Ο παλαιότερος 3D χάρτης στην Ευρώπη είναι μία εγχάρακτη πλάκα ηλικίας 4000 ετών

Μία πέτρινη, εγχάρακτη πλάκα της Εποχής του Χαλκού, μπορεί να είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αρχαιότερος τρισδιάστατος χάρτης στην Ευρώπη.

Η πινακίδα διαστάσεων 2 Χ 1,5 μ., αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900 και εντοπίστηκε ξανά στο κελάρι ενός κάστρου στη Γαλλία το 2014.

Οι αρχαιολόγοι που μελέτησαν τα εγχάρακτα στην πέτρα μοτίβα, ηλικίας 4.000 ετών, εκτιμούν ότι τα σημάδια είναι χάρτης μιας περιοχής στη δυτική Βρετάνη, γεγονός που την καθιστά τον παλαιότερο 3D χάρτη γνωστής περιοχής στην

Ευρώπη.

Το κομμάτι του βράχου, γνωστό ως Πλάκα του Saint-Bélec, χρονολογείται στην πρώιμη εποχή του Χαλκού, μεταξύ 1900 π.Χ. και 1650 π.Χ.

Μετά από νέες αναλύσεις, οι αρχαιολογόγοι κατέληξαν ότι η «παρουσία επαναλαμβανόμενων μοτίβων που ενώνονται με γραμμές» στην επιφάνειά της πλάκας υποδηλώνουν ότι απεικονίζει μια περιοχή του Φινιστέρ, στη βορειοδυτική Γαλλία, σύμφωνα με την Γαλλική Εταιρεία Προϊστορίας.

Το ανάγλυφο είναι μια τρισδιάστατη χαρτογραφική αναπαράσταση της κοιλάδας του ποταμού Οντέ, ενώ αρκετές γραμμές φαίνεται να απεικονίζουν το δίκτυο του ποταμού στην περιοχή.

Η γεωγραφική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι χαράξεις αντιστοιχούν κατά 80% σε περιοχή που περιβάλλει τον ποταμό Οντέ σε μήκος 18 μιλίων.

Παρά το γεγονός ότι τέτοιου τύπου λαξευμένοι σε πέτρες χάρτες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, είναι η πρώτη φορά που ένας προϊστορικός χάρτης απεικονίζει μια περιοχή σε συγκεκριμένη κλίμακα.

«Ήταν πιθανώς ένας τρόπος επιβεβαίωσης της κυριότητας ενός πρίγκιπα ή βασιλιά της εποχής στη συγκεκριμένη περιοχή», σύμφωνα με τον δρ. Κλέιμεντ Νίκολας από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, ο οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...«Η Ελλάδα του Ελύτη»: Μία ανθολογία πεζού λόγου του νομπελίστα ποιητήΚατερίνα Σχινά: Ο Όργουελ έχει δώσει τις απαντήσειςΔιαδικτυακή περιήγηση στην έκθεση «Ίων Δραγούμης: Στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης»
Keywords
Τυχαία Θέματα