Ο «πονοκέφαλος» των προαπαιτούμενων της 5ης αξιολόγησης

Με μια νέα λίστα προαπαιτούμενων δράσεων είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση και ο χρόνος υλοποίησης τους θεωρητικά τελειώνει με την έλευση των Θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο τέλος Ιανουαρίου. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν να χειριστούν μια σειρά νέων, αλλά και παλαιότερων θεμάτων που οι δανειστές έχουν διαχρονικά συμφωνήσει με τις Ελληνικές κυβερνήσεις και πλέον η υλοποίηση τους αποτελεί μεταμνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Αρκετές από αυτές τις υποχρεώσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, άλλες έχουν

κολλήσει και χρειάζονται δουλειά, αλλά και πολιτική βούληση για να προχωρήσουν και άλλες αποτελούν δύσκολες υποθέσεις οι οποίες μπορεί να φέρουν και «γκρίνια» και εντάσεις σε αρκετούς. Μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, αλλά και θέμα για το οποίο ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις οι δανειστές, είναι η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».

Δύσκολη υπόθεση μοιάζει και η είσοδος των 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα φέρει αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Μόνιμος «πονοκέφαλος» με την αντιμετώπιση του να μοιάζει πολύ δύσκολη είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι οφειλές μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα, καθώς όσο και αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει, οι φορείς είτε καθυστερούν από τη δική τους πλευρά την αποπληρωμή των οφειλών τους, είτε δημιουργούν νέες οφειλές.

Η λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι Θεσμοί κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου περιλαμβάνει:

1.Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Η διαδικασία ολοκλήρωσης και ψήφισης από τη Βουλή του προγράμματος « Ηρακλής» επιταχύνει τους ρυθμούς, αλλά δεν είναι ικανή να δώσει από μόνο του οριστική λύση στο ζήτημα. Οι Θεσμοί ζητούν συνολική αντιμετώπιση, γρήγορες και κυρίως «γενναίες» αποφάσεις.

2. Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία. Στο εξής δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας και οι υποθέσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών. Επιμένουν ότι τέτοιου είδους λύσεις δεν βοηθούν τη μείωση των «κόκκινων δανείων» και την αντιμετώπιση των «στρατηγικών κακοπληρωτών» καθώς όπως λένε δεν δημιουργούν «κουλτούρα πληρωμών».

3. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το πολύ μικρό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, αλλά κυρίως το μεγάλο ποσοστό ακυρώσεων και αναστολής των διαδικασιών.

4. Αντικειμενικές τιμές: Υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών είναι έως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών τις περίπου 3.000 περιοχές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τον υπολογισμό των των αντικειμενικών τιμών.

5. Δημόσια οικονομική διαχείριση. Επιτάχυνση των διαδικασιών και λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα μέθοδος παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου.

6. Ληξιπρόθεσμα Δημοσίου: Η μάχη για τον μηδενισμό των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου οι πληρωμές να μπουν σε κανονική ροή και το Δημόσιο να μη δημιουργεί συνέχεια καινούργια χρέη, φαίνεται για ακόμα μια φορά να χάνεται . Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει για αυτό το σκοπό να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ενημερώνει με εκθέσεις την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

7. Φορολογική διοίκηση: Στο μέτωπο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ θα πρέπει να στελεχωθεί με επιπλέον 12.500 άτομα. Συνολικά, οι Θεσμοί έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους σχετικά με την πρόοδο των συμπληρωματικών μέτρων που συμφωνήθηκαν για τη διευκόλυνση της επίτευξης μελλοντικών στόχων προσλήψεων.

8. Αγορά εργασίας: Οι Θεσμοί επιμένουν στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και τη συνεργασία μιας σειράς θεσμικών οργάνων προκειμένου να εντοπιστεί και να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία που στην Ελλάδα καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

9. Δικαιοσύνη: Εφαρμογή τριετούς σχεδίου δράσης για τη δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα Δικαστήρια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι το τέλος του 2019.

10. Αδειοδότηση επενδύσεων: ΄Άμεση έκδοση όλων των απαιτούμενων εγγράφων και σχετικών εφαρμοστικών πράξεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

11. Ενέργεια: Εφαρμογή των μέτρων τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του συστήματος ΝΟΜΕ ώστε να ολοκληρωθούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα.

12. Ιδιωτικοποιήσεις: Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2019 των κινήσεων σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, Ελ. Βενιζέλο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Έχει συμφωνηθεί αναλυτικός σχεδιασμός για κάθε κίνηση και καταγράφεται η πρόοδος που έχει γίνει.

13. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το τέλος του 2019. Συνολική καλή πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση των ψηφιακών οργανογραμμάτων (περίπου για το 50%) και των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας (για 140.788 επί συνόλου 192.878). Όσοι δεν ενταχθούν δεν θα είναι σε θέση να μετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας ή να εξασφαλίσουν την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για επιθέσεις σε εμπορικά σημεία της Αθήνας Κοινωνικό μέρισμα 2019: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Δύο επιπλέον κατηγορίες Ο «ηλικιωμένος» που κυνηγήθηκε στο Μαρούσι ήταν αστυνομικός
Keywords
Τυχαία Θέματα