατασχέθηκαν τα παρακάτω αρχαία αντικείμενα, τα οποία έφεραν ανηρτημένες πλαστικοποιημένες ταμπέλες αναλυτικής περιγραφής τους, και συγκεκριμένα:

# θραύσμα λαιμού Πυθοαμφορέα τύπου Α, το οποίο χρονολογείται περίπου το έτος 400 π.Χ.,

# θραύσμα βάσης οξυπύθμενου Αμφορέα, το οποίο χρονολογείται περίπου το έτος 400 π.Χ.,

# αμφορέας τύπου «Μένδης», ο οποίος χρονολογείται μεταξύ των ετών 800 π.Χ. έως 400 π.Χ.,

# τμήμα αμφορέα Βυζαντινής εποχής, αποτελούμενο από το σώμα και τη βάση, ο οποίος χρονολογείται περίπου το έτος 800 π.Χ., και

# τμήμα γλυπτού πιθανόν γυναικείας μορφής, το οποίο χρονολογείται μεταξύ των ετών 400 π.Χ. έως 300 π.Χ.

Επιπλέον, στους χώρους του κτήματος, εντοπίσθηκε παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων, στο οποίο βρέθηκαν 12 εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, απεικονίζοντα ανδρική μορφή και μήτρα κατασκευής τους καθώς και πλάκα με ανθεμωτή ανάγλυφη διακόσμηση φτιαγμένη από εκμαγείο.

Η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ενώ τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα