Ο Πούτιν στο Βιετνάμ μετά τη Βόρεια Κορέα: Προσπάθεια ενίσχυσης δεσμών με τη νοτιοανατολική Ασία

O Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με τον Βιετναμέζο πρόεδρο Το Λαμ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεων της Ρωσίας με το Βιετνάμ σε επίσκεψή του την Πέμπτη η οποία λαμβάνει χώρα καθώς η Μόσχα είναι αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν κατέφθασε από τη Βόρεια Κορέα, όπου ο ίδιος και ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση πολέμου. Το σύμφωνο αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη προσέγγιση μεταξύ

των δύο χωρών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με τη Δύση.

Ο Πούτιν κατέφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο του Βιετνάμ το απόγευμα της Πέμπτης, όπου τον υποδέχτηκαν μαθητές που ανέμιζαν σημαίες της Ρωσίας και του Βιετνάμ. Εκεί είχε χειραψία με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Το Λαμ. Ο Ρώσος πρόεδρος αναμενόταν επίσης να συναντήσει τον γγ του κομμουνιστικού κόμματος, Νγκουγιέν Φου Τρονγκ- τον ισχυρότερο πολιτικό του Βιετνάμ- και άλλους αξιωματούχους αργότερα.

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει «στενή και αποτελεσματική συνεργασία» στην ενέργεια, τη βιομηχανία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και το εμπόριο, είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βιετνάμ, Γενάντι Μπεζντέτκο, την Τετάρτη, σύμφωνα με βιετναμέζικα ΜΜΕ.

Το ταξίδι προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα.

Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στο Βιετνάμ το 2017. Η Ρωσία τώρα είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ το 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο το απέρριψε ως «κενό» τονίζοντας πως η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Οι πρόσφατες επισκέψεις του Πούτιν στην Κίνα και τώρα τη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ είναι προσπάθειες για να «σπάσει η διεθνής απομόνωση» είπε ο Νγκουγιέν Χακ Τζιάνγκ, αναλυτής στο ISEAS-Yusof Ishak Institute.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με μια πιθανή συμφωνία περί όπλων, στο πλαίσιο της οποίας η Πιονγκγιάνγκ θα παρέχει στη Μόσχα πυρομαχικά για χρήση στην Ουκρανία με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και μεταφορά τεχνολογίας που θα αύξαναν την απειλή από τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και πυραύλων του Κιμ Γιονγκ Ουν. Και οι δύο χώρες αρνούνται τις κατηγορίες για μεταφορά όπλων, που θα παραβίαζε κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που η Ρωσία είχε προηγουμένως υποστηρίξει.

Η Ρωσία είναι σημαντική για το Βιετνάμ για δύο λόγους, είπε ο Τζιάνγκ: Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας και οι ρωσικές τεχνολογίες ερευνών για πετρέλαιο τη βοηθούν να υποστηρίξει τις αξιώσεις της στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα Νότιας Κίνας.

«Η Ρωσία δείχνει πως δεν είναι απομονωμένη στην Ασία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Βιετνάμ ενισχύει μια παραδοσιακή συνεργασία ενώ επίσης δίνει μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις σχέσεις με νεότερους εταίρους» είπε ο Πρασάνθ Παραμεσβαράν, συνεργάτης του Asia Program του Wilson Center.

To Ανόι και η Μόσχα έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1950 και η χρονιά αυτή σηματοδοτεί 30 χρόνια μιας συνθήκες «φιλικών σχέσεων» μεταξύ Βιετνάμ και Ρωσίας.

Σε άρθρο του για τη Ναν Νταν, την επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος του Βιετνάμ, ο Πούτιν δεσμεύεται να ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στη Μόσχα και το Ανόι και χαιρετίζει το Βιετνάμ ως «ισχυρό υποστηρικτή μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, στις αρχές της ισότητας όλων των κρατών και της μη παρέμβασης στα εσωτερικά τους ζητήματα».

Επίσης, ευχαρίστησε τους «Βιετναμέζους φίλους για την ισορροπημένη τους θέση στην ουκρανική κρίση».

Πάντως ο Άντριου Γκολετζινόβσκι, Αυστραλός πρεσβευτής στο Βιετνάμ, έγραψε στο Χ πως το Βιετνάμ, δεδομένης της απομόνωσης του Πούτιν, κάνει στον Πούτιν μια μεγάλη χάρη και ίσως περιμένει ανταλλάγματα, Όπως σημείωσε, θα ήταν δύσκολο το Βιετνάμ να αρνηθεί την επίσκεψη από τη στιγμή που ο Πούτιν ήταν ήδη στην ευρύτερη περιοχή και το Βιετνάμ είχε ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, μα πρόσθεσε πως θα ήταν δύσκολο οι δύο χώρες να είναι ξανά στρατηγικοί εταίροι: «Το Βιετνάμ θα δρα πάντα προς το συμφέρον του Βιετνάμ και κανενός άλλου» τόνισε.

Η πολιτική της «διπλωματίας μπαμπού» του Βιετνάμ- φράση του Τρονγκ που αναφέρεται στην ευκαμψία του φυτού, που λυγίζει μα δεν σπάει απέναντι στους ανέμους- δοκιμάζεται. Το Βιετνάμ, ισχυρή δύναμη στον κατασκευαστικό τομέα και με όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, δέχτηκε επισκέψεις τόσο από τον πρόεδρο Μπάιντεν των ΗΠΑ όσο και από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ το 2023. Το Βιετνάμ έχει μείνει ουδέτερο ως προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μα η ουδετερότητα γίνεται δυσκολότερη, με την αμερικανική πρεσβεία στο Ανόι να επικρίνει την επίσκεψη λέγοντας ότι «καμία χώρα δεν θα έπρεπε να δίνει πλατφόρμα στον Πούτιν για να προωθεί τον πόλεμο επιθετικότητάς του». Το Βιετνάμ χρειάζεται βοήθεια από τις ΗΠΑ για να υλοποιήσει τις οικονομικές του φιλοδοξίες και να καταστήσει πιο ποικιλόμορφες τις αμυντικές του σχέσεις, κατά τον Παραμεσβαράν. Σημειώνεται πως το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Βιετνάμ ήταν στα 3,6 δισ. δολάρια το 2023, τη στιγμή που την Κίνα ήταν στα 171 δισ. και με τις ΗΠΑ στα 111 δισ. Όσον αφορά στις εισαγωγές όπλων, από τις αρχές του 21ου αιώνα η Ρωσία έχει περίπου το 80% τους, ωστόσο υπάρχει τάση μείωσης.

Με πληροφορίες από Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Βιετνάμ, Βόρεια Κορέα, Προσπάθεια, Ασία,poutin, vietnam, voreia korea, prospatheia, asia