Ο κόσμος στέκεται στην άκρη της αβύσσου, ένα βήμα από τον πυρηνικό αφανισμό, προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ

”Η ανθρωπότητα είναι μόνο μια παρεξήγηση μια μακριά” ή ”έναν λάθος υπολογισμό μακριά από τον πυρηνικό αφανισμό”. Η ζοφερή προειδοποίηση ήρθε από τον ΓΓ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της διάσκεψη για την αναθεώρηση της 50 ετών Συνθήκης για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η οποία στοχεύει στην πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και τελικά στην επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Η έκκληση του Αντόνιο Γκουτέρες, εξίσου δραματική: ″Οι μελλοντικές γενιές βασίζονται στη δέσμευσή σας να απομακρυνθείτε από την άβυσσο”. 

Όπως είπε

ο Γκουτέρες, η Διάσκεψη διεξάγεται σε μια περίοδο που ”ο κίνδυνος των πυρηνικών είναι είναι σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μετά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου” ενώ τόνισε πως οι εργασίες που διεξάγονται είναι ”μια ευκαιρία να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν στην αποφυγή  καταστροφών και να τεθεί η ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα”.

Δίνοντας στοιχεία για τη παρούσα κατάσταση, ανέφερε πως οι εξοπλισμοί καταγράφουν νέο ρεκόρ ενώ σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο και χώρες που αναζητούν μια ”εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας” ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για ”οπλα μαζικής καταστροφής.

″Όλα αυτά σε μια εποχή που οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και τα μέρα για αποτροπή της κλιμάκωσης εξασθενούν...Και ενώ οι κρίσεις -με πυρηνικούς τόνους- φουντώνουν από τη Μέση Ανατολή και την Κορεατική Χερσόνησο έως την εισβολή Ουκρανία από τη Ρωσία”, ανέφερε σύμφωνα με το Associated Press.  

Τέλος ο Γκουτέρες κάλεσε τους συμμετέχοντες να αναλάβουν δράση ενισχύοντας επειγόντως και να επιβεβαιώνοντας την τήρηση του ”κανόνα 77 ετών κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων”, και δεσμευόμενοι να εργαστούν ακατάπαυστα για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων με νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των οπλοστασίων αλλά και για την προώθηση της χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς στην Μέση Ανατολή και την Ασία.

″Οι μελλοντικές γενιές βασίζονται στη δέσμευσή σας να απομακρυνθείτε από την άβυσσο”, είπε απευθυνόμενος σε υπουργούς και διπλωμάτων. ”Αυτή είναι η στιγμή μας να ανταποκριθούμε σε αυτή τη θεμελιώδη δοκιμασία και να διαλύσουμε το μαύρο σύννεφο της πυρηνικής εξόντωσης μια για πάντα”.

Η απειλή της πυρηνικής καταστροφής τέθηκε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και πολλούς ακόμη ομιλητές.

Σήμερα αναμένεται να απευθυνθεί στο σώμα και εκπρόσωπος της Ρωσίας ενώ σύμφωνα με το Reuters, την Δευτέρα ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε επιστολή τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη τόνισε:  “Aρχίζουμε από το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να ξεσπάσει, και υπερασπιζόμαστε την ίση και αδιαίρετη ασφάλεια για όλα τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας...ως κράτος μέλος της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και ένας από τους θεματοφύλακες της, η Ρωσία συμμορφώνεται - με συνέπεια - με το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πάντως, Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε την Μόσχα πως επιδίδεται σε ”απερίσκεπτές, επικίνδυνες” απειλές, μνημονεύοντας τις δηλώσεις Πούτιν κατά την ανακοίνωση περί έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν όμως αναφέρθηκε και στην απειλή που συνιστά η Βόρεια Κορέα, που όπως είπε  προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή. Σε ό,τι αφορά δε το Ιράν ανέφερε πως ”ή δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε” να αποδεχθεί μια συμφωνία για επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με στόχο να χαλιναγωγήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο δε Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας εστίασε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε ”το φάντασμα μιας πιθανής πυρηνικής αντιπαράθεσης ή ενός ατυχήματος, είναι και πάλι υπαρκτό”. 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠώς η CIA αναγνώρισε, εντόπισε και σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, αλ Ζαουάχρι στο ΑφγανιστάνΤα Βαλκανικά λιμάνια δημιουργούν «ιδανικές» συνθήκες διακίνησης λαθρεμπορίουUswitch: Η Αθήνα στις χειρότερες πόλεις για μετάβαση σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ,oie