Ο Έλληνας εκπαιδευόμενος αστροναύτης σε αποστολή προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού
Στη Χαβάη, και συγκεκριμένα στο ηφαίστειο Mauna Loa, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση προσομοίωσης διαστημικών αποστολών Hi-Seas και η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φιλοξενήσει εκπαιδευόμενους αστροναύτες της NASA για το πρόγραμμα ARTEMIS, βρίσκεται για εκπαίδευση ένας Έλληνας.
Ο λόγος για τον εκπαιδευόμενο αστροναύτη Αύγουστο Πανταζίδη, ο οποίος συμμετέχει στην προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη ΕMMIHS IV που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού
«Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τη NASA και θεωρείται από πολλούς, αυτή τη στιγμή, η καλύτερη εγκατάσταση για προσομοίωση διαστημικών αποστολών στον κόσμο» δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αύγουστος Πανταζίδης και συμπληρώνει: «Είμαι ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει σε αποστολή στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, κάτι που αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα».
View this post on Instagram@lunares_hab #Endymion #analogmission #lunares #analogueastronaut #astronaut #team #crew #astronautcrew #eva #14days #august2019 #polland #space #spaceinterest #avgoustospantazidis
A post shared by Αvgoustos Pantazidis (@avgoustos_pantazidis) on Feb 2, 2020 at 1:13am PST
Η διάρκεια της αποστολής ανέρχεται σε δεκαπέντε μέρες, και η ομάδα η οποία αποτελείται από έξι άτομα, έχει ως σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων πειραμάτων αλλά και τη διεξαγωγή δοκιμών νέων τεχνολογιών που προορίζονται να στελεχώσουν μία βάση στην Σελήνη στο μέλλον.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Πανταζίδης σκοπός είναι επίσης «να μελετήσουμε τις σπηλιές λάβας (lava tubes) που υπάρχουν στην περιοχή διότι σε σπηλιές σαν αυτές θα χτιστούν οι πρώτες βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη. Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας για μία αποστολή σε ένα άλλο πλανητικό σώμα όπως η Σελήνη, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας δηλαδή εμείς. Το κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να αντέξουμε ψυχικά και σωματικά σε συνθήκες απομόνωσης μακριά απ′ όλα όσα μας προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος μακριά και από την φύση. Η επικοινωνία με τον ”έξω κόσμο” είναι περιορισμένη, η μόνη απευθείας επαφή που έχουμε είναι με το Mission Control, ενώ το παράθυρο επικοινωνίας παραμένει ανοιχτό μόνο για δύο ώρες κάθε απόγευμα».
Αυτή δεν είναι η πρώτη συμμετοχή για τον κ. Πανταζίδη σε προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη, καθώς έχει λάβει μέρος σε άλλες τρεις ως ανάλογος αστροναύτης τόσο με τη «γεωλογική» όσο και τη γεωπονική ιδιότητά του.
Τον ερχόμενο Μάιο μάλιστα θα συμμετάσχει στην τέταρτη για τον ίδιο αποστολή (τη δεύτερη στην εγκατάσταση LunΑres) στην Πολωνία, στην οποία του έχει προταθεί να είναι επικεφαλής αυτής.
Η αρχήΓια τον Αύγουστο Πανταζίδη όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2015. Ήταν η εποχή που διεξήχθη το δημοψήφισμα και όπως σημειώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι περισσότεροι στη χώρα, και ιδιαίτερα οι συνομήλικοί μου, ήταν απογοητευμένοι και γενικότερα επικρατούσε μια απαισιοδοξία για όλα. Το να ξεκινήσω να παλεύω για κάτι τόσο διαφορετικό ήταν σαν να λέμε μία φυσική αντίδραση του οργανισμού μου απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση».
Αντίδραση που σύμφωνα με τον Αύγουστο τον ώθησε να θέλει να αποδείξει «αρχικά στον εαυτό μου και μετά σε όλους τους άλλους, ότι στην Ελλάδα της κρίσης μπορείς να καταφέρεις σημαντικά πράγματα και να πετύχεις κάθε στόχο. Ακόμη και να πας στο διάστημα».
Ένα επιπλέον σημαντικό ερέθισμα ήταν η διπλωματική του εργασία στο Πολυτεχνείο Κρήτης η οποία αφορούσε στην εύρεση πανομοιότυπων γεωλογικά περιοχών του Άρη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη. Στη συνέχεια ο ίδιος ασχολήθηκε με τις διαστημικές καλλιέργειες, και συγκεκριμένα με τη συνεργάτιδά του Μαρία Κοντογιάννη, σχεδίασαν και κατέθεσαν σε διαγωνισμούς διαστημικής το Space Agrobox.
Το παρόν: Επιλογή ως Εκπαιδευόμενος ΑστροναύτηςΗ μεγάλη επιβράβευση για τις προσπάθειες του ήρθε πριν από λίγους μήνες όταν επελέγη ανάμεσα σε 18.000 άτομα (σ.σ. μαζί με άλλα πέντε άτομα) από την αμερικανική εταιρία Advancing Exploration (AdvancingX) στο πρώτο πλήρωμα εκπαιδευόμενων ιδιωτών αστροναυτών. Όσοι καταφέρουν να επιλεγούν ολοκληρώνοντας το τετραετές πλάνο δοκιμασιών, θα πετάξουν σε υπό-τροχιακή πτήση το 2023. Επιπλέον, η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)
«Αυτές οι πτήσεις αποτελούν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στο διάστημα, είναι μικρής διάρκειας και βιώνεις την αίσθηση της μηδενικής βαρύτητας για περίπου 40-45 λεπτά» τονίζει ο κ. Πανταζίδης λέγοντας πως «το επόμενο βήμα μετά από αυτήν την πτήση είναι ο ISS, ενώ η εταιρεία έχει ως στόχο οι αστροναύτες της να φτάσουν στη Σελήνη και τον Άρη μέσα στις επόμενες δεκαετίες».
Το μέλλον«Είναι προφανές ότι στο μέλλον θέλω να γίνω ο πρώτος αστροναύτης από την Ελλάδα!» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη ο Αύγουστος Πανταζίδης σε ερώτηση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια.
Και συνεχίζει: «Αφενός ο μεγάλος μου στόχος είναι τα καταφέρω να επιλεγώ από τον Ευρωπαϊκό Oργανισμό Διαστήματος του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος, αλλά αφετέρου, πλέον μπορεί κάποιος να διεκδικήσει να γίνει αστροναύτης και κάποιας ιδιωτικής εταιρείας από τις πολλές που θα αρχίσουν να δραστηριοποιούνται ενεργά τα επόμενα χρόνια».
Μάλιστα, ο ίδιος ενθαρρύνει όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τις διαστημικές αποστολές αλλά και τη διαστημική γενικότερα. Παρόλο που πριν από μόλις 20 χρόνια τα διαστημικά επαγγέλματα ήταν «ανύπαρκτα» η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει ενθαρρυντικά. «Τα επόμενα χρόνια όσοι ασχολούνται με το διάστημα επαγγελματικά θα είναι περιζήτητοι» λέει και συνεχίζει: «Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια με άλλους συνεργάτες, που ασχολούνται με τον τομέα της διαστημικής στην Ελλάδα, μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greek NewSpace Society, προσπαθώντας μέσω συνεργασιών, κυρίως με φορείς του εξωτερικού, να «ανοίξουμε» την πόρτα των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών στην Ελλάδα. Μία από αυτές τις συνεργασίες αποτελεί και αυτή με την ΑdvancingX και το Career Astronaut Competition η οποία δίνει σε χιλιάδες Έλληνες, όπως και σε μένα, την ευκαιρία να κυνηγήσουν το παιδικό τους όνειρο να γίνουν αστροναύτες».
Βέβαια, η όλη προσπάθεια μόνο εύκολη δεν θεωρείται καθώς πέρα από την εξαιρετική φυσική κατάσταση στην οποία πρέπει να βρίσκεται, το μεγαλύτερο εμπόδιο που καλείται να αντιμετωπίσει ο ίδιος είναι το οικονομικό. Όπως επισημαίνει ο ίδιος δεν χρηματοδοτείται από κάποιον αυτή τη στιγμή.
Όμως δεν το έβαλε κάτω και για αυτό μαζί με την ομάδα του ξεκίνησαν πρόσφατα crowdfunding καμπάνια, μέσω της πλατφόρμας GIVE and FUND, «ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα απαραίτητα έξοδα που απαιτούνται για τα αεροπορικά εισιτήρια από και προς τις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, καθώς και τα κόστη των αποστολών και των εκπαιδεύσεων εντός και εκτός Ελλάδος» όπως υπογραμμίζει.
* Όποιος θέλει να παρακολουθεί την πορεία της αποστολής ΕΜΜΙΗS-IV που βρίσκεται αυτή την στιγμή μπορεί να το κάνει μέσα από τη σελίδα στο Facebook αλλά και από το Ιnstagram: Avgoustos_Pantazidis
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έγινε το ραντεβού! Αναλαμβάνει τη ζώνη μετά το διαζύγιο του ALPHA με την Ελένη
- Μυστηριώδες «υποβρύχιο τείχος» καλύπτει τον πλανήτη εντοπίστηκε στο Google Earth (video) - ΜΥΣΤΗΡΙΟ
- Κώστας Βουτσάς: Ραγίζει καρδιές η σύζυγός του – Η έκκλησή της προς τον κόσμο
- Αυτή είναι η πιο κρίσιμη ηλικία για την καρδιά των γυναικών
- Απόφαση : Αυτές οι περιοχές επιτάσσονται για να δημιουργηθούν κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών
- Αυτές τις βιταμίνες σας «κλέβει» το στρες – Να πώς θα τις αναπληρώσετε
- Το ζώδιό σου δείχνει το πώς πέθανες στην προηγούμενη ζωή σου
- Πρόστιμα 24.500 ευρώ για το χύμα τσίπουρο
- Ταχυδρομικοί κώδικες: Τέλος οι πενταψήφιοι. Εισάγονται τα αρχικά των πόλεων
- My Style Rocks - Spoiler: Αποχώρησε η Δήμητρα Αλεξανδράκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Έτοιμο για εκτόξευση προς τον Ήλιο το Solar Orbiter - Η ελληνική παρουσία στην αποστολή
- Τουρκικός αναθεωρητισμός και οι συναλλαγές των ισχυρών κρατών με περιφερειακές δυνάμεις
- Sympossio 2020 - Η ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία ταξιδεύει στην Ευρώπη
- Μια σύγχρονη και απροσδόκητη ξενιτιά
- Ο Έλληνας εκπαιδευόμενος αστροναύτης σε αποστολή προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού
- Αιματηρό επεισόδιο στη Ταϊλάνδη: Στρατιώτης έπαθε αμόκ πυροβολώντας αδιακρίτως ανθρώπους
- Νεκρός ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στην Ταϊλάνδη - Τι οδήγησε τον στρατιώτη στον φόνο 29 ανθρώπων
- Ετσι θα είναι το νέο αεροδρόμιο Κρήτης, στο Καστέλι (video)
- Ο Τραμπ θέλει να χτίσει «ξανά» την Αμερική σε νεοκλασσικό ρυθμό
- Γύρνα και κέρδισε στον... Τροχό της Ζωής
![Έλληνας, Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού,ellinas, evropaikou diastimikou organismou](https://images32.inewsgr.com/3654/36546889/o-ellinas-ekpaidevomenos-astronaftis-se-apostoli-prosomoiosis-tou-evropaikou-diastimikou-organismou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ο Έλληνας εκπαιδευόμενος αστροναύτης σε αποστολή προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού
- Αφγανιστάν: Νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες
- Οι σεισμοί ανά τους αιώνες – Πού αποδίδεται η πρόσφατη δραστηριότητα στην Ελλάδα
- Εκλογές στην Ιρλανδία - Σχεδόν ισοπαλία για τα τρία μεγάλα κόμματα στην Ιρλανδία δείχνουν τα exit polls
- 89 νεκροί σε μια μέρα στην Κίνα - Στους 813 οι θάνατοι από τον κορονοϊό
- Νεκρός ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στην Ταϊλάνδη - Τι οδήγησε τον στρατιώτη στον φόνο 29 ανθρώπων
- Ο Ζητιάνος: Το αριστούργημα του Καρκαβίτσα επάξιο κόμιξ
- Οσκαρ 2020: «New York Times», «The Hollywood Reporter», «Variety» και «Indiewire» προβλέπουν τους νικητές
- Ο Τραμπ θέλει να χτίσει «ξανά» την Αμερική σε νεοκλασσικό ρυθμό
- Τα «νούμερα» των Οσκαρ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαρίνα Αμαράλ: Ζωντανεύει το παρελθόν μέσω του φώτοσοπ
- Γύρνα και κέρδισε στον... Τροχό της Ζωής
- Στα στούντιο της Cinecitta στη Ρώμη
- Γράμμα στην Μελίνα: Τέταρτο μπλά - μπλά
- Τουρκικός αναθεωρητισμός και οι συναλλαγές των ισχυρών κρατών με περιφερειακές δυνάμεις
- Μια σύγχρονη και απροσδόκητη ξενιτιά
- Το μέλλον του LNG και το παρελθόν των αγωγών φυσικού αερίου
- Ακόμα ψηλότερα: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ από τον Άρμαντ Ντουπλάντις (βίντεο)
- Άσκηση προσομοίωσης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Σωτηρία»