Ο Μητσοτάκης «έδειξε» την Τουρκία στην Ουάσιγκτον: «Όχι πηγές αστάθειας στο ΝΑΤΟ»

Υπό τα θερμά χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δίνοντας έμφαση στους ισχυρούς δεσμούς που δένουν τα δύο έθνη, αναφέρθηκε στην επίδραση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στο «χτίσιμο» της Αμερικανικής δημοκρατίας καθώς και σε αυτή των μαχητών της Αμερικανικής Επανάστασης για την Ελληνική Επανάσταση και προχώρησε σε άμεση σύνδεση του πολέμου στην Ουκρανία

με τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων, πριν από 201 χρόνια. «Όταν ακούμε για τη Μαριούπολη, μία πόλη με ελληνικό όνομα, το μυαλό μας πηγαίνει στο Μεσολόγγι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Είμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Μιλώντας για τη βοήθεια που προσέφεραν στον ελληνικό λαό Αμερικανοί εθελοντές, φιλάνθρωποι αλλά και κυβερνήσεις –έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Μάρσαλ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός εστίασε στο θέμα της Ουκρανίας και στη ρωσική επεκτατική πολιτική. «Αφελώς αγνοήσαμε τις δράσεις της Ρωσίας στην Συρία και την προσάρτηση της Κριμαίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας παράλληλα ότι «δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε ένα αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα» και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η χώρα μας στον ουκρανικό λαό, ενώ τόνισε ότι καλωσορίσαμε με ανοιχτές αγκάλες τους πρόσφυγες.

«Δεν θα δεχθεί κανείς λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

Κάνοντας λόγο για εδαφικές διεκδικήσεις υπό το βάρος των φαντασιώσεων, τόνισε ότι το σχέδιο του κ. Πούτιν δεν θα επιτύχει. Και αυτό θα γίνει για να σταλεί το μήνυμα ότι ανάλογες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές από τη δημοκρατική κοινότητα των άλλων κρατών

«Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή. Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Πρέπει να λυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν θα δεχθεί ποτέ μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο και στις λύσεις που δίνει το Διεθνές Δίκαιο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Χωρίς να χρησιμοποιήσει το όνομα της Τουρκίας, κάνοντας αναφορά σε «γείτονες», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μία άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και απευθυνόμενος στα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε «να το λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε για εξοπλιστικά προγράμματα».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μίλησε για την Αλεξανδρούπολη μέσω της οποίας μπορεί να μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στην πρόθεση της Ελλάδας να εισάγει φθηνή ενέργεια από Μέση Ανατολή και Αφρική και να λειτουργεί ως διαμετακομιστικός κόμβος.

«Οι δημοκρατίες απειλούνται από τους λαϊκιστές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στις επενδυτικές προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα, κάνοντας αναφορά σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες (Microsoft, Pfizer) που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας, η οποία έχει μία δυναμική οικονομία που έχει υπερβεί τις δυσκολίες του παρελθόντος και που στηρίζει την επιχειρηματικότητα.

Μιλώντας για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στα νέα δεδομένα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης σχέσεων.

Κάνοντας αναφορά στο φαινόμενο του λαϊκισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ανησυχεί από τον εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών, ενώ χρησιμοποιώντας ρήσεις των πρώην Προέδρων των ΗΠΑ, Ρόλαντ Ρέιγκαν και Αβράαμ Λίνκολν, ανέφερε ότι οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις φωνές των λαϊκιστών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα οποία είπε ότι πρέπει να γίνουν λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την ιστορία και τόνισε ότι είναι ανάγκη οι δημοκρατίες να γίνουν πιο ανθεκτικές, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εισοδηματικές ανισότητες για να μην μπαίνουν άνθρωποι στο περιθώριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στην ενσωμάτωση των Ελλήνων μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία, χρησιμοποίησε ονόματα Ελλήνων που προόδευσαν, από τον Ηλία Καζάν έως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τόνισε ότι κομίζει τις ευχαριστίες του ελληνικού του ελληνικού λαού και ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες.

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα ενώ στην αρχή της σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για εκείνον και την Ελλάδα να απευθύνεται στο Κογκρέσο, σε μία συνεδρίαση μάλιστα υπό την προεδρία δύο γυναικών, της Καμάλα Χάρις και της Νάνσι Πελόζι.

META TO ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΠΑΪΝΤΕΝΚρούση για F-35: Η Ελλάδα θα στείλει σύντομα επιστολή για αγορά μιας μοίρας μαχητικών«Εθνική» εξωστρέφεια: Στηρίζοντας και ανοίγοντας δρόμους στις ελληνικές εξαγωγέςΜπάιντεν: Τα δύο έθνη μας εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επέστρεψεΤο «μεγάλο παζάρι» για τα F-35 και οι ενστάσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Τουρκία, Ουάσιγκτον, Όχι, ΝΑΤΟ,mitsotakis, tourkia, ouasigkton, ochi, nato