Ο νόμος που μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες γυναικολόγους στη Βόρεια Ιρλανδία στην φυλακή

Αλλαγή στην νομοθεσία που αφορά στις αμβλώσεις ζητούν οι μαιευτήρες γυναικολόγοι στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι ζουν υπό την σκιά του φόβου ότι θα καταδικαστούν σε ποινή κάθειρξης για συμβουλές ή επεμβάσεις που κάνουν σε ασθενείς τους.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε ο Guardian, η νομοθεσία που καλύπτει τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης στη Βόρεια Ιρλανδία εγκυμονεί κινδύνους, καθώς αφήνει ανοιχτά πολλά «παραθυράκια», εξαιτίας των οποίων πολλοί γιατροί πιθανότατα να έρθουν αντιμέτωποι
με την δικαιοσύνη.

Στην ως επί το πλείστον καθολική Βόρεια Ιρλανδία, οι αμβλώσεις είναι νόμιμες μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η σωματική ή η ψυχική υγεία της μητέρας. Η νομοθεσία είναι τόσο ασαφής, που πολλοί γιατροί φοβούνται να δώσουν συμβουλές στις ασθενείς τους, φοβούμενοι ότι, εάν τις προτρέψουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο.

«Υπάρχει ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας ότι ένας από εμάς θα καταλήξει στην φυλακή», δήλωσε η Κάρολαϊν Μπέιλι, μέλος της επιτροπής Βόρειας Ιρλανδίας του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων.

«Είναι δύσκολο να παρέχουμε συμβουλές στους ασθενείς μας. Εάν τους πεις με ποιον να επικοινωνήσουν, παραβιάζεις τον νόμο; Δεν ξέρουμε. Περπατάμε σε «τεντωμένο σχοινί» με τον νόμο», πρόσθεσε.

Φοβούμενοι μετά από πρόσφατες δημόσιες συζητήσεις σχετικά με τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον νόμο, πολλοί γιατροί προτρέπουν τους ασθενείς τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις η άμβλωση θα θεωρούνταν νόμιμη στη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως είναι αναμενόμενο, το βάρος πέφτει στις πλάτες των εγκύων.

«Οι γυναίκες στη Βόρεια Ιρλανδία δεν λαμβάνουν την φροντίδα που πραγματικά χρειάζονται λόγω του φόβου και της σύγχυσης του ιατρικού προσωπικού που τις παρακολουθεί», δήλωσε η Μπρίντα Χιού, διευθύντρια του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη τα τελευταία δύο χρόνια μετά την δημοσίευση ενός προσχεδίου με οδηγίες που ετοίμασε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Έντβιν Πουτς στις αρχές του 2013. Σύμφωνα με αυτές, όσοι γιατροί προβούν σε παράνομη άμβλωση μπορεί να καταδικαστούν ακόμα και σε ισόβια κάθειρξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αυστηρής μα ταυτόχρονα ασαφούς νομοθεσίας, πολλές γυναίκες αναγκάζονται να αγοράσουν επικίνδυνα χάπια που προκαλούν την αποβολή του εμβρύου μέσω διαδικτύου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα