Ο Χάικο Μάας επικρίνει κράτη-μέλη και Βρυξέλλες για τη διαχείριση του προσφυγικού σε επίπεδο ΕΕ

Κριτική στα κράτη-μέλη της ΕΕ επειδή δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να συμφωνήσουν σε μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου άσκησε ο γερμανός υπορυγός Εξωτερικών, Χάικο Μάας με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελλάδα σημειώνοντας επίσης ότι το σύστημα κατανομής αποτελεί διχαστικό σημείο στο εσωτερικό της Ένωσης και μια δοκιμασία, στην οποία, όπως είπε, πρέπει (η ΕΕ) να πετύχει.

«Επείγει να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα

ασύλου, ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε», πρόσθεσε και ανέφερε ότι το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ (σ.σ. το β′ εξάμηνο του τρέχοντος έτους) θα αποτελέσει σημαντικό διάστημα για αυτή την προσπάθεια.

«Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της» πρόσθεσε αναφερόμενος στην κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τόνισε ακόμη ότι «δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους πρόσφυγες να γίνονται έρμαιο γεωπολιτικών συμφερόντων». Ανεξαρτήτως του ποιος το επιχειρεί, επισήμανε, «θα πρέπει να περιμένει την αντίστασή μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε είναι έτοιμη να συνεισφέρει όσα της αναλογούν για την ανθρώπινη φροντίδα των προσφύγων μεταξύ άλλων στην Συρία και στην Τουρκία απευθυνόμενος στην Τουρκία, αναγνώρισε μεν ότι επωμίζεται μεγάλο βάρος με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, παρ’ όλα αυτά «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να της υπενθυμίσει ότι οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξουν συνομιλίες της Γερμανίας με την Τουρκία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χώρα χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια επιπλέον των δισεκατομμυρίων που προβλέπονται από την συμφωνία με την ΕΕ. «Ακριβώς έτσι θα μιλήσουμε και με την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μάας και συμπλήρωσε ότι «το θέμα είναι να βοηθήσουμε όπου μπορούμε – με χρήματα, με εξοπλισμό, αλλά και με πολιτική στήριξη». «Διότι δεν γίνεται να αφήσουμε μόνη της σε αυτή την κατάσταση μια χώρα – και μάλιστα μια χώρα η οποία έχει τόσο μεγάλα εξωτερικά σύνορα», επέμεινε ο Χάικο Μάας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ερωτήσεις - απαντήσεις: Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη και των επικεφαλής της ΕΕ στον Εβρο
Keywords
Τυχαία Θέματα