Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου παραιτείται μετά από θητεία οκτώ ετών

(Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Ο Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείουαπό το 2016, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί το 2024, μετά από θητεία οκτώ ετών.

Οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για την πλήρωση της θέσης θα εκκινήσουν το φθινόπωρο.

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης -ο πρώτος μη Βρετανός επικεφαλής του Μουσείου από το 1866-, δήλωσε ότι θέλει να επικεντρωθεί στη «διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους κλιματικής κρίσης, συγκρούσεων, πολέμου και βίας», χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στους λόγους της παραίτησης του ή στα επόμενα βήματα του.

«Το

2016, κλήθηκα στο Βρετανικό Μουσείο για να προετοιμάσω τη ζωτικής σημασίας ανακαίνιση ενός κτιρίου που χρειάζεται ανανέωση» δήλωσε ο Φίσερ, προσθέτοντας: «Οι ίδιες οι εργασίες ανακαίνισης θα διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες, αλλά η αποστολή που μου ανατέθηκε από τους Επιτρόπους [Trustees] έχει επιτευχθεί: τα θεμέλια του masterplan  έχουν πλέον μπει».

Σημειώνεται ότι το masterplan αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το φθινόπωρο, ενώ θα ακολουθήσει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Πέρα από το τεράστιο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και της ευρύτερης προσέγγισης του Μουσείου όσον αφορά τον επαναπατρισμό λεηλατημένων έργων τέχνης και αρχαιοτήτων (μεγάλα μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί επανεξετάζουν τα τελευταία χρόνια -έστω και αναγκαστικά- την πολιτική τους)-, όπως και το πλάνο της ανακαίνισης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Χάρτβιχ Φίσερ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα απανωτά lockdown στην έξαρση της πανδημίας του COVID-19, μια εβδομαδιαία απεργία των εργαζομένων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και κυρίως, τον τερματισμό στις αρχές Ιουνίου, μετά από 27 χρόνια, της χορηγίας από τη BP, κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχι μόνο (ακολουθώντας -πάλι με καθυστέρηση- το παράδειγμα της Tate, της National Portrait Gallery, της Royal Shakespeare Company, του Scottish Ballet και της Royal Opera House που τα τελευταία χρόνια φρόντισαν να τερματίσουν χορηγικές συνεργασίες δεκαετιών με τον ενεργειακό κολοσσό BP).

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν ευχαρίστησε τον Φίσερ για την «απίστευτη υπηρεσία» και τα «μεγάλα επιτεύγματά του».

Με πληροφορίες από Guardian, Art Review

Related...Γλυπτά Παρθενώνα: Το 64% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής αλλά με ανταλλάγματαΜητσοτάκης για Γλυπτά Παρθενώνα: Λύση win-win, όχι συμφωνία που περιλαμβάνει τη λέξη «δάνειο»Μαθαίνουμε ιστορία από τον κινηματογράφο;
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανικού Μουσείου,vretanikou mouseiou