Ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας

Νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι ο Κάρολος σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ.

Στην ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ αναφέρεται πως «ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο κάστρο Μπαλμόραλ και θα πάνε στο Λονδίνο αύριο».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο νέος βασιλιάς Κάρολος ο Τρίτος, προβλέπεται να απευθύνει διάγγελμα στο έθνος ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου

Βασιλείου και αποτελεί τον κληρονομικό διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Ως ο πρωτότοκος γιός κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Πρίγκηπα της Ουαλίας, Δούκα της Κορνουάλης, Δούκα του Ρόθσι, Κόμη του Κάρικ, Βαρόνου του Ρένφρου, Λόρδου των Νήσων και Πρίγκιπα και Μεγάλου Επόπτη της Σκωτίας ενώ είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ωστόσο, μετά το διαζύγιο με την Νταιάνα και το γάμο του με την Καμίλα η Ελισάβετ άφηνε συχνά να εννοηθεί, οτι ο θρόνος θα περάσει απευθείας στον εγγονό της Γουίλιαμ, με τον Κάρολο να αποποιείται την θέση του στην σειρά διαδοχής.

Ποιος είναι ο Κάρολος

Ο Κάρολος γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948 και ήταν το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία.

Αφού απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Κάρολος υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, από το 1971 έως το 1976.

Το 1981, παντρεύτηκε τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ (1982) και τον Πρίγκιπα Χάρι (1984). Το 1996, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο μετά από γνωστές εξωσυζυγικές σχέσεις αμφοτέρων.

Την επόμενη χρονιά, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι. Το 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Το βασιλικό πρωτόκολο

Ως παιδί της κόρης του μονάρχη της Βρετανίας, ο Κάρολος δεν αναμενόταν να αποκτήσει τον τίτλο του πρίγκιπα ή την προσφώνηση «βασιλική υψηλότητα».

Ωστόσο, στις 22 Οκτωβρίου 1948, λίγες μέρες πριν την γέννηση του Καρόλου, ο Βασιλιάς Γεώργιος χορήγησε βασιλική και πριγκιπική ιδιότητα για οποιαδήποτε παιδιά αποκτούσε η Ελισάβετ, κάνοντας έτσι τον Κάρολο βασιλικό πρίγκιπα εκ γεννήσεως.

Όταν ο Κάρολος ήταν σε ηλικία τριών ετών, η μητέρα του, Ελισάβετ, ανήλθε στον θρόνο, φέρνοντας έτσι τον ίδιο πρώτο στη γραμμή για τη διαδοχή.

Ουίλιαμ, ο επόμενος διάδοχος

Μετά την ανακοίνωση ότι ο Κάρολος είναι ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, Δούκας της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ είναι ο επόμενος διάδοχος.

Γεννημένος στις 21 Ιουνίου 1982 ο Ουίλιαμ, είναι ο μεγαλύτερος γιος του Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, και ο τρίτος μεγαλύτερος εγγονός της Ελισάβετ Β΄ και του Φίλιππου.

Είναι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, 15 ανεξαρτήτων κυρίαρχων κρατών, γνωστών ως  Κοινοπολιτεία:

Το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Τζαμάικα, τις Μπαχάμες, τη Γρενάδα, τη Παπούα Νέα Γουινέα, τα Νησιά του Σολομώντα, το Τουβαλού, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις.

Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Σπούδασε σε 4 σχολεία και στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Άντριους ενώ από το 2009 είναι πιλότος της RAF και πιλότος σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Στις 16 Νοεμβρίου 2010, η Οικία Κλάρενς ανακοίνωσε τον γάμο του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, που έγινε στις 29 Απριλίου 2011 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. 

Λίγες ώρες πριν από την τελετή, ανακοινώθηκε από το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ότι σύμφωνα με την βασιλική παράδοση και την αναγνώριση της ημέρας από τη Βασίλισσα, ο Ουίλιαμ έλαβε τον τίτλο του Δούκα του Κείμπριτζ, Κόμη του Στράθερν και Βαρώνου του Καρρικφέργκας.Από τη γέννησή του, είναι δεύτερος στη γραμμή διαδοχής του βρετανικού θρόνου.

