Ο Ουκρανός πρόεδρος δίνει εντολή για ειδικά μέτρα προστασίας των Λευκορώσων αντικαθεστωτικών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή για την αναθεώρηση των κινδύνων που διατρέχουν οι Λευκορώσοι που βρίσκονται στην Ουκρανία, μετά τον θάνατο του αντικαθεστωτικού ακτιβιστή Βιτάλι Σίσοβ .

Ο Σίσοβ, επικεφαλής μη κυβερνητικής οργάνωσης που είχε διαφύγει στην Ουκρανία μετά τις διώξεις αντικαθεστωτικών πέρυσι, βρέθηκε απαγχονισμένος σε πάρκο του Κιέβου χθες, αφού βγήκε για πρωινό τζόγκινγκ. Η ουκρανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία που εμφανίσθηκε σαν αυτοκτονία.

«Κάθε Λευκορώσος που μπορεί να γίνει στόχος εγκληματιών σε σχέση με την δημόσια πολιτική

του θέση θα πρέπει να δεχθεί ειδική και αξιόπιστη προστασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ξεκίνησε η δίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα

Στο μεταξύ ξεκίνησε την Τετάρτη η δίκη μιας εκ των ηγετών των περσινών μαζικών διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, της Μαρία Κολεσνίκοβα.

Η Κολεσνίκοβα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 12 χρόνων και δεν έχει θεαθεί δημοσίως εδώ και μήνες.

Προσήχθη όταν έσκισε το διαβατήριο της ώστε να εμποδίσει άνδρες των υπηρεσιών ασφάλειας της Λευκορωσίας να την απελάσουν στα σύνορα με την Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Η Κολοεσνίκοβα έγινε ένα από τα πρόσωπα της μαζικής αντίστασης κατά του προέδρου Λουκασένκο μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου για τις οποίες οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως νοθεύτηκαν προκειμένου να παραμείνει ο Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά την Λευκορωσία από το 1994 ξεκίνησε έκτοτε εκστρατεία δίωξης των πολιτικών του αντιπάλων παρά τις κυρώσεις της Δύσης.

Η Κολεσνίκοβα μαζί με τον Μαξίμ Ζνακ κατηγορούνται για εξτρεμισμό και απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό μέσο και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, χαρακτήρισε τις κατηγορίες εις βάρος της ως «παράλογες». .

«Οι αρχές τρομάζουν στην ιδέα μιας ανοικτής δίκης, όπου ο καθένας θα μπορέσει να διαπιστώσει πως οι ίδιες οι αρχές είναι ο βασικός κίνδυνος για την χώρα και τους Λευκορώσους».

Ενας άλλος αντιφρονών του καθεστώτος Λουκασένκο, ο Βίκτορ Μπαμπαρίκο καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης τον περασμένο μήνα.

Στη Βιέννη η Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια

Εξάλλου την Τετάρτη η Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια αποχώρησε από το Τόκιο για την Βιέννη αν και είχε προηγουμένως ζητήσει άσυλο στην πολωνική πρεσβεία.

Η αθλήτρια επρόκειτο να ταξιδέψει αρχικά στη Βαρσοβία όπου η πολωνική κυβέρνηση της προσφέρει ανθρωπιστική βίζα, ύστερα από την άρνησή της την 1η Αυγούστου να επιβιβαστεί εσπευσμένα σε πτήση για Μινσκ παρά την αντίθεσή της.

Σύμφωνα με άτομο από το περιβάλλον της Τσιμανούσκαγια, αποφάσισε να αλλάξει προορισμό την τελευταία στιγμή για λόγους ασφάλειας.

Η λευκορωσίδα σπρίντερ θα φθάσει στην Βαρσοβία εντός της ημέρας, δήλωσε ο Πάβελ Λατούσκο, μέλος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που ζει στην Πολωνία, αφού η αθλήτρια επιβιβάσθηκε σε πτήση Τόκιο-Βιέννη μετά συνοδείας ανδρών ασφάλειας στο αεροδρόμιο Ναρίτα.

Μάλιστα πολωνική κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι η Βαρσοβία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική έπειτα από αυτό που συνέβη στο αεροσκάφος της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους, όταν πετούσε στον λευκορωσικό εναέριο χώρο και εξαναγκάσθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς από το καθεστώς Λουκασένκο.

Ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας από την πλευρά του δήλωσε πως η Τσιμανούσκα μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Αυστρίας και πως εφόσον αιτηθεί άσυλο στην χώρα του, η αίτησή της θα αξιολογηθεί βάσει της νομοθεσίας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤσεχία: Τουλάχιστον τρείς νεκροί και δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένωνΤο δράμα του ΛιβάνουΠαραίτηση του Κουόμο ζητά ο Μπάιντεν μετά τις αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης
Keywords
Τυχαία Θέματα