Ο Έλον Μασκ χορεύει (μάλλον άχαρα) στα εγκαίνια του εργοστασίου Tesla στην Γερμανία

Σχεδόν 19 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Tesla Inc. διαθέτει ένα δίκτυο εργοστασίων αυτοκινήτων που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η Tesla άνοιξε επίσημα (και) το εργοστάσιό της έξω από το Βερολίνο την Τρίτη (23 Μαρτίου 2022), παραδίδοντας τα πρώτα 30 Model Y στους πελάτες, ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ τήρησε την υπόσχεσή του(!) να χορέψει όπως έκανε και όταν η Tesla

άνοιξε το εργοστάσιό της στην Σαγκάη, πριν από δύο χρόνια.

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο για έκτη συνεχή ημέρα, καταγράφοντας κέρδη έως και 6,8% στα 984 δολάρια και ωθώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η εγκατάσταση των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ― που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2019 ― θα ενισχύσει την ικανότητα της Tesla να κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει το κόστος των καυσίμων και προσθέτει ώθηση στην ήδη αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτροκίνητα (EV).

Αγώνας δρόμου για περισσότερα ηλεκτροκίνητα

Το ερώτημα για τον Μασκ, σε ηλικία 50 ετών σήμερα, είναι πόσο γρήγορα μπορεί η εταιρεία να αυξήσει την παραγωγή εν μέσω προκλήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού σε ολόκληρη τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ημιαγωγών και μετάλλων μπαταριών.

«Η έναρξη της παραγωγής είναι ωραία, αλλά η αυξημένη παραγωγή είναι το δύσκολο κομμάτι», είπε ο Μασκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοτάξιο του εργοστασίου τον περασμένο Οκτώβριο. Είπε τότε, ότι η Tesla θα στόχευε να κατασκευάζει 5.000 έως 10.000 οχήματα την εβδομάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το εργοστάσιο της Tesla στο Gruenheide είναι απαραίτητο για να κατακτήσει ο Μασκ μεγαλύτερο μέρος της διευρυνόμενης αγοράς EV της Ευρώπης. Την περασμένη εβδομάδα έγραψε στο Twitter ότι επεξεργαζόταν ένα νέο «master plan» για την αυτοκινητοβιομηχανία και έγραψε τη Δευτέρα ότι «η κλιμάκωση σε ακραίο μέγεθος» θα ήταν το κύριο θέμα. 

Η έναρξη των παραδόσεων Μοντέλου Y κατά την τελετή εγκαινίων του εργοστασίου ήταν το αποκορύφωμα μιας ανακοίνωσης-έκπληξης που έκανε ο Μασκ κατά την αποδοχή ενός βραβείου πριν από από δύο χρόνια, σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των BMW AG, Volkswagen AG και Audi. Τα πρώτα οχήματα βγαίνουν τώρα από τη νέα γραμμή παραγωγής στην καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας, όπου η Tesla έχει προσλάβει περισσότερους από 3.000 εργαζομένους.

Αυτός ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί κατά μερικές χιλιάδες τους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε πρόσφατα η Tesla. Η εταιρεία αναμένει να απασχολήσει τελικά 12.000 άτομα μόλις ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της γραμμής παραγωγής οχημάτων, παράλληλα με μια γραμμή παραγωγής μπαταρίας 50 γιγαβατώρων.

«Πρέπει να παρακολουθούμε την πρόοδο που οδηγεί τις νέες τεχνολογίες, γιατί έτσι θα βρούμε νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Σολτς στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων στις εγκαταστάσεις της Tesla.


Αργή αύξηση παραγωγής στο Τέξας και στην Γερμανία

Αν και η Tesla κινήθηκε όσο ταχύτερα μπορούσε για την κατασκευή της νέας εγκατάστασης, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολύμηνες καθυστερήσεις που κατά καιρούς να εξόργισαν τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Ακτιβιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του λεγόμενου Giga-factory, θέλοντας να εμποδίσουν την κοπή δέντρων που προηγήθηκε της κατασκευής, καθώς και φωνάζοντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση στην άγρια ​​ζωή και στην παροχή νερού στην ευρύτερη περιοχή. Η επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης, ωστόσο, ίσως ενσωματωθεί στα σχέδια επέκτασης του εργοστασίου που επεξεργάζεται ο Μασκ, με την τοπική αρχή ύδρευσης να προειδοποιεί την περασμένη εβδομάδα ότι περαιτέρω ανάπτυξη δεν θα είναι δυνατή χωρίς πρόσθετες άδειες εξόρυξης.

View this post on Instagram

A post shared by Bloomberg Business (@bloombergbusiness)

Πηγή: bloombergbusiness

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι αερομαχίες στην Ουκρανία: Πώς η μικρή ουκρανική αεροπορία αντιμετωπίζει τη ρωσικήΠαράδοξο του Χόκινγκ: Επιστήμονες έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της επιστήμηςΕπιστήμονες προσδιόρισαν τι μας κάνει βαρετούς
Keywords
Τυχαία Θέματα