Ηθελε να γίνει αστυνομικός

Σε ηλικία επτά ετών φέρεται να είπε στη μητέρα του ότι ήθελε να γίνει αστυνομικός όταν μεγαλώσει, για να μπορεί να την προστατεύει, με τον πεντάχρονο αδελφό του Χάρυ να απαντά «όχι δεν μπορείς.

Πρέπει να γίνεις βασιλιάς».Ο Ουίλιαμ άρχισε να συνοδεύει τους γονείς του σε επίσημες επισκέψεις από νεαρή ηλικία. Το 1983 βρέθηκε για πρώτη φορά μαζί τους σε μια περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η πρώτη, ωστόσο, δημόσια εμφάνισή του έγινε την 1η Μαρτίου 1991 — Ημέρα του Αγίου Δαυίδ — κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης των γονιών του στο Κάρντιφ. Ο Ουίλλιαμ υπέγραψε τότε στο βιβλίο επισκεπτών του Καθεδρικού Ναού του Λάνταφ όπου, έγινε γνωστό για πρώτη φορά ότι είναι αριστερόχειρας.

Η συμφωνία Μπάκινγχαμ και Τύπου

Σπούδασε γεωγραφία, βιολογία και ιστορία της τέχνης στο Ίτον και ασχολήθηκε με την υδατοσφαίριση (πόλο) και το ποδόσφαιρο, κατέχοντας την αρχηγία της ομάδας του. 

Η απόφαση να σταλεί ο Γουίλιαμ στο Ίτον ήταν αντίθετη με την οικογενειακή βασιλική παράδοση που ήθελε τους πρίγκιπες να φοιτούν στο Γκόρντονστουν.

Η βασιλική οικογένεια και ο σκανδαλοθηρικός τύπος συμφώνησαν άτυπα ότι ο Ουίλιαμ έπρεπε να σπουδάσει χωρίς παρενοχλήσεις σε αντάλλαγμα με τακτικές ενημερώσεις για τη ζωή του.

Ο Τζον Γουέκχαμ, πρόεδρος της Επιτροπής Παραπόνων του Τύπου, δήλωσε σχετικά με αυτή τη συμφωνία, ότι «ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν είναι θεσμός.

Ούτε ένας αστέρας σαπουνόπερας. Ούτε ένας ήρωας ποδοσφαίρου. Είναι ένα αγόρι που τα επόμενα χρόνια, ίσως το πιο σημαντικό και μερικές φορές οδυνηρό μέρος της ζωής του, θα είναι ότι θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας άντρας».

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Ήτον, ο Ουίλιαμ κατατάχθηκε στο Βρετανικό Στρατό, ενώ εργάστηκε σε αγγλικές φάρμες γαλακτοκομικών, επισκέφθηκε την Αφρική και για δέκα εβδομάδες δίδαξε παιδιά στη νότια Χιλή.

Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Raleigh» έζησε στην πόλη Τορτέλ μαζί με άλλους νέους εθελοντές, συμμετέχοντας στις κοινές εργασίες του νοικοκυριού, και επίσης εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός για έναν τοπικό σταθμό. Το ενδιαφέρον του για τον αφρικανικό πολιτισμό τον ώθησε να μάθει Σουαχίλι.

Τα βασιλικά καθήκοντα και η άρνηση της Αυστραλίας

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ο Ουίλιαμ ανέλαβε βασιλικά καθήκοντα για την υποστήριξη ή αντιπροσώπευση της Βασίλισσας σε επίσημες εκδηλώσεις, δημόσιες διοργανώσεις και περιοδείες στο εξωτερικό. 

Τον Ιούλιο του 2005 ξεκίνησε μία περιοδεία στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για την 30η επέτειο από την ίδρυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης του πατέρα του «Ίδρυμα του Πρίγκιπα», ο Ουίλιαμ και ο αδελφός του έδωσαν από κοινού συνέντευξη στους παρουσιαστές Ant & Dec. 

Σύμφωνα με την συγγραφέα Τίνα Μπράουν, εξέφρασε, όπως και ο πατέρας του, την επιθυμία να γίνει Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας.  

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ εξέφρασε την επιθυμία του η θέση να κατέχεται από Αυστραλό πολίτη.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΒασίλισσα Ελισάβετ: Ενας αιώνας Ιστορίας σε εικόνεςΠέθανε η Βασιλίσσα ΕλισάβετΒρετανία: Εσπευσμένα στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ η οικογένεια της
Keywords
Τυχαία Θέματα