Ο Έμπολα μεταλλάσσεται και γίνεται πιο μολυσματικός

Μετάλλαξη του Έμπολα αναφέρουν ερευνητές που παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας στη Γουΐνέα.

Ειδικότερα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, που εντόπισε πρώτο το ξέσπασμα της επιδημίας τον προηγούμενο Μάρτιο, διερευνούν το εάν ο ιός θα μπορούσε να γίνει πιο μολυσματικός.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πάνω από 22.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 8.795 έχουν πεθάνει στη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Επιστήμονες
αναλύουν εκατοντάδες δείγματα αίματος από ασθενείς στο Λιβερία, παρακολουθώντας το πώς ο ιός αλλάζει και προσπαθώντας να διαπιστώσουν εάν είναι ικανός να μεταδίδεται ευκολότερα από άτομο σε άτομο.

«Ξέρουμε ότι ο ιός αλλάζει πολύ» αναφέρει ο Δρ. Αναβάζ Σακουνταμπχάι, γενετιστής. Οι μεταλλάξεις στους ιούς δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Ο Έμπολα είναι ιός RNA, όπως ο HIV και η γρίπη, που έχουν υψηλούς ρυθμούς μετάλλαξης. Αυτό καθιστά έναν ιό ικανότερο να προσαρμόζεται και πιθανώς να γίνεται πιο μεταδοτικός.

«Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, ασυμπτωματικές περιπτώσεις» αναφέρει ο Σακουνταμπχάι. «Αυτοί οι άνθρωποι ίσως να είναι φορείς που μπορούν να εξαπλώσουν καλύτερα τον ιό, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα αυτό. Ένας ιός μπορεί να αλλάξει έτσι ώστε να είναι λιγότερο θανατηφόρος, αλλά πιο μεταδοτικός και αυτό είναι κάτι που το φοβόμαστε».

Ωστόσο ο καθηγητής Τζόναθαν Μπολ, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα σε αυτό το ξέσπασμα, εν συγκρίσει με παλαιότερα. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικές μολύνσεις...αλλά το αν βλέπουμε περισσότερες στην παρούσα επιδημάι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί».

Προηγούμενη παρόμοια μελέτη στη Σιέρα Λεόνε έδειξε ότι ο Έμπολα είχε μεταλλαχθεί σημαντικά στις πρώτες 24 ημέρες της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

.
Keywords
Τυχαία Θέματα