Ο δήμαρχος του Πίτσμπουργκ και οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον τάσσονται κατά του Τραμπ για το κλίμα

Λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήρουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, απόφαση που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, στο εσωτερικό της Αμερικής δήμαρχοι και κυβερνήτες μεγάλων πολιτειών δήλωσαν ότι θα αντισταθούν και θα συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία του Παρισιού. Πρώτος απ΄όλους ο δήμαρχος του Πίτσμπουγκ, την πόλη που ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος για να δικαιολογήσει την απόφασή του.

« Εκλέχθηκα για να εκπροσωπήσω τον λαό του Πίτσμπουργκ και
όχι το Παρίσι», δήλωσε χθες Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήθελε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανική αυτή πόλη. Χρειάστηκαν όμως μόνο λίγα λεπτά για τον δήμαρχο της πόλης Μπιλ Πεντούντο ο οποίος πρόσκειται στους Δημοκρατικούς για να του γυρίσει το μπαλάκι. « Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν με την Συρία, τη Νικαράγουα και τη Ρωσία αποφασίζοντας να μην συμμετάσχουν στην συμφωνία του Παρισιού. Μένει τώρα στις πόλεις να αναλάβουν τα ηνία της πράσινης οικονομίας», έγραψε στο twitter του.

«Ως δήμαρχος του Πίτσμπουργκ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ακολουθήσω τις κατευθυντήριες γραμμές της συμφωνίας του Παρισιού για τους πολίτες μας, την οικονομία μας και το μέλλον μας», έγραψε σε άλλο tweet.

Το Πίτσμπουργκ δεν είναι η μόνη πόλη που ανέφερε ο Τραμπ για να δικαιολογήσει την απόφασή του. Ανέφερε επίσης το Γιάνγκστάουν, το Ντιτρόϊτ και το Μίσιγκαν. Με τον τρόπο αυτό, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος ταύτισε πρώην βιομηχανικές πόλεις που έχουν μείνει πίσω πια, όπως το Ντιτρόιτ, με άλλες όπως το Πίτσμπουργκ το οποίο βιώνει μία θεαματική μετα-βιομηχανική αναγέννηση, και με τα αστικά κέντρα που έχουν μεταμορφωθεί εντελώς τα τελευταία χρόνια.

Οι τρεις αυτές πόλεις εκτός από το ότι βρίσκονται στην αποβιομηχανοποίημένη περιοχή γνωστή ως «Rust Belt», έχουν και ένα άλλο κοινό μεταξύ τους: στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 ψήφισαν μαζικά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Ενα γεγονός που ο δήμαρχος του Πίτσμπουργκ υπενθύμισε σε μεταγενέστερο tweet: «Η Χίλαρι Κλίντον έλαβε το 80% των ψήφων στο Πίτσμπουργκ. Το Πίτσμπουργκ συντάσσεται με τον κόσμο και θα ακολουθήσει τη συμφωνία του Παρισιού.»

Στο Ντιτρόιτ η Κλίντον συγκέντρωσε το 95% των ψήφων (56% στις αστικές περιοχές), ενώ στο Γιανγκστάουν απέσπασε πάνω από τα τρία τέταρτα των ψήφων.

Κατά της απόφασης του αμερικανού προέδρου τάχθηκε και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν. « Η Καλιφόρνια θα αντισταθεί σε αυτή τη λανθασμένη και παράλογη πορεία δράσης» δήλωσε ο Μπράουν πριν ακόμα ο Τραμπ τελειώσει την ομιλία του στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της οποίας ανακοινωσε την απόφαση αυτή. « Ο Τραμπ την «κοπάνησε» η Καλιφόρνια όμως παραμένει στο γήπεδο, έτοιμη για μάχη», πρόσθεσε ο Μπράουν.

Οντας η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Καλιφόρνια έχει αναγάγει το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο με παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας της. «Τα τελευταία επτά χρόνια», δήλωσε ο Μπράουν, «η Καλιφόρνια έχει δημιουργήσει 2,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις περισσότερες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, μείωσε κατά το ήμισυ το ποσοστό της ανεργίας, εξάλλειψε έλλειμα του προϋπολογισμού ύψους 27 δις δολαρίων και παράλληλα είδε να αναβαθμίζεται η πιστοληπτική της ικανότητα στα υψηλότερα επίπεδα για πάνω από μία δεκαετία.

« Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε μία εντελώς λάθος πορεία. Η οικονομία της Αμερικής ενισχύεται από τη συμφωνία του Παρισιού, είναι εντελώς λάθος», πρόσθεσε ο Μπράουν, ο οποίος έχει εργασθεί για τη διεύρυνση του μνημονίου κατανόησης Under2, που έχει ως στόχο να επιτύχει τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Το μνημόνιο υπεγράφη στις 19 Μαΐου του 2015 στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Εκπροσωπώντας 33 χώρες και έξι ηπείρους, ο συνασπισμός Under2 ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί περισσότερα από 1.180 εκατομμύρια άτομα και αντιστοιχεί σε 27,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ποσό που ισοδυναμεί με το 16 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και το 37 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν και οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον Άντριου Κιούμο και Τζέι Ινσλι. Οι δύο τους ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας αμερικανικής Κλιματικής Συμμαχίας, έναν συνασπισμό ο οποίος θα συνεδριάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες των ΗΠΑ με προσήλωση στη συμφωνία του Παρισιού και παράλληλα θα αναλαμβάνει δράση για την κλιματική αλλαγή.

« Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι δεσμευμένη να εκπληρώσει όσα απορρέουν από την συμφωνία του Παρισιού, ανεξάρτητα από τις ανεύθυνες ενέργειες της Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Κιούμο.

«Η απόφαση του αμερικανού προέδρυ αφήνει την πλήρη ευθύνη της δράσης για το κλίμα στις πολιτείες και τις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ οι πράξεις του προέδρου αποτελούν μομφή κατά των όσων απαιτούνται για την προστασία του πλανήτη, των παιδιών και των εγγονιών μας, τα κράτη θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις προσπάθειές τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ινσλι.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua εξήγησε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή: «Είναι επείγον, ο χρόνος εξαντλείται. Εάν αρχίσουν να λιώνουν πιο γρήγορα τα χιόνια στα Ιμαλάια θα προκληθούν πολλά δεινά» είπε. Ο Μπράουν θα παραστεί επίσης στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP23) στη Βόννη της Γερμανίας, εκπροσωπώντας την Under2 MOU.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nouvel Observateur, Xinhua)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα