Ο εγγονός, ο παππούς, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και τα δημόσια οικονομικά της χώρας

Ο εγγονός κάνει παρατηρήσεις στον παππού του: Παππού δεν είναι σωστό να σπαταλάς τα λεφτά σου σε γλέντια, ταξίδια και δώρα και ο παππούς του απαντάει: «δεν σπαταλώ τα δικά μου λεφτά, αλλά τρώω τα δικά σου λεφτά».

Το ανέκδοτο αυτό αποτελεί την πεμπτουσία της ανοικτής επιστολής, που ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός Οικονομικών, πολύ γνωστή και σεβαστή πολιτική προσωπικότητα, που κατά καιρούς παρεμβαίνει καίρια σε πολιτικά

θέματα, έστειλε πρόσφατα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων ( ΝΔ.ΣΥΡΙΖΑ, ,ΚΙΝΑΛ). Σε αυτή εκφράζει, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, τον προβληματισμό του για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον εν όψει των προεκλογικών παροχών δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα χρεοκοπία της χώρας μέσα σε αυτή τη 10ετία ή στις αρχές της δηλαδή σε βάρος των επερχομένων γενεών. 

Η επιστολή απεστάλη πριν την αντιπαράθεση (ελληνιστί debate) των πολιτικών αρχηγών κατά την οποία δεν έγινε καμιά συζήτηση για αυτή πλην μιας έμμεσης υπόδειξης του πρωθυπουργού να αποστείλουν τα πολιτικά κόμματα τα προγράμματα τους στο Γενικό Λογιστήριο για κοστολόγηση των δημοσιονομικών δαπανών των προτάσεων τους.

Η ανοικτή επιστολή του Α. Παπαδοπούλου είχε ως θέμα «Τα ρίσκα του εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης» και αποτελούσε ένα καμπανάκι για τη ρόδινη εικόνα που εμφανίζεται στους ψηφοφόρους για τη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, που όμως δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν επιτρέπει στο πολίτη να χαράξει και ακολουθήσει αξιόπιστη προσωπική και επαγγελματική πορεία.

Το ίδιο καμπανάκι χτύπησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας με τη δήλωση του, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά και συμφώνησε σε πολλές παρατηρήσεις του Α.Παπαδόπουλου. Σημείωσε δε ότι σε απόλυτα μεγέθη το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, αλλά προσθέτει, ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Δεν είμαι δόκιμος οικονομολόγος για να σχολιάσω τα οικονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρώ όμως τις εξής επισημάνσεις σε αυτά του Α.Παπαδόπουλου:

α) το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατ. ενώ για τα επόμενα έτη απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2ο/ο του ΑΕΠ

β) το αποτέλεσμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού ήταν έλλειμμα 4.722 εκατ., δεν γνωρίζω πως θα καλυφθεί

γ) το δημόσιο χρέος έφθασε στα 356,256 εκατ. ήτοι 171,3 ο/ο του ΑΕΠ

δ) το κρατικό χρέος έφθασε στα 400.276 εκατ. ήτοι 192,4ο.ο/ο του ΑΕΠ

ε) το πραγματικό ΑΕΠ έφθασε στα 192,1 δισ και ότι ο ΟΔΔΗΧ είχε δανειστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος 46,7 δισ με συμφωνία επαναγοράς (epos) από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο ο κ. Στουρνάρας το δικαιολόγησε ως νόμιμη πρακτική.

Φαίνεται ότι το δημόσιο χρέος και τα δημόσια οικονομικά είναι μεγέθη διαχειρίσιμα με την προϋπόθεση ότι ο ρυθμός αυξήσεως του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό αυξήσεως των μεγεθών αυτών και φυσικά εφόσον δεν συντρέξουν άλλοι εξωγενείς επιβαρυντικοί παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ανοικτή επιστολή του Αλ. Παπαδόπουλου αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση με αξιολόγηση επισήμων στοιχείων για τη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές για τη τήρηση συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα, που οδήγησαν τη χώρα στη πρόσφατη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

***

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής

Αρεοπαγίτης ε.τ.

Related...Debate: Οι ερωτήσεις που δεν έγινανΑνάπτυξη και μείωση του δημόσιου χρέους για την Ελλάδα βλέπει η Κομισιόν
Keywords
Τυχαία Θέματα