Ο ατέρμονος πόλεμος της Υεμένης

Πλησιάζοντας τα οκτώ χρόνια πολεμικής σύρραξης, η Υεμένη έχει καταστεί σε πεδίο σύγκρουσης κι επίλυσης των περιφερειακών δυνάμεων του ισλαμικού, κι όχι μόνο, κόσμου. Αρχικά ξεκίνησε ως εμφύλιος μεταξύ των Σηιτών Χούθι και της φιλοσαουδικής κυβέρνησης της Σαναά. Όμως μετά την εισβολή της Σαουδικής Αραβίας κι άλλων αραβικών κρατιδίων του Περσικού Κόλπου στην Υεμένη αλλά και τις επιθέσεις σε αντίποινα των Χούθι σε διάφορες πόλεις κι άλλους στόχους της Σαουδικής Αραβίας, ο πόλεμος στην Υεμένη μετατράπηκε σε διμερή πόλεμο με την Σαουδική Αραβία. Σήμερα πλέον είναι περιφερειακός.

Ο πόλεμος μέχρι

τώρα έχει εξελιχθεί υπέρ των Χούθι οι οποίοι εδώ κι οκτώ χρόνια ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο κατοικήσιμο μέρος της χώρας. Από την πλευρά τους οι Σαουδάραβες έχουν αεροπορική υπεροπλία σε αντίθεση με τους Χούθι που έχουν την υπεροπλία στο έδαφος. Οι Σαουδάραβες έχουν μεγάλη οικονομική αιμορραγία λόγω του υψηλού κόστους των αεροπορικών κι όχι μόνο βομβαρδισμών που επιχειρούν. Οι εξελίξεις στο έδαφος επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Στο επίκεντρο των μαχών το 2021 είναι η στρατηγικής σημασίας επαρχία της Μά’ριμπ κι η ομώνυμη έδρα της. Στα τέλη Φεβρουαρίου οι Χούθι εξαπέλυσαν άλλη μια επίθεση στο Κυβερνείο της Μά‘ριμπ με στόχο να καταλάβουν την πόλη Μά‘ριμπ. Αφού σταθεροποίησαν την πολιορκητική τους τακτική στην πόλη της Μά‘ριμπ, οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση από τρία σημεία με περιστασιακά βαλλιστικά χτυπήματα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 140.000 πρόσφυγες από την δυτική Μά’ριμπ εκτοπίσθηκαν σε παρακείμενες περιοχές. Στις 17 Οκτωβρίου, οι δυνάμεις των Χούθι πήραν τον έλεγχο των περιοχών Αμπντίγια και Χάριμπ στο Κυβερνείο της Μά ’ριμπ.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν τα στρατόπεδα Αλ-‘Αλαμ και Άτακ, την πρωτεύουσα του Κυβερνείου Σάμπουα, και την πόλη του Άντεν. Σύμφωνα με το Ριάντ η εν λόγω αναδίπλωση των σαουδαραβικών στρατευμάτων είχε τακτικό χαρακτήρα, προφανώς προσδοκώντας στην διασπορά δυνάμεων των Χούθι από το κύριο μέτωπο της Μά‘ριμπ ώστε να εκτονωθεί η πίεση που υφίσταται η σαουδαραβική φρουρά της Μά‘ριμπ. Κάτι τέτοιο ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί με την πίεση των Χούθι να παραμένει σταθερή στην Μά’ριμπ. Επιπλέον στις 11 Νοεμβρίου, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού οι δυνάμεις των Χούθι κατέλαβαν το οικοδομικό συγκρότημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ και συνέλαβαν το ντόπιο προσωπικό της.

Στις 13 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη Χοντέιντα. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσύρθηκαν επίσης από τη νότια Χοντέιντα, οι θέσεις τους αργότερα καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις των Χούθι.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ της 23ης Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2021, ο αριθμός των νεκρών του πολέμου θα φθάσει τους 377.000 με το 70% αυτών να είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών λόγω των σοαυδαραβικών βομβαρδισμών και του ασφυκτικού αποκλεισμού της Υεμένης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή. Πρόκειται για σαφή απόδειξη της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Υεμένη που έχει ξεπεράσει τα όρια της γενοκτονίας.

Ο πόλεμος της Υεμένης εξελίσσεται σε μακροχρόνιο πόλεμο χαρακωμάτων με τους Χούθι να έχουν το τακτικό πλεονέκτημα του υψηλού φρονήματος και της πρωτοβουλίας των κινήσεων. Η σαουδαραβική συμμαχία έχει τεχνολογική υπεροπλία στην αεροπορία, στοιχείο όμως που δεν έχει γείρει μέχρι τώρα την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ του Ριάντ, ενός πολέμου ο αχός του οποίου φθάνει ως την Μεσοποταμία, την Ανατολική Αφρική και την Παλαιστίνη.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣαφάρι εξοπλισμών εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης - Νέο ρεκόρ πώλησης όπλωνΗ κατάσταση στην Τουρκία και η Κυπριακή ΔημοκρατίαΗ σφαγή στην Υεμένη και η ένοχη σιωπή της Δύσης. Ενας εκ των πρωταγωνιστών του δράματος μιλά στη HuffPost
Keywords
Τυχαία Θέματα