Ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: Μία διαφορετική αφήγηση της ιστορίας του Αριστείδη Παγκρατίδη

Η υπόθεση του Αριστείδη Παγκρατίδη που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» έχει απασχολήσει ερευνητές, αλλά και συγγραφείς.

Η τραγική ιστορία του, τα δύσκολα παιδικά χρόνια που αποκαλύπτουν τις μεγάλες αντιφάσεις της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και αρχές της δεκαετίας του ’60, ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε το κατηγορητήριο, η εκτέλεσή του τον Φεβρουάριο του 1968 αφήνουν μέχρι τις μέρες μας μια συζήτηση σε εκκρεμότητα:

Ήταν πράγματι ο Αριστείδης Παγκρατίδης ο «Δράκος του Σέιχ Σου» σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό από τον Τύπο της εποχής;

Αν όχι τότε ποιος θα μπορούσε να ευθύνεται για τα εγκλήματα και τις επιθέσεις; Ποια ήταν η φύση και τα χαρακτηριστικά όλων αυτών των εγκλημάτων; Αξιοποιήθηκαν στην διαδικασία όλα τα στοιχεία της υπεράσπισης;

Το 1966 ο Παγκρατίδης καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης ως κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Το Φεβρουάριο του 1968 οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος». Παιδί μίας φτωχής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, με ποινικό μητρώο και φάκελο στην αστυνομία από δέκα χρονών, ο Παγκρατίδης ήταν ένας παρίας.

Με σεβασμό στην μνήμη των νεκρών, αλλά και στις αναμνήσεις των ζωντανών, η ομάδα Thessaloniki Walking Tours, με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο, σκηνοθέτη τον Στάθη Μαυρόπουλο και τη συμμετοχή των ηθοποιών Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου και Μαρίας Κατσιά, επιχειρεί να ρίξει φως στο άλυτο μυστήριο μέσα από μια διαδρομή που, όπως αναφέρεται «σχεδιάστηκε με μεγάλη προσοχή».

Πάνω από όλα «προσπαθεί να διαχωρίσει την ιστορία από την θρύλο και να μείνει κοντά στα γεγονότα τα οποία συνθέτουν έναν αληθινό νουάρ μυστήριο, το οποίο δυστυχώς δεν είναι μυθοπλασία, αλλά ένα γεγονός που επηρέασε τη ζωή της Θεσσαλονίκης», συγκλόνισε τους Θεσσαλονικείς που την εποχή της δράσης του «Δράκου» έμαθαν να κλειδώνουν τις πόρτες τους.

Περπατώντας στην Άνω Πόλη και στον Άγιο Παύλο, σε τόπους και σημεία που σχετίζονται με την υπόθεση ή αποτελούν σημεία σύνδεσης μαζί τους η ομάδα επιχειρεί μια παρέμβαση και μερικές απαντήσεις στα ερωτήματα που ποτέ δεν έπαψαν να είναι πιεστικά και οδυνηρά, ξεκινώντας από το σημείο που τελείωσαν όλα: το Γεντί Κουλέ.

Info

«Υπόθεση Παγκρατίδη»

Τρίτη 6 Ιουλίου

Σημείο συνάντησης: Γεντί Κουλέ

Ώρα 7:30 μ.μ.

Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Τιμή συμμετοχής: 18 ευρώ/άτομο

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...ΚΘΒΕ: Η «Ελένη» του Ευριπίδη αρχίζει το ταξίδι της από το Θέατρο Δάσους«Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» στη Θεσσαλονίκη και περιοδεία στη Βόρεια ΕλλάδαΜέσα στις κρυφές υπόγειες σήραγγες του Κολοσσαίου πρώτη φορά μετά από 2.000 χρόνια
Keywords
Τυχαία Θέματα