Ο «Γρύπας» μετά τον «Αρχύτα»: Μπήκε «στα σκαριά» το νέο ελληνικό drone

.

«Γρύπας» είναι το όνομα του νέου ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) που μπαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης και της βιομηχανικής παραγωγής από την ΕΑΒ, σε συνεργασία με τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας.

Την Πέμπτη, υπεγράφη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

(ΕΑΒ) και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή μη επανδρωμένου αεροχήματος (drone) για πολλαπλές χρήσεις.

Το νέο αυτό εγχείρημα θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή του drone. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, το νέο αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως UCAV (unmanned combat aerial vehicle) – δηλαδή ικανό να φέρει και όπλα.

Σε τι σημείο βρίσκεται ο «Αρχύτας»

Όπως ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, η υλοποίηση του νέου προγράμματος,αρχίζει την προσεχή Δευτέρα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο άλλο πρόγραμμα drone, το «Αρχύτας», η υλοποίηση του προγράμματος άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και «μέχρι σήμερα, αυτή η συλλογική, εθνική προσπάθεια εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Μετά τις επιτυχείς δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο όσο και με τον κάθετο τρόπο απογείωσης - προσγείωσης, βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός σχεδιασμός του. Παράλληλα, στην ΕΑΒ συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών, προχωρεί η διαμόρφωση ειδικού χώρου για τη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής, και αρχίζει η κατασκευή των καλουπιών». 

«Το τρίμηνο που ξεκίνησε, θα προχωρήσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, η ομαλή πορεία των εργασιών και η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, έδωσαν τη βάση για το επόμενο φιλόδοξο βήμα: «Θέσαμε ως στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πολύ πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος, με την ονομασία “Γρύπας”».

Περί των χαρακτηριστικών του «Γρύπα»

Όπως είπε από πλευράς του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «εμείς, ως υπουργείο Άμυνας, καταρχάς παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές αποστολές και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι διάφορες οι αποστολές του ενός Κλάδου από τον άλλον, αλλά ασφαλώς όλοι θα συνεισφέρουν όσον αφορά τις δικές τους απαιτήσεις.

 Θα προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών. Θα διαθέσουμε εξειδικευμένο προσωπικό, ήδη κάποιος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διατεθεί σ’ αυτό το project, ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει, όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ. Επομένως, θα συμμετέχουμε στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό του UCAV. Θα συνεισφέρουμε στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών, ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών. Θα παρέχουμε διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, ασφαλώς και θα συμμετάσχουμε στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών.Θα συμμετάσχουμε στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές, θα εκτελέσουμε τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος και είναι δεδομένη η συνεισφορά, ασφαλώς, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, φυσικά υπό την προτροπή, τη σύμφωνη γνώμη, την αρωγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «δεν θα ληφθεί, ούτε θα προκύψει τελικό αποτέλεσμα σε ένα χρόνο ή μερικούς μήνες. Ξέρετε ότι οι γειτονικές μας χώρες δαπάνησαν αρκετό χρόνο, πάνω από δέκα χρόνια, προκειμένου να αναπτύξουν τα δικά τους προϊόντα. Εμείς, όμως, μπορούμε, νομίζω, να πάμε γρηγορότερα, αρκεί να γίνει μια οργανωμένη και συντεταγμένη αρχή. Υπάρχει υποδομή, ταλέντο, συνεισφορά των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και νομίζω υπάρχουν οι προϋποθέσεις με την αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουμε ένα τελικό προϊόν. Στο αναμεταξύ, για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως καταλαβαίνετε, κάνουμε τον δικό μας σχεδιασμό για να έχουμε τα Μη Επανδρωμένα, εκεί που πρέπει και όπως τα θέλουμε, ασφαλώς, αλλά ευχής έργον είναι η Ελλάδα να αναπτύξει το δικό της προϊόν σ’ αυτό το επίπεδο και όχι μόνο για αποστολές που άπτονται άμεσα αναγκών της Εθνικής Άμυνας, αλλά πολλαπλές αποστολές».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Στο μυαλό του Πούτιν: Τι μαρτυρά η αλλαγή διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην ΟυκρανίαΚηδεία Κωνσταντίνου: Και ο Πικραμμένος παρών - Οι βασιλικοί «γόνοι» και ο Πρίγκιπας ΟυίλιαμΛίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Η αμύθητη περιουσία του Έλβις που έγινε στάχτη
Keywords
Τυχαία Θέματα