Ο πολυχώρος «WE» στη Θεσσαλονίκη δίνει την καλύτερη απάντηση στους γονείς του Ωραιοκάστρου. Και εμείς μιλήσαμε με τους ανθρώπους του WE

Η απόφαση των γονιών του δημοτικού σχολείου στο Ωραιόκαστρο που θέλησαν να κλείσουν τις πόρτες του σχολείου στα προσφυγόπουλα προκάλεσε πολλή οργή και θυμό και πίκρα. Πολλοί προσπαθήσαμε να σχολιάσουμε και να εκφράσουμε όλα αυτά τα συναισθήματα σε φίλους και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις «συνήθως τα λόγια είναι φτωχά».

Μερικοί βέβαια τα κατάφεραν καλύτερα από άλλους, απαντώντας με εξαιρετικά εύστοχο τρόπο στην ανακοίνωση του Συλλόγου που όλοι είδαμε και διαβάσαμε. Και μεταξύ αυτών που έδωσαν την καλύτερη απάντηση ήταν σίγουρα οι εργαζόμενοι και
ιδιοκτήτες του Πολυχώρου «We» στη Θεσσαλονίκη.

Με μια λιτή ανακοίνωση, με ύφος ανάλογο με αυτό που χρησιμοποίησαν και οι γονείς-συντάκτες του Συλλόγου στου Ωραιόκαστρο και μιμούμενοι ακόμη και τη μορφοποίηση του κειμένου δηλώνουν:

«Κατόπιν έκτακτης συνάντησης του προσωπικού και των ιδιοκτητών του πολυχώρου WE που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00 με θέμα “πρόσφυγες και σχολείο Ωραιοκάστρου”, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη δυνατότητα προσέλευσης των γονέών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου στους χώρους του πολυχώρου WE (τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα).

Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε την κατάληψη του σχολικού κτηρίου (και το εννοούμε, είμαστε πολλοί)».

Θαυμάζοντας τον ιδιαίτερο και τόσο εύστοχο τρόπο με το οποίο απάντησαν οι άνθρωποι του WE σκεφτήκαμε λοιπόν πως πρέπει να τους μιλήσουμε και ευτυχώς ο ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Γιώργος Γεωργιάδης θέλησε να μας πει τον τρόπο που επέλεξαν να αντιδράσουν ο ίδιος και οι 14 συνεργάτες του.

«Ο χώρος αυτός φιλοξενεί στην πλειοψηφία παιδιά και γενικότερα οικογένειες που μετέχουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες που φιλοξενούμε. Όταν είδαμε λοιπόν αυτή την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων νιώσαμε περίεργα και θέλαμε να δείξουμε και εμείς με τον τρόπο μας πόσο αντίθετοι είμαστε. Φυσικά αυτός ο τρόπος δεν είναι παρά συμβολικός. Δεν πρόκειται να ζητάμε ταυτότητα από τους γονείς για να μπουν στον πολυχώρο ούτε φυσικά θα κάνουμε καμία κατάληψη», λέει στη HuffPost Greece.

Όπως εξηγεί, μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του Συλλόγου, μαζεύτηκαν όλοι μαζί και προσπάθησαν να σκεφτούν τον τρόπου που θα αντιδράσουν. «Αναζητήσαμε ένα σαρκαστικό, ειρωνικό σχόλιο που να δείχνει όμως τον θυμό, τη στενοχώρια μας. Υιοθετήσαμε το ύφος των συντακτών-γονιών για να αναδείξουμε αυτό το “απόλυτο” και “σκληρό” που εξέφρασαν. Κάπως έπρεπε να απαντήσουμε σε ανθρώπους που αναφέρονται με αυτό τον τρόπο σε παιδιά. Και φυσικά δεν φανταστήκαμε πως αυτή μας η ανακοίνωση θα είχε τέτοια απήχηση. Το μόνο που θάλαμε να ήταν να εκφραστούμε».

Βέβαια η αντίδραση στην ανακοίνωση του WE δεν ήταν μόνο θετική αφού κάποιο βορειοελλαδίτες και κυρίως από το Ωραιόκαστρο, που όμως μας λέει ο κ.Γεωργιάδης έχει πολλούς πελάτες- σχολιάζουν αρνητικά την ανακοίνωση. «Δεχόμαστε πολλά μηνύματα. Πολλά θετικά αλλά υπάρχουν και εκείνα που αναφέρουν πως με αυτό που κάναμε “χάσαμε πελάτες” ή γράφουν “δεν θα ξαναπατήσουμε”. Αλλά αυτές οι αντιδράσεις δεν μας πειράζουν. Παραμένουμε σταθεροί, συνεπείς σε αυτό που είπαμε».

Τέλος τον ρωτάμε για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. «Έχει απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος όλης αυτής της κρίσης. Δυσανάλογο μάλλον με τις δυνατότητες της Β.Ελλάδος. Είναι πάντα μια περιοχή μεγάλων αντιφάσεων. Θα βρεις τα πάντα. Από ανθρώπους που διακριτικά προσφέρουν εθελοντική εργασία για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, θα δεις εργαζόμενους σε Οργανώσεις και υπάρχουν πάντα και εκείνοι που υψώνουν...άλλες φωνές, έχουν άλλες απόψεις. Τους σεβόμαστε όλους. Αλλά αυτό που έγινε με το Ωραιόκαστρο ήταν πολύ σκληρό. Απευθύνονταν ουσιαστικά σε παιδιά και αναφέρονταν σε παιδιά. Ήταν σκληρό και πιστέψαμε πως αυτό που κάναμε ήταν ένας καλός τρόπος για να δείξουμε πως δεν μένουμε απαθείς».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα