Ο Κουρτς φαβορί για νέος αρχηγός του Λαϊκου Κόμματος και αντικαγκελάριος της Αυστρίας. Παραιτήθηκε ο Μιτερλένερ

Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματα ανακοίνωσε στη Βιέννη ο αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Ράινχολντ Μιτερλένερ, τον οποίο αναμένεται να διαδεχθεί στην κορυφή της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Ράινχολντ Μιτερλένερ είχε αναλάβει αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση μόλις τον Αύγουστο 2014, διαδεχόμενος στα δύο αυτά αξιώματα τον Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος είχε
παραιτηθεί τότε αιφνιδιαστικά.

Κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος που αποτελούν την αποκαλούμενη "ομάδα των σκληροπυρηνικών" στην οποία συγκαταλέγεται ο ίδιος και της οποίας ηγείται ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, φέρεται να ζητούσαν από καιρό, εμμέσως πλην σαφώς, την αντικατάσταση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, με τον 30 χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Διαβάστε επίσης: Μαθήματα διπλωματίας από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ: Άμα κλείσουμε τα σύνορα για 24 ώρες θα αλλάξει στάση η Ελλάδα

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μόλις 31 ετών, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, εκλαμβάνεται από τους ίδιους ως το "μέλλον" του κόμματος τους που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές, που μάλλον με τις νέες εξελίξεις είναι αναπόφευκτες, και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Από την άλλη πλευρά, στόχος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -- και με δεδομένο ότι εδώ και πάνω από έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30% -- ήταν πριν από τις περυσινές προεδρικές εκλογές η σταδιακή ανάληψη της απόλυτης εξουσίας στη χώρα.

Αυτό θα επιτυγχάνετο αρχικά με το προεδρικό αξίωμα, έπειτα από μια νίκη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ, και στη συνέχεια μέσω του Χόφερ "και λόγω ασυμφωνίας με την σημερινή κυβέρνηση" με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε τέτοιες πρόωρες εκλογές θεωρείται δεδομένη η επικράτηση των Ελευθέρων και του αρχηγού τους, του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος, σε περίπτωση εκλογής του Νόρμπερτ Χόφερ στο προεδρικό αξίωμα θα λάμβανε από αυτόν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα αναλάμβανε ως καγκελάριος επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Με τη διαφορά βέβαια, ότι, όπως έδειξαν οι εξελίξεις μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Δεκεμβρίου, σε αυτά τα σχέδια έβαλε τέλος η σαφέστατη νίκη του νέου πλέον ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (με ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% του Νόρμπερτ Χόφερ), ο οποίος στις 26 Ιανουαρίου ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ύπατο αξίωμα της χώρας για τα επόμενα έξι χρόνια.

Μετά τη σημερινή παραίτηση το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε αναζήτηση του 18ου στη σειρά αρχηγού του μετά το 1945, που θα είναι πιθανότατα ο επικρινόμενος για άκρατο λαϊκισμό υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Ράινχολντ Μιτερλένερ είχε αναλάβει μόλις τον Αύγουστο του 2014 την κορυφή της ηγεσίας του και ήταν ο τέταρτος αρχηγός του κόμματος μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια.

Ο μακροβιότερος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος μεταπολεμικά υπήρξε ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ (1995-2007), ο οποίος διετέλεσε το 2000-2006 καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης αυστριακής κυβέρνησης μετά το 1945, του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, της πρώτης κυβέρνησης στην Ευρώπη με συμμετοχή της ακροδεξιάς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα